Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαρ-2018 11:29

  Liikanen (ΕΚΤ): Όσοι προεξοφλούν το τέλος του QE, μπορεί να διαψευστούν

  Liikanen (ΕΚΤ): Όσοι προεξοφλούν το τέλος του QE, μπορεί να διαψευστούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όσοι μετέχοντες στην αγορά περιμένουν το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο μπορεί να κάνουν λάθος, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Erkki Liikanen.

  Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς των κρατικών και εταιρικών ομολόγων που ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενος τους πολιτικούς κινδύνους ως πιθανό πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

  "Ήμασταν προσεκτικοί στην διατύπωσή μας", δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Liikanen, ενώ πρόσθεσε "είπαμε ότι θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς παγίων μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά αν χρειαστεί".

  Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος "η νομισματική πολιτική μας είναι και θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τα οικονομικά μεγέθη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθούμε τα νέα στοιχεία που προκύπτουν κάθε φορά.

  Ερωτηθείς δε αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του QE ο Liikanen απάντησε χαρακτηριστικά "Θα δούμε".

  Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ διατήρησε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα "για παρατεταμένη χρονική περίοδο". Όμως, την ίδια στιγμή, αφαίρεσε από την ανακοίνωση της την πρόταση ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού" εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ