Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 16:43

  HSBC: Αισιοδοξία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

  HSBC: Αισιοδοξία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και οι παραδοχές των stress test της ΕΒΑ για τις ελληνικές τράπεζες είναι αυστηρότερες από αυτές του 2015, η HSBC δεν ανησυχεί. Όπως σημειώνει, δεδομένου ότι το βασικό σενάριο διαμορφώνεται πάντα με βάση τις επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι σκληρότερες παραδοχές θα πρέπει να κριθούν από το πόσο χειρότερη υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα στο δυσμενές σενάριο έναντι του βασικού.

  Οι αποκλίσεις σε ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία και τιμές ακινήτων είναι μεγαλύτερες αυτή τη φορά από ό,τι στην άσκηση του 2015. Το stress test του 2015, όπως σημειώνει, ήταν ιδιαίτερο αφού το βασικό σενάριο ήταν κακό, το δυσμενές χειρότερο, ενώ αντίθετα τώρα τα δεδομένα είναι πιο φυσιολογικά με θετική δυναμική στο βασικό σενάριο και σοβαρή επιδείνωση στο δυσμενές.

  Ωστόσο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της άσκησης. Για να εκτιμηθεί το πόσο πιθανό είναι να περάσουν οι τράπεζες το stress test, η HSBC συγκρίνει δυο μεγέθη για κάθε μακροοικονομικό δεδομένο: τα εκτιμώμενα επίπεδα του 2017 υπό το δυσμενές σενάριο του 2015 και τα αποτελέσματα για το 2020 με το δυσμενές σενάριο του 2018. Το ΑΕΠ προκύπτει υψηλότερο κατά 4,3%, η ανεργία χαμηλότερη κατά 8,4%, ο πληθωρισμός 1,6% χαμηλότερος, οι τιμές αστικών ακινήτων 1% χαμηλότερες και οι τιμές εμπορικών ακινήτων 9,2% χαμηλότερες. Οι τελευταίες δείχνουν να είναι ο μόνος κίνδυνος, αλλά η σχετική σημασία των collateral στα εμπορικά ακίνητα δεν είναι αρκετή για να αποτελέσει απειλή για τις τράπεζες.

  Όταν συγκρίνονται οι εκτιμήσεις των stress tests του 2015 με τα νέα σενάρια του 2018, οι τιμές εμπορικών ακινήτων (CRE) καταλήγουν 9,2% χαμηλότερα στο τέλος του δυσμενούς σεναρίου όταν ενσωματωθούν οι πραγματικές κινήσεις στις τιμές από το 2015 έως το 2018.

  Αν υποθέσουμε ότι όλα τα επιχειρηματικά NPEs έχουν εγγύηση CRE, η συνολική σταδιακή επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές μπορεί να είναι 133 μονάδες βάσης στο κεφάλαιο στα RWAs (σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού) του γ' τριμήνου.

  Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σημαντικό, όπως τονίζει η HSBC, και τουλάχιστον εν μέρει θα αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο σχηματισμό προβληματικών assets ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας.

  Αν συμβούν έτσι τα πράγματα, η HSBC τονίζει ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον Οκτώβριο, ότι οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests. Έτσι, οι ανακοινώσεις της ΕΒΑ ενισχύουν τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος από τα stress tests μειώνεται και διατηρεί τη σύσταση buy για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,70 ευρώ, της Eurobank στο 1 ευρώ, της Εθνική στα 0,38 ευρώ και της Πειραιώς στα 4 ευρώ.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων