Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 14:20

  "Αστέρια" των αποδόσεων τα ελληνικά ομόλογα το 2017 – Συνεχίζεται το ράλι

  "Αστέρια" των αποδόσεων τα ελληνικά ομόλογα το 2017 – Συνεχίζεται το ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Tα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τα πορτογαλικά ομόλογα σε επιδόσεις φέτος στην ευρωζώνη - και όχι μόνο, με εντυπωσιακά κέρδη που η αγορά έχει να δει χρόνια. Την στιγμή που η μέση απόδοση (κέρδη) ενός καλαθιού διεθνών 10ετών ομολόγων φέτος αγγίζει μόλις το 1,6%, τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν προσφέρει στους επενδυτές κέρδη άνω του 50% και τα ελληνικά ομόλογα έχουν δει τις αποδόσεις τους να μειώνονται άνω του 40%.

  Από το 7,3% που ξεκίνησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού φέτος στις αρχές του Ιανουαρίου, όπου οι καθυστερήσεις στην β' αξιολόγηση "στοίχειωναν" το επενδυτικό κλίμα αφού η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα χτυπούσε για μία ακόμη φορά κόκκινο, σήμερα αγγίζει το 4,3%.

  Αυτό ήρθε μετά από ένα ασταμάτητο ράλι που τροφοδότησε τόσο η συμφωνία staff level μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ολοκλήρωσής της μέσα στον Ιανουάριο, όσο και το swap των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέα ομόλογα, τα οποία έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση από τις αρχές του μήνα και έχουν ομαλοποιήσει την αγορά και την καμπύλη, τροφοδοτώντας την με ρευστότητα, εμπορευσιμότητα και επενδυσιμότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες δοκιμαστικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές.

  Τα πορτογαλικά 10ετή ζουν το δικό τους success story και περιμένουν νέα αναβάθμιση στην κατηγορία επενδυτικού βαθμού από την Fitch την Παρασκευή, μετά από αντίστοιχη κίνηση της S&P τον Σεπτέμβριο, με την χώρα να έχει μειώσει στο μισό το κόστος δανεισμού της από της αρχές του έτους και την πτώση της απόδοσης στο 10ετές από 3,76% τον Ιανουάριο σε 1,851% σήμερα.

  Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 4,3% και στο 4,307% στα χαμηλότερα επίπεδα από το α' τρίμηνο του 2008, ενώ η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται λίγο πάνω από το 2% και στο 2,09%, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα του επιτοκίου των επίσημων δανείων της ελληνικής κυβέρνησης (1,5%).

  Οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση έχουν προκαλέσει ένα κύμα θετικών εκτιμήσεων των αναλυτών για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο (βλ. Deutsche Bank), με την Eurasia σήμερα να προχωρά σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Ελλάδας σε "ουδέτερες" σημειώνοντας ότι η επιτυχημένη γ' αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις κεφαλαιαγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο cash buffer μέχρι το επόμενο Αύγουστο. Επίσης, θα δημιουργήσει ένα πιο θετικό πολιτικό περιβάλλον - στο οποίο θα πραγματοποιηθούν σύνθετες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος-

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δημιουργείται το έδαφος για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με 3ετή και 7ετή ή 10ετή ομόλογα, με την βελτίωση του κλίματος να έχει προσελκύσει επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders,

  Ο Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination της Citigroup, στην ομιλία στα πλαίσια του Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων αποτελεί το "αστέρι" των αποδόσεων του 2017 υπεραποδίδοντας εντυπωσιακά του δείκτη κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, καθώς προχωράμε στο tapering του QE και σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων στο επόμενο έτος, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε θέση να δώσουν ξανά στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων