Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 15:04

  IBG: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις του Χ.Α το 2018, δύσκολο α’ εξάμηνο

  IBG: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις του Χ.Α το 2018, δύσκολο α’ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  IBG: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις του Χ.Α το 2018, δύσκολο α’ εξάμηνο
  Μειώνει την τιμή στόχο για την EXAE η IBG σε 4,70 ευρώ / μετοχή (έναντι 5,60 ευρώ / μετοχή προηγουμένως), μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων σχετικά με τη μέση ημερήσια συναλλακτική αξία (ADTV) στην αγορά spot. Σε ότι αφορά την νέα τιμή-στόχο, η IBG σημειώνει πως η μετοχή της ΕΧΑΕ φαίνεται δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, έτσι επαναβεβαιώνει την "Ουδέτερη" στάση της.

  Σε ότι αφορά τις προοπτικές του Χ.Α το 2018, αναμένεται αδύναμη εμπορική δραστηριότητα για ένα ακόμη έτος: οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν εκτός του ραντάρ των επενδυτών το 2017 λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και των ανησυχιών που προέκυψαν για την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ενδεικτικά, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν καθαρές εισροές 213 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2017 έναντι 860 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Έτσι, η ADTV στην αγορά cash ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ το 2016 και το 86 εκατ. ευρώ το 2015. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βελτιώθηκε σημαντικά (ο μέσος όρος ανερχόταν σε 50 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2017 έναντι 41 δισ. ευρώ το 2016), κυρίως λόγω της καλύτερης αποτίμησης των μη τραπεζικών μετοχών στοιχείων (ιδιαίτερα της Coca Cola).

  H ΙΒG εκτιμά ότι η ψυχολογία της αγοράς θα παραμείνει σχετικά υποτονική το 2018: Οι τάσεις υποτονικών συναλλαγών που επικράτησαν στην αγορά spot το 2017 αναμένεται να διατηρηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενόψει μιας σειράς ρυθμιστικών πρωτοβουλιών στο τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν νέο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Ειδικότερα, η εφαρμογή του IFRS 9, τα επικείμενα stress tests, η αναθεώρηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (TAR) και η στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων (TRIM) θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

  Για το λόγο αυτό, αναμένει από τους επενδυτές να διατηρήσουν μια στάση αναμονής για τις ελληνικές τράπεζες τους επόμενους 6 μήνες, μια συμπεριφορά που θα επηρεάσει αρνητικά την εμπορική δραστηριότητα στο Χ.Α. Επίσης, οι προκλήσεις στο μακροοικονομικό (η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2018) και το πολιτικό (σενάρια για εκλογές) περιβάλλον θα είναι αρκετές και θα βαρύνουν τις προοπτικές της κερδοφορίας και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία το 2018. Δηλαδή, το ADTV αναμένεται να κυμανθείς τα 65 εκατ. ευρώ το 2018 (πρώην εκτίμηση: 100 εκατ. ευρώ) και 90 εκατ. ευρώ για το 2019 (από 125 εκατ. ευρώ πριν).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων