Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουν-2018 13:49

  Αντίδραση με το... ζόρι στα ελληνικά ομόλογα - γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντίδραση με το... ζόρι στα ελληνικά ομόλογα - γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με... ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται η αντίδραση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, των οποίων η εικόνα αρνείται πεισματικά να σημειώσει σημαντική βελτίωση από την Παρασκευή όπου και είδαμε ένα αρχικό ανοδικό "ξέσπασμα" στις τιμές των κρατικών τίτλων. Αυτή η εβδομάδα, αν και χαρακτηρίστηκε από μπαράζ σχετικά θετικών εκθέσεων και σχολίων για την απόφαση του Eurogroup, οι επενδυτές φαίνεται να μην τολμούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας περιορισμένες μόνο κινήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο καταλύτης που θα "ξεκλείδωνε" τις ροές προς τα ελληνικά assets, ακόμη αγνοείται.

  Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί οριακά κατά 0,56% και στο 4,097%, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί 0,15% στο 3,317%, κινούμενες και οι δύο (αποδόσεις) στα επίπεδα των μέσων του Μαΐου, ενώ οι τζίροι στην αγορά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Χθες ο τζίρος στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ ενώ από την περασμένη Παρασκευή δεν έχει ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ (σε ημερήσια βάση), όταν τον Απρίλιο οι ημερήσιες συναλλαγές είχαν αγγίξει ακόμα και τα 106 εκατ ευρώ.

  Η επιστροφή της μεταβλητότητας, της αβεβαιότητας και των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο το μεταναστευτικό, την Ιταλία και τις νέες εμπορικές εντάσεις, δεν αφήνει την risk-on στρατηγική των επενδυτών να δώσει το "παρών", γεγονός που επηρεάζει σαφώς τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους οι οποίοι ενέχουν ρίσκο αφού απέχουν αρκετά από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού. Έτσι, παρά την αναβάθμιση της S&P και τα θετικά σχόλια από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch και Moody's) οι οποίοι αν και δεν προχώρησαν σε κάποια έκτακτη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο χαιρέτισαν τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, πέρασαν και σχεδόν δεν... ακούμπησαν τα ελληνικά ομόλογα, στα οποία το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό.

  Η HSBC εξηγεί αυτήν την υποτονικότητα στην ελληνικά αγορά, σημειώνοντας πως η απουσία του γαλλικού μηχανισμού στη συμφωνία για το χρέος, αποτελεί έναν λόγο της "συγκρατημένης" διάθεσης των επενδυτών. Ο μηχανισμός αυτός θα προσέφερε εγγυήσεις στους επενδυτές ότι, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το χρέος της θα ήταν βιώσιμο κάνοντας τους ιδιώτες επενδυτές πιο senior σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα επιβαρύνονταν από τις ζημιές εάν η ανάπτυξη απογοήτευε. Ο γαλλικός μηχανισμός σε συνδυασμό με τη σφραγίδα του ΔΝΤ στο DSA (η οποία είναι δύσκολο πλέον να υπάρξει κατά την άποψη της βρετανικής τράπεζας) θα μπορούσε να είχε συμβάλει στην πολλαπλή αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας και κατά συνέπεια στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, τονίζει η HSBC. Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τη στρατηγική έκδοσης ομολόγων της Ελλάδας, όπως προσθέτει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων