Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Δεκ-2017 00:38

  SocGen, Nomura, Citi, Deutsche Bank και UBS, δηλώνουν "ταύροι" στο ευρώ

  SocGen, Nomura, Citi, Deutsche Bank και UBS, δηλώνουν "ταύροι" στο ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  To ευρώ το 2017 νίκησε όλες τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών που στα τέλη του περασμένου έτους "έβλεπαν" ένα δύσκολο έτος για το ενιαίο νόμισμα, προβάλλοντας το δολάριο ως το κορυφαίο trade της χρονιάς. Το δυναμικό ράλι του ευρώ διέψευσε ακόμη και τις πιο ήπιες εκτιμήσεις, ενώ η υπεραπόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης σε σχέση με αυτήν των ΗΠΑ έκανε τα funds να στρέψουν τις τοποθετήσεις τους προς τα ευρωπαϊκά assets, αντιστρέφοντας τις τάσεις που επικρατούσαν πέρσι. Με την οικονομία της περιοχής να αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το 2018, οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν πλέον ταύροι για το ευρώ το νέο έτος.

  Η Societe Generale τοποθετεί τις long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα κορυφαία trades της αγοράς συναλλάγματος το 2018, μαζί με τις long θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου Αυστραλίας/δολαρίου Νέας Ζηλανδίας και τις short θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ/δολάριο Καναδά. Όπως σημειώνει, το ευρώ είναι φτηνό και μετά από αναμονή μερικών μηνών, η έντονα ανοδική του τάση θα επιστρέψει.

  Η Nomura εξετάζει τις προοπτικές του ευρώ από την άποψη των ροών και πιστεύει ότι  μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει αύξηση των αγοραστικών κινήσεων στο ευρώ κάτι που θα στηρίξει την υπεραπόδοσή του το 2018. Επίσης, θετικά θα λειτουργήσουν στην αγορά και οι εξής τρεις παράγοντες: 1) Το tapering της ΕΚΤ θα διευκολύνει την κατάσταση προσφοράς και ζήτησης για τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ, 2) ο χαμηλότερος όγκος ομολόγων αρνητικής απόδοσης στην αγορά της ευρωζώνης και 3) τα πολιτικά γεγονότα της ευρωζώνης που βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να έχουν μια πιο περιορισμένη επίδραση στις παγκόσμιες ροές σταθερού εισοδήματος.

  Η Citi σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν τις βουτιές του ευρώ, αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να σημειωθεί νέο υψηλό για το νόμισμα πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο οποιοδήποτε επίπεδο κάτω του 1,19 έναντι του δολαρίου θα πρέπει να αγοραστεί.

  Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης στην αρχή του έτους στήριξαν το ενιαίο νόμισμα το 2017. Αυτή η τάση θα μπορούσε να αντιστραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι έναντι του ευρώ, λόγω της νομισματικής πολιτικής της Fed, σημειώνει από την πλευρά της η Deutsche Bank. Παρόλα αυτά, το ευρώ ενδέχεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018: μόλις η ΕΚΤ τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως πυροδοτήσει μία αρχική συζήτηση σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Μετά από ένα προσωρινό υψηλό για το δολάριο ΗΠΑ ίσως κάτω από το 1,15, το ευρώ θα επανέλθει στα τέλη του 2018 στο 1,20.

  "Έχουμε bullish στάση για το ευρώ και τα ευρωπαϊκά assets τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις ισχυρές βάσεις της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ασχολούνται υπερβολικά με τα πολιτικά / διαρθρωτικά θέματα. Η bullish στάση μας συνεχίζεται και το 2018", σημειώνει η UBS. Όπως εκτιμά θα αγγίξει το 1,25 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του 2018 και το 0,9500 έναντι της στερλίνας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων