Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 17:46

  Με 4x4 πάνω και από τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με 4x4 πάνω και από τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με αποφασιστικότητα διαπέρασε και την αντίσταση των 770-771 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,08% στις 783,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 767,50 μονάδων (-0,01%) και 785,06 μον. (+2,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 65 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,67 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,91%, στις 2.035,88 μονάδες, ενώ στο +3,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.155,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 851,78 μονάδες.

  Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σταθεροποιήθηκε σήμερα λίγο κάτω από το 3,9%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτιμούν.

  Επίσης, όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί πολύ καλύτερες προοπτικές αποτίμησης για τις τράπεζες και αρκετοί τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς αναμένουν ράλι και στις τραπεζικές μετοχές. Και αυτό όχι μόνο επειδή το κλίμα έχει βελτιωθεί μετά το επιτυχές swap των ομολόγων και την διαφαινόμενη έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

  Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες πρόκειται να τεσταριστούν με βάση τον ισολογισμό του 2017 και με πρωταρχικό κρίσιμο μέγεθος τον δείκτη των εποπτικών κεφαλαίων (CET 1). Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι γραμμένα στους ισολογισμούς είτε ως διακρατούμενα μέχρι τη λήξη τους (held for maturity) ή κυρίως ως διαθέσιμα προς πώληση (available for sale) και άρα αποτιμώνται σε τιμές αγοράς. Κατόπιν αυτού, η άνοδος στις τιμές των ομολόγων, θα δημιουργήσει κέρδος για τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους, όταν χρονικά "κατεβαίνουν τα μολύβια" και παραδίδεται το "διαγώνισμα" στον SSM.

  Εν τω μεταξύ, μία άλλη θετική, αλλά μικρότερων διαστάσεων, παράμετρος για τις τράπεζες από την άνοδο των τιμών των ομολόγων, αναμένεται σε επίπεδο ρευστότητας. Και αυτό διότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, με αποτέλεσμα η άνοδος της αποτίμησής τους να αυξάνει και την παρεχόμενη ρευστότητα.

  Πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αυτό που θα στηρίξει την αγορά το επόμενο διάστημα είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Μέσα στις επόμενες μέρες, παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή (που έχει οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου), θα πρέπει να πείσει η κυβέρνηση ότι πλέον "εφαρμόζουν" εγκαίρως τις συμφωνίες.

  Έτσι η αγορά αναμένει να προχωρήσει τα... δέοντα η κυβέρνηση, "χαρίζοντας" ένα +5,67% στη ΔΕΗ σήμερα, με τον ΑΔΜΗΕ να την ακολουθεί με κέρδη 5%. Άνω του 3% η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Εθνική, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΕΕ, Τιτάν, ΟΤΕ, Aegean, ΕΧΑΕ και Folli Follie. 

  Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Σαράντης και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η Eurobank έχασε 1,23% κατά την εκποίηση των υπολοίπων της, με την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με απώλειες 0,87% και 0,45% αντίστοιχα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων