Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Μαρ-2018 20:00

  Γιατί συναντά αντίσταση κάθε προσπάθεια ανόδου στο Χ.Α.

  Γιατί συναντά αντίσταση κάθε προσπάθεια ανόδου στο Χ.Α.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι "αψιμαχίες" αγοραστών-πωλητών συνεχίζονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο παλεύει να ξεφύγει από τον "εγκλωβισμό" του πέριξ των 800 μονάδων και στα επίπεδα που αποτέλεσαν την αφετηρία της χρονιάς. Οι τραπεζικές μετοχές, όμως, συνεχίζουν να είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς, προκαλώντας σερί πτώσης στον Γενικό Δείκτη, συντηρώντας και ενδυναμώνοντας το επιφυλακτικό κλίμα, ενώ η βεβαρημένη –τεχνικά– εικόνα δεν μπορεί να δώσει ψυχολογικό πλεονέκτημα στους αγοραστές.

  Παρά την ορατότητα που υπάρχει πλέον σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 στην κεφαλαιακή τους θέση, τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία αναμένονται τον Μάιο, και οι πιθανές νέες απαιτήσεις-παρατηρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τον κλάδο συντηρούν την αβεβαιότητα και, άρα, τη στάση αναμονής των επενδυτών τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στο Χ.Α. γενικότερα, τη στιγμή που ο χορός των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου ολοκληρώνεται την εβδομάδα που έρχεται.

  Την ίδια στιγμή, η αγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό χέρι βοηθείας σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets, έπειτα από μια σημαντική βελτίωση με εκτόξευση του τζίρου σε επίπεδα που δεν είχαμε δει εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, έχει πατήσει και αυτή "στοπ", με την απόδοση του 10ετούς να μην καταφέρνει να επιστρέψει κάτω από τα επίπεδα του 4%, στα οποία διαμορφωνόταν πριν από το sell-off που ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου, έστω και αν οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι.

  Xρειάζονται νέοι καταλύτες

  Σε αυτό το σκηνικό, το οποίο συνεχίζει να επιβαρύνεται και από την αβεβαιότητα στο πολιτικο-γεωπολιτικό μέτωπο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά θα χρειαστεί νέους καταλύτες, πέρα από τα βελτιωμένα αποτελέσματα κερδοφορίας του 2017, και αυτοί εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, δίνοντας σήμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές, αλλά και στα πιο ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το μετα-μνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας, καθώς και την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Καθοριστικό θα είναι για ακόμα μία φορά και το διεθνές κλίμα, με τις απρόβλεπτες κινήσεις του Τραμπ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης εμπορικού πολέμου, μετά την επιβολή των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται με νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα, προσπαθώντας παράλληλα να προσαρμοστούν και στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος, τη στιγμή που και η ΕΚΤ αρχίζει σιγά-σιγά να απομακρύνει την εστίασή της από το τέλος του QE, το οποίο και αναμένεται εντός του 2018, προς την πορεία των επιτοκίων, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται στο επόμενο έτος.

  "Αχίλλειος πτέρνα" οι τράπεζες

  Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η "αχίλλειος πτέρνα" του Χ.Α. παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες κοντά στο 8% τους τρεις τελευταίους μήνες και τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να βρίσκονται στο "κόκκινο" από τις αρχές του έτους και στην κορυφή της λίστας με τις μετοχικές με τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1η Ιανουαρίου.

  Αν και το ζήτημα του αντίκτυπου του IFRS 9 ξεκαθαρίστηκε, οι ανησυχίες για τον κλάδο δεν έχουν εξαφανιστεί. Η Moody's προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εκτελεστικό ρίσκο στη μείωση των NPEs τους, εν τω μέσω ακόμα ενός δυσχερούς, αλλά βελτιούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, και επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα πρέπει να γίνει αυτό το έτος και το επόμενο, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ. Ακόμα και εάν οι τράπεζες πετύχουν τον στόχο για τον λόγο NPEs/μικτών δανείων στο 35% μέχρι το τέλος του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ε.Ε., περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της πιστωτικής τους ποιότητας και των αξιολογήσεών τους.

  Από την πλευρά της, η BofA Merrill Lynch συστήνει στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί με τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία θα παραμείνει χαμηλή, αφού αντιμετωπίζουν εμπόδια στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και αυξημένο κόστος κινδύνου στα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα θεωρεί ότι το μέγεθος του κεφαλαιακού προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες θα είναι καθοριστικό στο μακροπρόθεσμο διάστημα και βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανάγκης άντλησης νέων κεφαλαίων. Η BofA επίσης πιστεύει ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι χαμηλή στις ελληνικές τράπεζες, ενώ, αν και οι μειώσεις NPEs στο δ' τρίμηνο του 2017 ήταν σημαντικές, ήταν επίσης και δαπανηρές.

  Η Goldman Sachs υποστηρίζει πως οι προκλήσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στις τράπεζες για πολλά χρόνια, καθώς, αν και έχουν καταγραφεί ορισμένες θετικές εξελίξεις στον κλάδο και έχουν ληφθεί μέτρα για να είναι πιο εφικτή η πώληση των NPLs και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, το μέγεθος των ανισορροπιών παραμένει υψηλό, με τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν κοντά στο 50%. Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια προσφορά πίστωσης θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένη, αποτελώντας βαρίδι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Είναι προφανές, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πως το διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση των stress tests προσφέρει εύφορο έδαφος στην... αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια – κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στο roadshow της J.P. Morgan όσο και σε αυτό της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ενώ και η πιθανότητα δημιουργίας μιας bad bank στην Ελλάδα, μετά και τη νέα οδηγία που εξέδωσε η Κομισιόν, δημιουργεί νέους προβληματισμούς, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι μικρή και θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των NPEs.

  Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των "θεσμών" με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες μετά και την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ταμείο, στην οποία κάνει ειδική αναφορά στον τραπεζικό κλάδο, η οποία έφερε μνήμες από το καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου, όπου το ΔΝΤ ζητούσε 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες και ΑQR, προκαλώντας έντονο sell-off στην αγορά. Όπως σημείωσε ουσιαστικά, αν το ίδιο έχει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας, δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο και ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του.

  Οι μετοχές που ξεφεύγουν από την αβεβαιότητα

  Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μην έχει "καλό" ιστορικό αυτονόμησης από τα διεθνή χρηματιστήρια, όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιφυλακτικότητα θα συνεχίσει να αποτελεί την κορυφαία στρατηγική του επόμενου διαστήματος.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, στους ισχυρούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος συγκαταλέγονται οι κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων – οι οποίες συνδέονται τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης όσο και με το μετα-μνημονιακό καθεστώς και την ελάφρυνση του χρέους, για την καθυστέρηση των οποίων οι "θεσμοί" έχουν ήδη δώσει... κίτρινη κάρτα στην ελληνική κυβέρνηση.

  Σε αυτές τοποθετούν την κινητικότητα η οποία εντείνεται στον κλάδο της υγείας (Υγεία, Ιασώ), διαμορφώνοντας προσδοκίες για επέκταση και σε άλλες εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με υποτιμημένα θεμελιώδη, την πώληση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΗ, την κίνηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια να προσφέρουν το 51% του management στους υποψήφιους επενδυτές, την αναμενόμενη κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

  Πιέζουν οι short sellers

  Ωστόσο, μαζί με την κινητικότητα η οποία παρατηρείται από τις ελληνικής εισηγμένες (και σε αυτήν συγκαταλέγονται οι επερχόμενες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, όπως αυτή της ΓΕΚ Τέρνα), ιδιαίτερα κινητικά παραμένουν και τα funds που εδώ και μήνες σορτάρουν τις ελληνικές μετοχές, και κυρίως τις τράπεζες.

  Έτσι, αν και το βρετανικό fund Marshall Wace, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου της τράπεζας, αποφάσισε να μειώσει ελαφρώς τις short θέσεις του στη Eurobank και στο 0,52%, ωστόσο τα shorts των τριών βρετανικών funds –Marshal Wace, Oceanwood Capital Managment και Lansdowne Partners– παραμένουν και επιμένουν.

  Το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,71% επί των μετοχών της Alpha Bank από τις 5 Μαρτίου, 0,50% στις μετοχές της Folli Follie από τις 28 Φεβρουαρίου και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα από τις 10 Ιανουαρίου.

  Το Lansdowne Partners στις 28 Φεβρουαρίου προχώρησε στην ενίσχυση των short θέσεών του στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ επιμένει short σε ΔΕΗ (0,80%) και Eurobank (0,62%).

  Το Marshall Wace, εκτός από τη Eurobank, διατηρεί short θέσεις επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και στο 0,68%, καθώς και στην Τράπεζα Πειραιώς και στο 0,80%.

  Καταλύτης

  Σύμφωνα, πάντως, με το fund Lyxor Asset Management, που ανήκει στον όμιλο της Societe Generale, η έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί τον απόλυτο θετικό καταλύτη για τη συνέχεια και γι' αυτό τηρεί overweight στάση στις ελληνικές μετοχές.

  Σύμφωνα με το fund, η θετική στάση που διατηρεί για τα ελληνικά assets βασίζεται στις εξής τέσσερις πολύ σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο το ελληνικό πρόγραμμα όσο και τις ελληνικές τράπεζες: α) η Ελλάδα οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, β) η χώρα επέστρεψε στις αγορές τον Φεβρουάριο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων 7ετών ομολόγων, γ) το Eurogroup συμφώνησε να ξεκινήσει ο γύρος των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δ) τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης να περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

  Τέλος, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι, με δεδομένη τη συντήρηση των πολλών αβεβαιοτήτων σε όλα τα πεδία, από την έκβαση των stress tests μέχρι το ενδεχόμενο όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η στάση των επενδυτών αναδιατάσσεται καθημερινά, με την υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών που ενσωματώνουν τη διαμόρφωση πιθανολογούμενων αρνητικών σεναρίων – με την προοπτική των θετικών σεναρίων που αφορούν την επάνοδο στην κανονικότητα και την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης να αδυνατίζουν σε αυτή τη φάση. Με τον φόβο, επομένως, του ενδεχομένου επέλευσης "των χειρότερων", οι πωλητές πυκνώνουν και οι αγοραστές διακρατούν τη ρευστότητά τους, προσδοκώντας χαμηλότερες τιμές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων