Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 11:47

  Legal & General: Ανάπτυξη και χαμηλό κόστος χρηματοδότησης θα βγάλουν την Ελλάδα από το τούνελ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Legal & General: Ανάπτυξη και χαμηλό κόστος χρηματοδότησης θα βγάλουν την Ελλάδα από το τούνελ

  Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για την Ελλάδα ο επικεφαλής κατανομής ενεργητικού της  Legal & General Asset Management, Emiel van den Heiligenberg, σε ενημέρωση προς τους επενδυτές του fund, δίνοντας βάρος στις προοπτικές της ανάπτυξης, στην ανάγκη για χαμηλά χρηματοδοτικά κόστη αλλά και τη σημαντικότητα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

  Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, βγάζει σιγά-σιγά την ταμπέλα του προβληματικού κρίκου στην αλυσίδα της Ευρώπης και αποτελεί πλέον μία προσδοκώμενη περιοχή ανάπτυξης, αρχίζοντας να κερδίζει έδαφος έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων της.

  "Είδαμε εξαιρετικά καλά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το πρώτο τρίμηνο: + 0,8% έναντι + 0,3% που αναμενόταν. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ετήσιοι ρυθμοί έχουν αυξηθεί πλέον στο 2,3%, το οποίο είναι το ισχυρότερο επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000", ανέφερε στους επενδυτές.

  "Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,9% το 2018 σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, και αυτή είναι επίσης μια αναπάντεχη έκπληξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η ελληνική ανάπτυξη ουσιαστικά επιστρέφει στα επίπεδα του  μέσου όρου της ευρωζώνης", σημείωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ανάκαμψης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα.

  Ο Van den Heiligenberg επεσήμανε ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους δείχνει πως αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ βρίσκεται πάνω από τα ονομαστικά χρηματοδοτικά κόστη της χώρας, δίνοντας έτσι το "σήμα" πως αυτό είναι κρίσιμο να συνεχιστεί.

  Το ονομαστικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί 2,8% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα χρηματοδοτικά κόστη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ευρωπαϊκών δανείων, τοποθετούνται κάτω του 2%, τονίζοντας ότι αυτή η τάση είναι κρίσιμο να διατηρηθεί καθώς μόνο έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει να τροφοδοτήσει άμεσα τη μείωση του χρέους.

  "Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο εκτιμά ότι θα είναι 5,2% το 2022 έναντι του στόχου του 3,5%. Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι το πιο ακριβό μέρος αυτού του δανειστικού μείγματος, οπότε η αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ με εκδόσεις χρέους και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθιστά ακόμη πιο εύκολη αυτή την αριθμητική", τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως παρά την ύπαρξη ενός cash buffer είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορεί να βγαίνει στις αγορές. "Το τούνελ μπορεί να είναι μακρύ και σκοτεινό, αλλά  μπορεί και να υπάρχει φως στο τέλος του", σχολίασε ο  Van den Heiligenberg.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων