Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 11:18

  BlackRock: "Ψηφίζει" μετοχές και αναδυόμενες αγορές για το 2018

  BlackRock: "Ψηφίζει" μετοχές και αναδυόμενες αγορές για το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H οικονομική επέκταση έχει περισσότερο περιθώριο να συνεχιστεί από ό, τι πολλοί πιστεύουν και αυτό είναι θετικό για τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές το 2018, όπως σημειώνει η BlackRock στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές του νέου έτους.

  Η συγχρονισμένη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εν μέσω της χαμηλής μεταβλητότητας της αγοράς, θα πρέπει να στηρίξει τα risk assets  - ειδικά εάν πολλοί επενδυτές, φοβούμενοι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, αρχίσουν να αγκαλιάζουν τις θετικές προοπτικές, όπως τονίζει.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BlackRock, η ευρεία παγκόσμια επέκταση δεν είναι τόσο μεγάλη ακόμη όπως υποθέτουν πολλοί. Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο επέκτασης και ενισχύουν το αναπτυξιακό υπόβαθρο, επωφελούμενες από την καλύτερη εμπορική δραστηριότητα και τις σταθερότερες τιμές των εμπορευμάτων.

  Έτσι, οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να μπορέσουν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ήπια επιβράδυνση σημειωθεί στην Κίνα. Οι ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να λάβουν "γερά" δημοσιονομικά κίνητρα από φορολογικές περικοπές. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη, αλλά έχουν αρκετή παρατεταμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια για να απορροφηθεί. Η Fed εξομαλύνει την πολιτική της με σταδιακό ρυθμό, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τονώνουν την ανάπτυξη με κίνητρα.

  Η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον ακόμη υποτονικό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, αναμένεται να στηρίξει τα risk assets το 2018. Ωστόσο το 2017 θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BlackRock, οι αποδόσεις σε πολλές κατηγορίες assets θα είναι πιο περιορισμένες, ακόμη και αν τα διαρθρωτικά χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών μπορούν να παραμείνουν υψηλότερα από ό, τι στο παρελθόν. Όπως εκτιμά επίσης, οι μετοχές προσφέρουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία από την πιστωτική αγορά καθώς ο κύκλος ωριμάζει και αναμένει αναβαθμίσεις της κερδοφορίας των εταιρειών τον επόμενο χρόνο, αν και μια υψηλότερη βάση σύγκρισης θα δυσκολέψει τις προσδοκίες.

  Η BlackRock προτιμά τις μετοχές εκτός των ΗΠΑ, όπου οι ακριβές αποτιμήσεις είναι λιγότερες. Είναι θετική για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών λόγω της αυξανόμενης κερδοφορίας και των σχετικά ελκυστικών αποτιμήσεων. Στις αναπτυγμένες αγορές, προτιμά τους κλάδους της τεχνολογίας και των τραπεζών - με τον τελευταίο να είναι έτοιμος να επωφεληθεί από την χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις ΗΠΑ. Όπως καταλήγει, θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη - και η υπεραπόδοση των risk assets - έχουν δρόμο ακόμη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων