Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 16:11

  Η άλλη όψη του νομίσματος για το ράλι στα ελληνικά ομόλογα – γιατί τελειώνει

  Η άλλη όψη του νομίσματος για το ράλι στα ελληνικά ομόλογα – γιατί τελειώνει
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα ήταν εντυπωσιακό, με τις αποδόσεις στο 10ετές να υποχωρούν κάτω από το 4% για πρώτη φορά μετά το 2006, όταν πριν μόλις έναν μήνα άγγιζαν (και επέμεναν) στο 5,5%.

  Αυτό που "ξύπνησε" την ευφορία στην αγορά αλλά και τις... διαθέσεις των πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών (όπως PIMCO, Schroders και  Franklin Templeton), ήταν η βελτίωση της κατάστασης της Ελλάδας και η πρόοδος προς το (γρήγορο) κλείσιμο της γ' αξιολόγησης –σε αντίθεση με τον εφιάλτη των καθυστερήσεων του παρελθόντος, αλλά κυρίως η πολύ επιτυχημένη ολοκλήρωση του swap των 20 ομολόγων του PSI και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 5 νέων ομολόγων στις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο και αύξησε την εμπορευσιμότητα, την ρευστότητα και την επενδυσιμότητα στην αγορά. Αυτή ήταν μία κίνηση που, όπως έχουμε ξαναγράψει, ο ΟΔΔΗΧ σχεδίαζε από το 2013 και τώρα βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή  - με την... ευχή των θεσμών – να υλοποιηθεί.

  Στα "συν" ήταν και οι θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με την UBS να τοποθετεί τους ελληνικούς τίτλους στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018,  αλλά και οι δηλώσεις στήριξης των εκπροσώπων κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών (Citigroup, Deutsche Bank) στο "19ο Ετήσιο Invest in Greece" Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη,  για τα ελληνικά ομόλογα.

  Το ράλι ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού τραπεζικοί παράγοντες τόνιζαν την περίοδο της ανακοίνωσης του swap, ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου η αγορά θα "κινηθεί" έντονα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάποια funds κυνηγούν τις αποδόσεις και, παρά τα προβλήματα και τους κινδύνους στον δρόμο προς τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, "κοιτούν" τους ελληνικούς τίτλους, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών διεθνώς και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed περιορίζουν τις ευκαιρίες στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως, ενώ το όποιο παραθυράκι ανοίξει η ΕΚΤ για τη συμμετοχή του QE –το οποίο ενδυναμώνεται μετά το swap– θα "ανεβάσει" ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων.

  Αυτή η εξέλιξη στρώνει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι,  – με την πρώτη να αναμένεται τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα χρηματοδότηση ειδικά για το 2019, το οποίο έχει μεγαλύτερες προκλήσεις από το 2018 σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις.

  Γιατί τελειώνει το ράλι

  Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το τρέχον ράλι κάπου εδώ αναμένεται να τελειώσει. Το swap κατέστησε τα εξαιρετικά ευνοϊκά χαρακτηριστά του trade (όπως πχ. το μεγάλο spread που υπήρχε με την Πορτογαλία και το οποίο έχει πλέον μειωθεί) προσβάσιμα σε μία πολύ μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που το credit element, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όπως τονίζουν, αυτό θα συνεχιστεί ώσπου το spread με την Πορτογαλία θα έφτανε τις 200 μ.β όπου και θα επανέλθει η ισορροπία. Όπως επισημαίνουν πάντως, το χαμηλό κόστος δανεισμού αναμένεται να διατηρηθεί αφού αναμένεται να ακολουθήσει και πιστοληπτική αναβάθμιση το επόμενο διάστημα.

  Τα spreads

  Σε αυτό το σημείο, αξίζει να δούμε και την... άλλη πλευρά του νομίσματος αυτού του ράλι. Η βελτίωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και είναι μία σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε το σήμερα με το 2006 στο οποίο "επέστρεψε" το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, θα δούμε ότι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

  Όπως σημειώθηκε και στην έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, "η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου παραμένει αρκετά υψηλότερα από τις αντίστοιχες αποδόσεις των υπόλοιπων οικονομιών της ευρωζώνης, με την αμέσως υψηλότερη απόδοση να είναι αυτή του κρατικού δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας η οποία διαμορφώνεται περί το 1,8%".

  Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2006 οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Σήμερα και μετά και το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ το οποίο ξεκίνησε στο α' τρίμηνο του 2015 και αγγίζει πλέον τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ αγορών assets,  οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά χαμηλά, και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.

  Αν κοιτάξουμε το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού και του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου θα δούμε ότι σήμερα διαμορφώνεται κοντά στις 380 μονάδες βάσης και στις 220 μ.β. αντίστοιχα.

  Συγκριτικά, το 2006, το spread του ελληνικού 10ετούς ομόλογου έναντι του γερμανικού ήταν μόλις στις 60 μονάδες βάσης περίπου, ενώ έναντι του πορτογαλικού 10ετούς ήταν στις 90 μονάδες βάσης. Τότε η απόδοσή του Bund ήταν στο 3,4% και του πορτογαλικού κοντά στο 3%.

  Συνεπώς, πως παρά τη βελτίωση η Ελλάδα έχει χάσει την πολύ σημαντική ευκαιρία που προσέφερε το QE στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης και αν το λάβει κανείς αυτό υπόψη, το 4% στο 10ετές είναι πολύ υψηλό την στιγμή που αν ήμασταν στο QE η απόδοση θα ήταν σήμερα πολύ κάτω του 3%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων