Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Φεβ-2018 14:48

  BofA για ελληνικές τράπεζες: Κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης, bad bank και συγχωνεύσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν και στη συνέχεια ανέβηκαν και πάλι κατά 100 μονάδες βάσης από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση underperform για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

  Όπως επισημαίνει, λαμβάνει υπόψη αυτές τις μειωμένες αποδόσεις στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μέσω του κόστους ιδίων κεφαλαίων, το οποίο ενώ έχει μειωθεί εξακολουθεί να διατηρείται υψηλά και συγκεκριμένα στο 13,1% κατά μέσο όρο. Η BofA συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος dilution στις ελληνικές τράπεζες και γι’ αυτό διατηρεί τη σύσταση underperform, αν και ανεβάζει ελαφρώς τις τιμές-στόχους. Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,36 ευρώ από 1,3 ευρώ, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ από 0,21 ευρώ, για την Eurobank στα 0,65 ευρώ από 0,58 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ από 2,31 ευρώ.

  Όπως τονίζει, όλες οι επιλογές για το "αύριο" των stress tests παραμένουν ανοιχτές. Η άσκηση και οι παραδοχές δεν δείχνουν να είναι δύσκολες, κάτι που υποδηλώνει ότι το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει κάποια πολιτική βούληση για πιο "καθαρές τράπεζες" στην Ελλάδα εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Ως αποτέλεσμα η BofA βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στα προβληματικά δάνεια, όπως η επιλογή της bad bank, αλλά και πιθανές περαιτέρω ενοποιήσεις.

  Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν το Μάιο και οι λεπτομέρειες του "πακέτου" εξόδου πιθανότατα θα αποφασιστούν αμέσως μετά αφήνοντας στις τράπεζες μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να δράσουν, αν αυτό χρειαστεί.​

  1

  Η BofA εκτιμά ότι οι προοπτικές των διοικήσεων των τραπεζών για το IFRS9 και τα stress test θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους κατά την περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του 2017. Η αμερικάνικη τράπεζα στις εκτιμήσεις της  έχει εξαιρέσει τα IFRS9 μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα των επιπτώσεων.

  Όπως προσθέτει, το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς υπήρξαν σημαντικές διαγραφές (Εθνική) καθώς και σημαντικές πωλήσεις δανείων (Alpha Bank και Eurobank). Αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές, ωστόσο αν οι πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις ξεκινήσουν, με ουσιαστικό τρόπο, αυτό μπορεί να θέσει επιπλέον πτωτικό κίνδυνο για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Η δυναμική των αναδιαρθρώσεων παραμένει το κλειδί, κατά την άποψη της BofA. Αν βελτιωθεί το momentum περισσότερο από όσο εκτιμά, θα οδηγήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών καθώς και των αποτιμήσεων.

  Τέλος, η BofA τονίζει ότι οι εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα για το 2018-2019 συνεχίζουν να παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της αγοράς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις χαμηλότερες προσδοκίες που έχει για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Συγκεκριμένα αναμένει ετήσια μείωση της τάξης του 3%-10% σε όλες τις ελληνικές τράπεζες το 2018 από τις αναδιαρθρώσεις καθώς και κάποιες κινήσεις προς την ομαλοποίηση των δομών χρηματοδότησης, όπως καλυμμένα ομόλογα και εργαλεία T2. Η μέση εκτίμηση της αγοράς, όπως προσθέτει, είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν μόνο 1%-2% το 2018.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων