Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 07:55

  Τι είπαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές στο roadshow της Ν. Υόρκης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι είπαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές στο roadshow της Ν. Υόρκης

  Των Νίκου Χρυσικόπουλου - Ελευθερίας Κούρταλη

  Εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ελληνικά τεκταινόμενα οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίου, παραμένοντας εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι στο αφήγημα της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, καθώς αφενός το έχουν ακούσει στο παρελθόν, αφετέρου το πλήρωσαν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά, παραμένοντας επι της ουσίας εγκλωβισμένοι μέχρι σήμερα σε τοποθετήσεις σε ελληνικούς ομίλους που δεν απέδωσαν .

  Το 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εφετινού Greek Investment Roadshow in the USA αποτύπωσε σε μεγάλο βαθμό την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να ανακάμπτει, αλλά αυτό συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό. Συγχρόνως η αγορά παραμένει πολύ ρηχή και εξαιρετικά αδύναμη σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Ιταλίας. Το γεγονός επίσης ότι η Ελλάδα έχασε στην πράξη το QE και επιχειρεί να πάρει τη τύχη στα χέρια της "εξερχόμενη" των μνημονίων, την ώρα που το πάρτι στις αγορές τελειώνει, επίσης αναφέρθηκε πως δεν βοηθά την ελληνική αγορά.

  Αν και το θέμα της Folli Follie δεν αναδείχθηκε σε κεντρικό, στελέχη εταιρειών αναφέρουν πως το ζήτημα της αξιοπιστίας εν γένει της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τέθηκε στο τραπέζι. Αναφέρεται επίσης ότι υπήρξαν παραινέσεις και για delisting από το ΧΑ με κατεύθυνση περισσότερο εξωστρεφείς αγορές και με μεγαλύτερο βάθος.  Περισσότερο από άλλες φορές το ερώτημα προς συγκεκριμένες εισηγμένες γιατί να παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν συχνότατο.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ξένοι επενδυτές για τις πραγματικές δυνατότητες της πορείας της ελληνικής οικονομίας στο μεταμνημονιακό περιβάλλον και υπό την ενισχυμένη εποπτεία. Η ελληνική πλευρά εστίασε στο αφήγημα της ανάκαμψης μετά από 8 χρόνια κρίσης και της εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξισορρόπηση, οικονομική σταθεροποίηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

  Το ενδιαφέρον στις τράπεζες

  Σαφέστατα το ενδιαφέρον των ξένων funds συγκεντρώθηκε στην μεταμνημονιακή πολιτική ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν ξανά οι ελληνικές τράπεζες, αφού έχουν τον "ρόλο" του οδηγού της πορείας του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς και της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών που μετείχαν στις εργασίες του forum, κεντρικό θέμα στις ερωτήσεις των funds ήταν η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων καθώς και τα σχέδια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ειδικότερα.

  Αν και οι επενδυτές είδαν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα των stress tests, έδειξαν ότι παραμένουν επιφυλακτικοί για τον ρυθμό μείωσης των ΝPEs. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση του βουνού των κόκκινων δανείων, ωστόσο θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν και οι προσπάθειές τους πρέπει να επιταχυνθούν. Άλλωστε, όπως σημείωσαν, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα καθώς βαραίνουν την κερδοφορία, με την ανάκαμψή της να αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο

  Στο ραντάρ των ξένων διαχειριστών κεφαλαίου βρέθηκε και ο κλάδος του real estate, ο οποίος είναι σημαντικό κομμάτι των τραπεζών και συνδέεται άμεσα με την "κινητήρια δύναμη" της οικονομίας, που δεν είναι άλλη από το story του τουρισμού.

  Πράγματι η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν ένα από τα θέματα (όπως και πέρυσι) που ξεχώρισε στο εφετινό forum και υπήρξαν πολλές ερωτήσεις για τον κλάδο του real estate, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν οτι η ανάκαμψη των τιμων ειναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της οικονομίας.

  Όπως άλλωστε τόνισε και ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς είναι το πώς η Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης.  Ο τουρισμός, όπως επεσήμανε, έχει μεγάλο βάρος στην ελληνική οικονομία και πολλοί διεθνείς επενδυτές έχουν στο επίκεντρο τον κλάδο του ελληνικού real state που σχετίζεται με τα ξενοδοχεία.

  Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες εταιρείες του FTSE25 επιβεβαίωσαν με την παρουσία και τα ραντεβού που έκλεισαν ότι αποτελούν τις μόνες που παραμένουν σταθερά στο ραντάρ των ξένων funds, η συμμετοχή των οποίων στην εφετινή διοργάνωση ήταν χαμηλότερη από πέρυσι. Συνολικά συμμετείχαν 60 funds και 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως των Blackstone, Liberty, TIAA-CREF, Epoch, Soros κ.α.

  Αξιοσημείωτο είναι πως το παρόν στό φόρουμ του Χ.Α. έδωσε και το fund Quintessential Capital Management που βρέθηκε εντυπωσιακά στην ελληνική επικαιρότητα λόγω του report και των short θέσεων που έλαβε για τη Follie Follie Group. Όπως σημειώνουν στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν στο forum της ΕΧΑΕ και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τα στελέχη του fund που παραβρέθηκαν, χειρίζονται το long χαρτοφυλάκιο του QCM. Πραγματοποίησαν, μάλιστα, δύο one-to-one συναντήσεις με εκπροσώπους ισάριθμων εισηγμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (500 – 600 εκατ. market cap.)

  Θετικά επίσης σχολιάστηκε η παρουσία – για πρώτη φορά – του Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Επεσήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και ειδικότερα όσο αφορά τη δημόσια διοίκηση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει η Ελλάδα για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς αναφέροντας ενδεικτικά τον ενεργειακό, τουριστικό, ναυτιλιακό, διαμετακομιστικό και στην πρωτογενή παραγωγή. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες

  Στο roadshow συμμετείχαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Ικτίνος, MLS, MOH, OTE, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και ΤΙΤΑΝ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων