Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Φεβ-2018 13:25

  Νέα αναταραχή στα ελληνικά ομόλογα

  Νέα αναταραχή στα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και τα ακόμη εκκρεμή σχέδια των πιστωτών της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης στο Eurogroup χθες, παρασύρει τα ελληνικά ομόλογα σήμερα σε νέες αναταράξεις, αφήνοντας πίσω τις μικρές θετικές επιπτώσεις που έφερε χθες στην αγορά η (συντηρητική) αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch το βράδυ της Παρασκευής.

  Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται σήμερα κατά 3,9% και στο 4,397%, μετά από μικρή ανάκαμψη χθες, επιστρέφοντας στην ανοδική τροχιά που ξεκίνησε από την ημέρα της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και που απομάκρυνε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τα χαμηλά 12ετίας που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου.

  Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου εκτοξεύεται σήμερα κατά 4,1% και στο 3,564%, σβήνοντας έτσι όλη την βελτίωση που είχε σημειώσει προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τόσο  ενόψει της αναβάθμισης της Fitch όσο και λόγω της σχετικής ηρεμίας στις διεθνείς κατηγορίες μετά τη βίαια διόρθωση στην Wall Street.

  Η εικόνα και στο νέο 7ετές ομόλογο το οποίο ξεκίνησε διαπραγμάτευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη είναι αρνητική με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,8352%, αν και τις ημέρες που διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά το yield είχε αγγίξει το 4,14%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ομόλογο είχε εκδοθεί με απόδοση 3,5%.

  Σύμφωνα με την Societe Generale η εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα παραμένει προβληματική και χωρίς σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν αυτά που πρότεινε το ΔΝΤ, το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πιθανότατα μη βιώσιμο, ενώ όπως υποστηρίζει η Janus Henderson Investors, τα ελληνικά ομόλογα "δεν είναι το καλύτερο μέρος" για να επενδύσει κανείς λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Barclays δεν θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE, προτού ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Όπως τονίζει για να είναι επιλέξιμη για το QE, μια χώρα πρέπει να διαθέτει βαθμολογία επενδυτικού βαθμού από τουλάχιστον έναν από αυτούς τους οίκους. Η S&P δίνει την υψηλότερη βαθμολογία Β, η οποία εξακολουθεί να είναι περίπου πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού. Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανό ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το waiver της ΕΚΤ για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, εκτός εάν η τελική μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους μπορεί να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να επιδιώξουν μια σημαντική αναπροσαρμογή των ratings τους για την Ελλάδα.

  Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ευρωζώνη, οι αποδόσεις σημειώνουν άνοδο 1-3 μονάδες βάσης κυρίως λόγω των φημολογιών για τον επόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ. Το Eurogroup επέλεξε χθες τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για να διαδεχθεί τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάντσιο τον Μάιο, μία κίνηση που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πιο αυστηρή η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον, κάτι το οποίο είναι αρνητικό για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ