Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 14:00

  BlackRock: Δύσκολος ο δρόμος για τις αγορές το επόμενο διάστημα

  BlackRock: Δύσκολος ο δρόμος για τις αγορές το επόμενο διάστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Πιο "κανονικές" συνθήκες "βλέπει" η BlackRock από εδώ και στο εξής για τις αγορές: χαμηλότερες αποδόσεις και υψηλότερο όγκο συναλλαγών εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.

  Το περασμένο έτος ήταν εξαιρετικό για αγορές με ισχυρές αποδόσεις και χαμηλό ρεκόρ μεταβλητότητας σε όλες τις κατηγορίες assets. Το περιβάλλον των αγορών ωστόσο, επέστρεψε σε ένα πιο "κανονικό" κλίμα με χαμηλότερες αποδόσεις και υψηλότερο όγκο συναλλαγών, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επέστρεψε γύρω από την οικονομία.

  Το 2018 όπως επισημαίνει, αντίθετα με το 2017, επικρατεί μειωμένη ανταμοιβή για το επενδυτικό ρίσκο, και αυτό είναι ένα από τα τρία επενδυτικά θέματα για το β' τρίμηνο. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η έντονη αύξηση της μεταβλητότητας των μετοχών και σε πιο "κανονικά" επίπεδα, μετά τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε το 2017.

  Το παράδειγμα της ευρωζώνης

  Τι εξηγεί την αλλαγή του σκηνικού των αγορών; Η BackRock "βλέπει" δύο βασικούς παράγοντες για αυτή την αλλαγή. Πρώτον, η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί καθώς οι δράσεις των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομίας και την εμπορική πολιτική έχουν αυξήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση σε σύγκριση με το 2017. Δεύτερον, υπάρχουν λιγότερα περιθώρια η ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Η Ευρώπη αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για αυτό. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη είναι πολύ υψηλές μετά τα ισχυρά δεδομένα του περασμένου έτους, και αν και η BlackRock εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα σημειώνει αξιοπρεπή ανάπτυξη αυτό το έτος, ωστόσο, οι εκτιμήσεις φαίνονται υπερβολικά υψηλές και ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

  Επενδυτική στρατηγική

  Αυτό δείχνει έναν δύσκολο δρόμο για τις αγορές στο επόμενο διάστημα, ειδικά όταν συνδυάζεται με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και έναν πληθωρισμό ο οποίος αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, η BlackRock δεν θεωρεί ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις και η υψηλότερη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα σηματοδοτούν το τέλος της bull market, η οποία μετρά εννέα χρόνια. Ούτε βλέπει κάποια προειδοποιητικά περί αυτού. Αν και τα επιτόκια διεθνώς θα κινηθούν υψηλότερα, ωστόσο οι παγκόσμιες αποταμιεύσεις θα διατηρήσουν συγκρατημένες τις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων. H BlackRock εκτιμά ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα οδηγηθούν από την αύξηση της κερδοφορίας και τα μερίσματα, παρά από την αύξηση των αποτιμήσεων. Και αυτό αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα. Προτιμά αγορές μετοχών με υψηλότερη αύξηση κερδών, όπως οι μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών, ενώ από τα ομόλογα προτιμά τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων αντανακλούν τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed και δημιουργούν ένα ελκυστικό trade κινδύνου / ανταμοιβής, όπως τονίζει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων