Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 13:18

  Τραπεζικές πιέσεις ρίχνουν στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον αποτυπώνει την "απογοήτευσή" του για την εισήγηση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος, η οποία διέρρευσε ενόψει του σημερινού Eurogroup. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 760,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.992,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,23% στις 864,94 μονάδες.

  ...

  Σημειώνεται πως το Euroworking Group συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο και εν συνέχεια θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου και αναμένονται οι αποφάσεις σχετικά με την τελική έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης, το καθεστώς της Ελλάδας μετά τη λήξη των Μνημονίων, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Η 4η αξιολόγηση έχει κλείσει, ενώ το σχέδιο συμφωνίας για την ενισχυμένη εποπτεία που θα ορίζει τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους (για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και δέσμευση για μεταρρυθμίσεις μέχρι και το 2022. 

  Εκεί που η αγορά όμως θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή είναι στις σημερινές διαπραγματεύσεις για το χρέος, καθώς εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθεί η πρόθεση των δανειστών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, οι διευθετήσεις για το χρέος που θα ανακοινωθούν σήμερα κινούνται αυστηρά στα όρια των αποφάσεων του Μαΐου του 2016 και του Ιουνίου του 2017.

  Έτσι θα υπάρξει ένα κομμάτι άμεσης/βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης, και ένα μεσοπρόθεσμης τα οποία δεν θα υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις για την Ελλάδα. Θα υπάρξει επίσης ένα "κομμάτι" διευκόλυνσης το οποίο θα υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις. Τα χωρίς όρους τμήματα της διευκόλυνσης αφορούν την άμεση προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ και την επίμήκυνση η οποία διαχέεται σε ένα κομμάτι του δανείου του EFSF. 

  Συγκεκριμένα από τα χρήματα που θα δοθούν στο πλαίσιο της τελευταίας mega-δόσης (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ συνολικά), ένα μέρος θα απορροφηθεί στην άμεση προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει την πρόθεση να εξοφληθούν (με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης) οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ που αφορούν τη διετία 2019 – 2020 και οι οποίες είναι 4 δισ. ευρώ. 

  Πάντως, η υπόθεση της "γαλλικής πρότασης” μετατίθεται –σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του Capital.gr – ως ένα μέτρο ελάφρυνσης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο μέλλον, εάν και εφόσον οι εποπτικές αρχές το κρίνουν αναγκαίο. Kαι εφόσον η λειτουργία του δεν καλύπτεται μέχρι τότε από άλλα θεσμικά όργανα, όπως για παράδειγμα από τις διευρυμένες αρμοδιότητες και λειτουργίες του ESM.   

  Όπως σχολιάζει ο Ν. Καυκάς της Merit, οι αποφάσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες και ενδέχεται να ευνοήσουν την αγορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παρέμβαση αυτή (στο χρέος) είναι προσωρινή το ίδιο θα ισχύσει και για μια πιθανή άνοδο του ΓΔΧΑ ceteris paribus. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί και το εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις τοποθετείται μεταξύ των 710 και 820 μονάδων. Εν τέλει, οι εξελίξεις θα κατευθύνουν το ΧΑ, καταλήγει ο κ. Καυκάς. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Εθνική σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Jumbo, Φουρλής και ΟΛΠ. 

  Στον αντίποδα, η Grivalia παραμένει στο +2,64%, με τον Σαράντη και την ΕΧΑΕ να είναι πάνω από το +1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Aegean, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΤΕ και ΕΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων