Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Δεκ-2017 09:10

  Οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες στα ομόλογα και κυρίως στα ελληνικά

  Οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες στα ομόλογα και κυρίως στα ελληνικά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κάνει τους περισσότερους αναλυτές να έχουν αρνητική στάση για τα διεθνή ομόλογα το 2018. 

  Ωστόσο αρκετοί βλέπουν ευκαιρίες στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και των αναδυόμενων αγορών. Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, που ήδη καταγράφουν σημαντική άνοδο. Μια τοποθέτηση σε αυτά θεωρείται ως ένα από τα βασικά plays ώστε να τοποθετηθούν οι επενδυτές στο story της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Παράλληλα, πολλοί βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στα εταιρικά ομόλογα από τις αναδυόμενες αγορές, που συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

  Goldman Sachs: Παραμένουμε επιφυλακτικοί

  Bearish είναι οι προοπτικές που "δίνει" η Goldman Sachs για τις κυριότερες αγορές ομολόγων το 2018, λόγω των εκτιμήσεων για ισχυρή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, για επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

  Έτσι, συστήνει short θέσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με στόχο την απόδοση της τάξης του 3%, ενώ δηλώνει neutral στάση στα spreads Ευρωζώνης, τα οποία, όπως τονίζει, θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντίθετες δυνάμεις. Όπως εξηγεί, η βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα υποστηρίζει ένα περιβάλλον σύσφιξης των spreads στην Ευρωζώνη, αλλά η μείωση των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (QE) ως ποσοστό των ακαθάριστων εκδόσεων, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Η G.S. αναμένει ότι ο συστημικός κίνδυνος ή ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης θα παραμείνει χαμηλός, αλλά αυτό είναι ήδη προεξοφλημένο. Όλα τα παραπάνω οδηγούν την αμερικανική τράπεζα να είναι "ουδέτερη" προς τα ομόλογα της Ευρωζώνης, ενώ επισημαίνει ότι η εγχώρια πολιτική θα επηρεάσει τα spreads στην περιφέρεια (ιταλικές εκλογές, εντάσεις γύρω από την Καταλονία), όπως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις-συζητήσεις στην Ευρωζώνη γύρω από την "αρχιτεκτονική" της νομισματικής ένωσης.

  Αυτήν τη στιγμή τα ιταλικά ομόλογα είναι πιο φθηνά από αυτά της Ιβηρικής, και εδικά της Πορτογαλίας. Με βάση το βασικό της σενάριο για μια κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την πιθανή αδυναμία των ιταλικών κρατικών ομολόγων πριν από τις γενικές εκλογές της άνοιξης, για θέσεις long στους ιταλικούς τίτλους έναντι των ισπανικών και των πορτογαλικών.

  H Goldman εκτιμά ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα κινηθούν σε μέσο όρο στα 25-35 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μείωση της τάξης του 30% στον ρυθμό αγορών της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

  Πώς θα επηρεάσει αυτό τα spreads στα ομόλογα της Ευρωζώνης; Η τράπεζα σημειώνει ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ (LTROs, αρνητικά καταθετικά επιτόκια και QE) έχουν μειώσει τις αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και στις αγορών ομολόγων με αξιολόγηση "ΑΑΑ" στην περιοχή, κατά 40-60 μ.β. συνολικά. Ο αντίκτυπος στις ιταλικές και τις ισπανικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερος (50-100 μ.β.) λόγω της εξαφάνισης του πιστωτικού κινδύνου σε αυτές της χώρες. Με δεδομένο ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2018, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θετικών επιπτώσεων θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, και καθώς τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της τώρα θα επανεπενδυθούν όταν λήξουν, ο περιορισμός των θετικών αυτών επιπτώσεων θα είναι σταδιακός.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S., η δραστηριότητα της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη μέση μηνιαία μείωση να κυμαίνεται από 50 μ.β. (το 2015) έως 10 μ.β. πιο πρόσφατα. Η μείωση του QE αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση των ροών προς αυτά τα assets και, έτσι, θα πιεστούν ανοδικά τα spreads, ειδικά στις αγορές της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες και ωφελήθηκαν το περισσότερο από το QE.

  UBS: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

  Ικανοποιητική άνοδο στις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων βλέπει η UBS για το 2018, ενώ συστήνει τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

  Όπως σημειώνει, οι πολιτικοί κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα υποχωρούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Στο μέτωπο του χρέους, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστικά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές της από ό,τι εκτιμά η αγορά.

  "Είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων", υπογραμμίζει.

  Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επιτόκια οδηγούν στο να αποτελεί η Ελλάδα είναι ένα καλό "carry trade", το οποίο περιλαμβάνει τον δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για την αγορά assets υψηλού επιτοκίου, όπως προσθέτει.

  Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές ομολόγων γενικότερα, εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ομολόγων, καθώς η νομισματική πολιτική οδηγείται σε σύσφιξη, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι πιο κοντά στη "δίκαιη" αξία τους.

  Η UBS βλέπει, παράλληλα, περιορισμένη αξία στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης. Τα χαμηλά spreads περιορίζουν την άνοδο στα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, όπως σημειώνει, τονίζοντας ότι τηρεί underweight στάση το 2018 στα ομόλογα υψηλής απόδοσης της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο μόλις 3,0%.

  Επίσης, εκτιμά ότι υπάρχει αξία στα ομόλογα επιλεγμένων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι αποτιμήσεις συγκρίνονται ευνοϊκά με άλλες περιοχές και θα στηριχθούν από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

  Έτσι, η UBS συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Το παγκόσμιο περιβάλλον θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον επιχειρηματικό και πιστωτικό κύκλο των αναδυόμενων αγορών και η τράπεζα βλέπει πολλές εταιρείες στην αγορά των εταιρικών ομολόγων της περιοχής. Ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών και εταιρικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να προσφέρει απόδοση περίπου 5% στους επόμενους 12 μήνες, κατά την άποψή της. Στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος είναι overweight στα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έναντι των εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

  Deutsche Bank: Τελειώνει η bull market στις αγορές ομολόγων

  Το 2018 δεν θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2017 για τους επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια bear market στα ομόλογα, η bull market σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος της έπειτα από πολλά χρόνια, αναφέρει η Deutsche Bank. Ο οίκος εκτιμά πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο στα βραχυπρόθεσμα όσο και στα μακροπρόθεσμα σημεία της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθούν όχι μόνο από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και από τη μείωση του ισολογισμού της Fed και τα μικρότερα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας – σε συνδυασμό με λιγότερες αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

  Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, αναμένεται ωστόσο αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, κοντά στο 1% στα τέλη του 2018.

  Από την άποψη των επιδόσεων, αξίζει να κοιτάξει κανείς πέρα από τις ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά ότι το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές έχει και υψηλότερους κινδύνους, κυρίως τη στιγμή που τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνονται.

  J.P. Morgan: "Buy" στην ευρωπεριφέρεια

  Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης κάνουν, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management, τα ομόλογα της περιφέρειας κορυφαίο trade για το 2018.

  Η περιφέρεια έχει υπεραποδώσει των γερμανικών ομολόγων από τον Οκτώβριο χάρη στη χαλάρωση των ιταλικών και ισπανικών πολιτικών εντάσεων, καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το QE. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα στηρίξει περαιτέρω τα assets αυτά το 2018 και είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε κίνησης της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την J.P. Morgan.

  "Αν ψάχνουμε για κινδύνους στις αγορές και σημάδια εφησυχασμού, το ένα είναι η ΕΚΤ, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, και ο άλλος κίνδυνος, λόγω των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές πρέπει να βρουν assets που πραγματικά επωφελούνται από ένα ισχυρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον, όπως τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης".

  Η J.P. Morgan συστήνει overweight θέσεις έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων και βλέπει το spread στα 10ετή μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας να μειώνεται από περίπου 135 μονάδες βάσης σε περίπου 100 μ.β.

  ABN AMRO: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

  Η ABN Amro αναμένει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν ελαφρά το επόμενο έτος, καθώς η ΕΚΤ μειώνει τα μέτρα τόνωσης και το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να βελτιώνεται.

  Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος χαμηλός πληθωρισμός και η πολύ αργή έξοδος από την εποικοδομητική στάση πολιτικής θα πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα που θα περιορίσει την άνοδο. Επίσης, οι αναπτυξιακές προοπτικές δείχνουν προς υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων.

  Η ABN Amro αναμένει ότι οι αποδόσεις του 10ετούς Bund θα αυξηθούν στο 0,70% στο τέλος του 2018, ενώ η ανοδική πίεση θα γίνει αισθητή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Έτσι, η απόδοση θα διπλασιαστεί από το σημερινό επίπεδο και θα είναι συνεπής με ένα περιβάλλον στο οποίο η ΕΚΤ συνεχίζει να μην πιάνει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

  Όπως καταλήγει η τράπεζα, τα spreads των χωρών της Ευρωζώνης θα επηρεαστούν από δύο βασικά γεγονότα:

  -Το πρώτο είναι η μείωση των μέτρων τόνωσης από την ΕΚΤ, το οποίο θα οδηγήσει σε γενικό repricing των διαφορών των χωρών.

  -Το δεύτερο είναι οι ιταλικές γενικές εκλογές. Αν και δεν αναμένεται πλήρης κλιμάκωση ή ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, οι επενδυτές αναμένεται να αποτιμήσουν τον πολιτικό κίνδυνο, καθώς η στασιμότητα της πολιτικής είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα και τα υποκείμενα δομικά προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

  Ως αποτέλεσμα, τα ιταλικά spreads προεκλογικά αναμένεται να αυξηθούν. Μετά τις εκλογές, θα μειωθούν και πάλι, αν και σε μέτριο βαθμό. Ο κίνδυνος είναι ότι το κλίμα των επενδυτών θα είναι πιο αισιόδοξο λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και θα επικεντρωθεί λιγότερο στην έλλειψη βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, έτσι, θα περιοριστεί η διεύρυνση. Για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται σταδιακή και πολύ μέτρια διεύρυνση των spreads.

  Morgan Stanley: Γιατί προβλέπουμε το τέλος του ράλι στα εταιρικά ομόλογα

  Οι επενδυτές θα ήταν σοφό να μάθουν πότε πρέπει να φεύγουν από την αγορά, λέει σε έκθεσή της ο αμερικανικός οίκος.

  Ένας επιχειρηματικός κύκλος που βρίσκεται προς το τέλος του παρά στην αρχή του, η απώλεια πολιτικών τόνωσης των κεντρικών τραπεζών και τα σημάδια νευρικότητας στους εταιρικούς ισολογισμούς σηματοδοτούν ότι είναι καιρός να φύγουν, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι τηρούν αρνητικοί στάση για τα εταιρικά ομόλογα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία το 2018.

  "Στο τέλος της ημέρας, το κυνήγι αποδόσεων στην πιστωτική αγορά στο τέλος του κύκλου είναι ένα κακό trade κινδύνου/ανταμοιβής, ειδικά στις τρέχουσες αποτιμήσεις", σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

  "Αναμένουμε ότι τα spreads θα διευρυνθούν διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βασικά προβλήματα γίνονται όλο και πιο εμφανή σε διάφορους κλάδους της αγοράς, καθώς η Fed συνεχίζει να αποσύρει τη ρευστότητα", τονίζει. Οι επενδυτές που επένδυσαν στα εταιρικά ομόλογα, σε τίτλους επενδυτικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης, το 2017 σημείωσαν αποδόσεις της τάξης του 9% και, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αυτό δεν αναμένεται αν επαναληφθεί το 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων