Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Δεκ-2017 20:00

  Το ράλι στα ομόλογα και το "σορτάρισμα" στις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Ελευθερία Κούρταλη

  Ούτε οι θετικές –στο μεγαλύτερο μέρος τους– εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν κατάφεραν να δώσουν ανάσα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να επιμένει πτωτικά, με το βαρίδι των τραπεζών να κινδυνεύει να γίνει μόνιμη πληγή για τους επόμενους μήνες και την αγορά να ξαναζεί το story του περασμένου καλοκαιριού, όπου έβλεπε τους θετικούς καταλύτες να περνούν και να χάνονται και το Χ.Α. να κατρακυλά στη δίνη των έντονων πιέσεων και των επιθετικά short διαθέσεων των επενδυτών.

  Όπως, λοιπόν, και μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, του ισχυρού ράλι στα ελληνικά ομόλογα και της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όπου το Χ.Α. μετά την κορυφή των 858 μονάδων και το +35% από τις αρχές του έτους μπήκε στον μονόδρομο της ελεύθερης πτώσης, έτσι και τώρα, κόντρα στο νέο ράλι στα ομόλογα, το θετικό κλίμα της αξιολόγησης και την εντυπωσιακή επιτυχία του swap, το Χ.Α. συνεχίζει στον δρόμο που χάραξαν εδώ και μήνες οι shorters, με τα hedge funds Marshall Wace, Lansdowne Partners και Oceanwood Capital Management, να συνεχίζουν να αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους στο ελληνικό Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, αλλά και τη μετοχή της ΔΕΗ.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα τρία βρετανικά funds, αν και φαίνεται πως έχουν αποχωρήσει (ή μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους) από την Alpha Bank, αφού η Ε.Κ. δημοσιεύει μόνο τις short θέσεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες από το 0,4% με 0,5% επί των μετοχών μίας εισηγμένης, ωστόσο παραμένουν σταθερά short στην Πειραιώς (Marshall Wace και Lansdowne Partners) και στη Eurobank (Marshall Wace και Lansdowne Partners επίσης), ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις short θέσεις τους στην Εθνική Τράπεζα. Η θέση του Marshall είναι στο 0,80% (18,9 εκατ. ευρώ) των μετοχών της, από 0,71% πριν, και η θέση του Oceanwood στο 0,61% από 0,52% πριν. Παράλληλα, το Lansdowne άνοιξε short θέση στη ΔΕΗ και στο 0,53% των μετοχών της, στις 29/11.

  Εκροές

  Εκτός από τους "σορτάκηδες" υπάρχουν και άλλοι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να αποχωρήσουν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, βλέποντας ότι το "στοίχημα" του ριμπάουντ αργεί ακόμα και προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο.

  Σύμφωνα με το "Axianumbers", τον Νοέμβριο οι ξένοι επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εκροές της τάξης των 45,68 εκατ. ευρώ , ενώ τον Οκτώβριο είχαν εμφανίσει εισροές της τάξης των 1,84 εκατ.). Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 45,66 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο ήταν πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 1,99 εκατ.ευρώ.

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε στο 64,8% στις 30/11, έναντι 65,0% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,3%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. η συμμετοχή των ξένων ανήλθε σε 62,3%, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσοστιαίες απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., κατά τον Νοέμβριο, είναι πολύ μικρότερες από τις απώλειες του Γενικού Δείκτη (πτώση 1,5% έναντι πτώσης 2,52%), κατά το ίδιο διάστημα, λόγω της καλύτερης συμπεριφοράς των μη τραπεζικών blue chips.

  Πού "ποντάρουν" οι shorters

  Αυτό στο οποίο "ποντάρουν" οι short επενδυτές είναι ξεκάθαρο. Μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests το τοπίο γύρω από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα παραμείνει θολό, ενώ, παρά την εκκίνηση των πλειστηριασμών, οι δυσκολίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους προμηνύοντας ένα μεγάλο διάστημα ταλαιπωρίας για τις τράπεζες μέχρι να πετύχουν τους στόχους, παρά την αποφασιστικότητα που υπάρχει και παρά τις πιέσεις των "θεσμών", και αυτό αυξάνει το παράθυρο "ευκαιρίας" για πιέσεις στις μετοχές τους.

  Την ίδια στιγμή, το κόστος της εφαρμογής του νέου λογιστικού πρότυπου IFRS 9 αποτελεί και έναν μεγάλο άγνωστο προς το παρόν, με το SSM να επιβάλει πλέον στις τράπεζες να το υποβάλουν μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που θα αποκαλύψει το πόσο αναμένεται να επηρεαστούν τα κεφάλαιά τους. Όπως τόνισε και η Morgan Stanley σε πρόσφατη ανάλυσή της, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από τις ελληνικές τράπεζες, και αυτό είναι το IFRS 9. Αυτός, όπως σημείωσε, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν χτυπηθεί. Έτσι, αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή κερδοφορία τους, δεν αλλάζει τις επιθετικές ορέξεις των ξένων επενδυτών, έστω και αν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ σημειώθηκε νέα μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.

  "Βούτυρο στο ψωμί" των shorters ήταν και οι δηλώσεις-προειδοποιήσεις του Declan Costello την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εκτός από το ότι είπε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν για να κλείσει η γ' αξιολόγηση, εκτός από τα υπονοούμενα περί δυσκολίας στο να υπάρξει "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα, μίλησε και για "πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018", τονίζοντας ότι το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα.

  Οι αισιόδοξοι

  Τα σχέδιά του hedge fund Brevan Howard να επενδύσει στην Ελλάδα προσμένοντας πολιτική αλλαγή, αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα τόσο το Bloomberg όσο και οι "Financial Times". Σύμφωνα με αυτά, ετοιμάζει δύο funds που θα επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικά assets. Τα νέα funds του Brevan στοχεύουν να αντλήσουν 500 εκατ. δολάρια για επενδύσεις σε ακίνητα και εισηγμένες μετοχές.

  Το μετοχικό κεφάλαιο του Brevan, το οποίο θα είναι "long only" στοχεύει να διακρατεί λιγότερες από δέκα μετοχές. Τα προϊόντα του hedge fund θα τα διαχειρίζεται ο ιδρυτικός εταίρος του Brevan Howard, Trifon Natsis, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η εταιρεία έχει ήδη πετύχει το μισό του στόχου των $500 εκατ. και μεταξύ των επενδυτών είναι ο Natsis και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής Alan Howard.

  "Έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης που έπληξαν την Ελλάδα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουν εξαφανιστεί οι κίνδυνοι από απρόσμενα γεγονότα (σ.σ.: tail risks) και η χώρα σταθεροποιείται σε χαμηλή βάση", αναφέρει. "Περιμένουμε σημαντική αύξηση της ελληνικής οικονομίας και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων".

  Η τεράστια επένδυση Kazarian

  Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Paul Kazarian, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, γνωστός για την τεράστια επένδυσή του στα ελληνικά ομόλογα το 2012 και τη "στήριξη" της Ελλάδας από τότε έως και σήμερα, αφού παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους, αντίθετα, δεν περιμένει την πολιτική αλλαγή. Όπως δήλωσε στο CNBC, ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπλήξει τους πάντες με τη δουλειά που έχει κάνει από το απόγειο της οικονομικής κρίσης.

  "Έχουν εκπλήξει πράγματι τους πάντες, αυτά που έχει κάνει (σ.σ.: ο Αλ. Τσίπρας) για σοσιαλιστής, έχει φέρει σε αμηχανία την προηγούμενη κυβέρνηση... Και χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, χωρίς εμπειρία", όπως είπε ο Kazarian στο CNBC. "Αξίζει να στηριχθεί, δεν έχει σημασία αν είναι από αυτό ή από εκείνο το κόμμα, αυτός και η ομάδα του έχουν επιτελέσει ένα εξαιρετικό επίτευγμα και πρέπει να ολοκληρωθεί", πρόσθεσε ο Αμερικανός επενδυτής, στα χέρια του οποίου βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων.

  To ράλι των ομολόγων, στρώνεται ο δρόμος για έκδοση 3ετούς και 7ετούς

  Και ενώ η πλάστιγγα γέρνει έντονα προς την πλευρά των πωλητών στο Χ.Α., στην αγορά των ελληνικών ομολόγων κυριάρχησε η ευφορία των αγοραστών. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε σε επίπεδα κάτω του 5% και στο 4,772% που αποτελεί χαμηλό 8ετίας, ενώ πιο έντονη βελτίωση σημειώθηκε στο 2ετές με την απόδοση να υποχωρεί στο 2,373%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009.

  Την ευφορία στην αγορά έφερε τόσο η προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να προχωρήσουν έτσι ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, όσο και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση την περασμένη Τρίτη, των νέων ομολόγων που προέκυψαν από το swap, κάτι το οποίο αύξησε την εμπορευσιμότητα και την ρευστότητα της αγοράς, βελτιώνοντας σημαντικά την καμπύλη αποδόσεων.

  Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα αμέσως μετά την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Όπως σημειώνει η Global Capital, το swap ανοίγει στην Ελλάδα την πόρτα για έκδοση 3ετούς και 7ετούς ομολόγου το 2018 καθώς η πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή που ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ, ομαλοποιεί έντονα την καμπύλη της χώρας.

  Τι λέει η Nomura

  Όπως έχει σημειώσει και η Nomura, η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές. Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτίμησε.

  "Γενικά τα πράγματα ηρεμούν για την Ελλάδα και υπάρχει η αίσθηση ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν τελειώσει", σημειώνει o Matthew Cairns, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Rabobank. "Την ίδια στιγμή η αγορά κυνηγάει τις αποδόσεις και κοιτάζει την περιφέρεια".

  "Εάν οι πιστωτές είναι ευχαριστημένοι με την πρόοδο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αποδόσεις μειώνονται", δήλωσε ο Chris Scicluna, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets.

  Οι εξελίξεις οδήγησαν και την UBS να τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα, μαζί με το ευρώ και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες του 2018. Όπως σημειώνει, οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Στο μέτωπο του χρέους, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστικά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές της, από ότι εκτιμά η αγορά.

  "Είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων", υπογραμμίζει.

  Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό "carry trade", το οποίο περιλαμβάνει τον δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για την αγορά assets υψηλού επιτοκίου, προσθέτει.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων