Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 11:21

  Goldman Sachs: Κόβει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών έως και 17%

  Goldman Sachs: Κόβει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών έως και 17%
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Σε ισχυρή μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών από 8% έως και 17%  προχωρά η Goldman Sachs σε νέο report της στο οποίο τονίζει ότι μετά και τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, τα έσοδα πιέζονται ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ποιότητα του ενεργητικού, εν όψει των stress tests. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα ανέβουν υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει dilution μετά από τα stress tests.

  Πιο αναλυτικά  μειώνει κατά 8% και στα 2,40 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 2,60 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας τη σύσταση buy , μειώνει κατά 13%  και στα 0,28 ευρώ από από 0,32 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση neutral, μειώνει κατά 23% και στα 0,85 ευρώ την τιμή-στόχο της Eurobank από 0,95 ευρώ πριν με σύσταση neutral, και κατά 17% στα 3,10 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο της Πειραιώς από τα 3,75 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση neutral.

  Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συνολικών ζημιών λόγω: (1) των απωλειών στα έσοδα, (2) της αύξηση των LLPs, και (3) της διακοπής δραστηριοτήτων.

  Τα σημεία κλειδιά της εικόνας των τραπεζών σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, είναι τα εξής:

  Τα έσοδα είναι χαμηλότερα, χαμηλότερη η προοπτική PPI (κερδοφορία προ προβλέψεων). Οι τάσεις του τρίτου τριμήνου έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις στα έσοδα των τραπεζών (-2% σε τριμηνιαία), με την συνέχιση της απομόχλευσης και την μείωση των spreads να αντισταθμίζουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Ενώ οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω πρόοδο σχετικά με τα κόστη, οι πιέσεις στο PPI ενδέχεται να επιμείνουν.


  Οι νέοι στόχοι των NPEs έχουν περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου. Τα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης των NPEs (+ 2 δισ. ευρώ έως το 2019) είναι πιο φιλόδοξα και αντικατοπτρίζουν υψηλότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου (σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστων) και διαγραφές.  Η πρόοδος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, της αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρείται ως βασικός στόχος για το 2018-2019, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καλό δρόμο να πετύχουν τους στόχους του 2017. Ο ρυθμός σχηματισμού NPEs έγινε αρνητικός, ενώ οι ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι θετικές για τις περισσότερες τράπεζες.

  Η ρευστότητα βελτιώνεται. Οι τράπεζες σημείωσαν σταδιακή επιστροφή καταθέσεων (2,5 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρήσης της χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (- 12 δισ. ευρώ) στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, όπως σημειώνει η G.S, η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA θα χρειαστεί χρόνο.

  Όπως τονίζει η Goldman Sachs η ανάκαμψη της κερδοφορίας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα καθυστερήσει, με το 2017 να είναι άλλο ένα έτος break-even. Oι μειώσεις στις εκτιμήσεις της για τη κερδοφορία οφείλονται στην αργή ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και την καθυστέρηση στην ανάκαμψη των μεγεθών (top line), τα οποία αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από την καλύτερη δυναμική κόστους. Γι αυτό όπως εξηγεί, προχώρησε και στη μείωση των τιμών στόχων κατά 8% -17%, διατηρώντας σύσταση buy μόνο για την Alpha Bank.

  Οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να την οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμισή των εκτιμήσεών της έχουν να κάνουν με την ποιότητα ενεργητικού (συμπεριλαμβανόμενων των AQR Και stress tests), τις τάσεις top-line, την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του ομίλου, την απο-μόχλευση και τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων