Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 11:24

  Capital Economics: Μην παρασύρεστε, το ράλι της λίρας και των τουρκικών μετοχών θα ανατραπεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Μην παρασύρεστε, το ράλι της λίρας και των τουρκικών μετοχών θα ανατραπεί

  Η αγορά χαιρέτησε τη νίκη Ερντογάν, αλλά η ιστορία δείχνει ότι το ράλι αυτό θα είναι βραχύβιο, ιδιαίτερα αν ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιήσει τις νέες ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες για να πιέσει για χαλαρότερη νομισματική και φορολογική πολιτική, προειδοποιεί η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

  Όπως επισημαίνει, θα φανεί άμεσα αν θα συνεχιστεί η μετάβαση προς μια πιο ανορθόδοξη πολιτική από το αν ο Ερντογάν επιμείνει στη στάση του για χαμηλότερα επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα και αν δεν κρατήσει τον Μεχμέτ Σίμσεκ - έναν από τους λίγους φιλικούς προς τους επενδυτές πολιτικούς από την προηγούμενη κυβέρνηση - ως σύμβουλο ή μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

  Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα των εκλογών, όπως έκαναν και μετά τις προηγούμενες νίκες του Ερντογάν και / ή του ΑΚΡ, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανακουφίζονται από το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας. Η λίρα σημείωσε ράλι κατά 3% έναντι του δολαρίου και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενισχύθηκε κατά 3,7% στο άνοιγμα. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι το ράλι αυτό θα είναι βραχύβιο. Μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, η λίρα "έτρεξε" κατά 3% έναντι του δολαρίου, αλλά έχασε αυτά τα κέρδη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

  Οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν την εισαγωγή ενός νέου προεδρικού πολιτικού συστήματος που εγκρίθηκε οριακά στο συνταγματικό δημοψήφισμα πέρυσι και έτσι ο Ερντογάν θα αναλάβει μια πολύ ενισχυμένη προεδρία. Η Capital Economics εξέτασε λεπτομερέστερα τις πιθανές οικονομικές συνέπειες αυτού του γεγονότος και κατέληξε στο ότι είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη επίδραση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, με την πιθανότητα μίας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης να εξακολουθεί να είναι υπαρκτή.

  Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Τουρκίας. Με τον ενισχυμένο ρόλο του, ο Ερντογάν θα έχει τώρα μεγαλύτερο λόγο στην οικονομική πολιτική. Εάν επιδιώξει χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και ασκήσει νέα πίεση στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που είναι πολύ πιθανό, αυτό θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα βραδύτερη (και πιο ασταθή) ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και περαιτέρω βουτιά στη λίρα. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν τρία βασικά "μέτωπα" που πρέπει να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες, τονίζει η Capital Economics.

  To πρώτο είναι ποίοι θα είναι αυτοί που θα περιβάλλουν τον Ερντογάν. Ίσως το πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους υποστηρικτές της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής. Ενώ ο Σιμσέκ παραιτήθηκε ως βουλευτής σε αυτές τις εκλογές, ο πρόεδρος μπορεί να τον διορίσει ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου ή ως προεδρικό σύμβουλο. Εάν αποφασίσει να μην το πράξει, αυτό θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα στους επενδυτές.

  Το δεύτερο είναι αν η νίκη προτρέψει τον Ερντογάν να ενισχύσει τη ρητορική του για χαμηλότερα επιτόκια. Η αναταραχή της αγοράς των τελευταίων μηνών επιδεινώθηκε από τις δηλώσεις του ότι θα αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Αν ακολουθήσει αυτή τη δέσμευση, το σημερινό ράλι στην εγχώρια αγορά θα αντιστραφεί άμεσα. Θα λάβουμε σαφέστερα σημάδια για αυτό ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 24 Ιουλίου.

  Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός που ο Ερντογάν πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο θα μας δώσει την πρώτη πραγματική αίσθηση της δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί κατά τα επόμενα χρόνια. Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη χαλαρώσει τα τελευταία δύο χρόνια και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση θα έθετε το δημόσιο χρέος σε ανοδική τροχιά και θα άρχιζε να υπονομεύει έναν από τους λίγους ισχυρούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας που έχουν απομείνει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων