Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 13:35

  Ευκαιρία ή παγίδα οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το "στοίχημα" της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών ήταν ο μεγάλος χαμένος από  την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να κλωτσήσει το τενεκεδάκι της νομισματικής εξομάλυνσης (δηλαδή της έναρξης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων) παρά κάτω στον δρόμο, προσθέτει ακόμα περισσότερα σύννεφα στις προοπτικές του κλάδου.

  Ήδη αν κοιτάξει κανείς τις αποδόσεις των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 από τις αρχές του έτους αλλά και τον τελευταίο μήνα, θα δει ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες κινούνται στο "κόκκινο" με πρωταγωνιστές τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες στις ισπανικές, τις ολλανδικές, τις γαλλικές και τις ελβετικές τράπεζες.

  "Ηχηρές" είναι οι απώλειες το τελευταίο διάστημα και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες επηρεάστηκαν έντονα τόσο από το διεθνές κλίμα όσο και από την εγχώρια αναταραχή του Μαΐου λόγω της υπόθεσης της Folli Follie που "χτύπησε" την ψυχολογία στο Χ.Α, ενώ αδυνατούν να κρατήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης. Αν και σημειώθηκε μία δυναμική προσπάθεια ανόδου τον Απρίλιο, ενόψει και των αποτελεσμάτων των stress tests, με ένα ράλι που ξεπέρασε το 30%, από τότε ωστόσο η τάση είναι καθοδική, με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη από τα υψηλά του Απριλίου να αγγίζουν το 14%.

  Παρόλα αυτά, με τις αποτιμήσεις τους να έχουν υποστεί καθίζηση και τα θεμελιώδη μεγέθη τους να έχουν σημειώσει βελτίωση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται ως μια δελεαστική επένδυση, όπως σημειώνει η Citi σε μία κατά τα άλλα επιφυλακτική της έκθεση για τον κλάδο.  Όπως σημειώνει, στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης οι αρνητικές θέσεις είναι πολύ υψηλές και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές -με τους δείκτες τιμή προς λογιστική αξία να βρίσκονται ακόμα κοντά στα 20ετή χαμηλά-, με αυξανόμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και μικρές πιθανότητες αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Πάντως η Citi παραδέχεται πλήρως την προτίμησή της στις τράπεζες των ΗΠΑ και σημειώνει ότι οι ανησυχίες για ύφεση και επιβράδυνση του πιστωτικού κύκλου, η αβεβαιότητα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και η υψηλή ευαισθησία στην πολιτική σταθερότητα της ΕΕ, αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους για τον ευρωπαϊκό κλάδο. "Ο κλάδος, συνεπώς, δεν αποτελεί ένα ισχυρό Buy αλλά βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τίτλους όπως οι: Unicredit, Credit Suisse, SocGen και Commerzbank.

  Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου σύμφωνα με τα funds που συμμετείχαν στο παγκόσμιο επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley, η όρεξη για ρίσκο μειώνεται με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

  "Η όρεξη για ρίσκο έχει περιοριστεί σημαντικά από το επίπεδο - ρεκόρ που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2017", σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Επίσης, παρατηρείται  μια "απότομη" μετατόπιση του κλίματος από την Ευρώπη, την αγαπημένη περιοχή για τους επενδυτές πέρυσι, στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των ΗΠΑ θεωρούνται από τα funds ότι θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις κατά το επόμενο έτος, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες αναβάθμισης των προσδοκιών. Παράλληλα, όπως παρατηρεί η Morgan Stanley, υπάρχει μεγαλύτερος ενθουσιασμός για τα εμπορεύματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές κατά το επόμενο έτος προέρχεται από τον υψηλότερο πληθωρισμό ή τη μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων