Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Δεκ-2017 12:20

  BofA Merrill Lynch: Bullish αλλά και... bearish για το 2018, πότε τελειώνει η bull market

  BofA Merrill Lynch: Bullish αλλά και... bearish για το 2018, πότε τελειώνει η bull market
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Iσχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και σημαντικές αποδόσεις στις μετοχές οι οποίες θα κορυφωθούν στα μέσα του 2018, προβλέπει η BofA Merrill Lynch στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της νέας χρονιάς. Ωστόσο, προειδοποιεί  ότι το bull run των αγορών που κρατά χρόνια, ίσως και να πλησιάζει στο τέλος του προκαλώντας μια διόρθωση στα μέσα του 2018 αλλά και ευκαιρίες για μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις στο τελευταίο μέρος του κύκλου.

  Η BofA προβλέπει μέτριες αποδόσεις από τις μετοχές και την πιστωτική αγορά, αρνητικές αποδόσεις από τα ομόλογα, ένα ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας και μείωση στα πιστωτικά spreads το 2018.  Ο πληθωρισμός αναμένεται να το μεγάλο story του 2018, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας αναμένεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω σύσφιξη και οι πληθωριστικές πιέσεις ήδη αυξάνονται. Η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ είναι ο κύριο κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη, με εκτεταμένες συνέπειες, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επενδυτές κυνηγούν την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων υψηλής απόδοσης σε μια ανοδική αγορά που ήδη κινείται και ενεργοποιείται από τη ρευστότητα που ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι Κεντρικές Τράπεζες.

  "Οι συνολικές προοπτικές για το επόμενο έτος είναι bullish από μακροοικονομική άποψη, τόσο πολύ, που τελικά είμαστε bearish για την αγορά", σημειώνει ο Michael Hartnett, επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BofA Merrill Lynch. "Οι επενδυτές κυνηγούν την ανάπτυξη και τα υψηλής απόδοσης assets σε μια bull market που οδηγείται και διευκολύνεται από τη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών. Βλέπουμε ένα τέλος σε αυτό το Icarus trade και μια επιθετική υποβάθμιση των risk assets μόλις η κερδοφορία των εισηγμένων κορυφωθεί, οι θέσεις των επενδυτών γίνουν υπερβολικά ενθουσιώδεις και οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αποσύρουν τη ρευστότητα καθώς μειώνουν την στήριξη ".

  Σε ότι αφορά τις συστάσεις της, η BofA σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από αυτές της μικρής, τις μετοχές που παρουσιάζουν αύξηση των μερισμάτων και υψηλή μερισματική απόδοση. Σε ότι αφορά τους κλάδους, είναι overweight στην τεχνολογία, τα βασικά υλικά και τις τράπεζες, marketweight στην ιατρική περίθαλψη, τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανία, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, και underweight στο real estate και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Επίσης είναι θετική για τις ευρωπαϊκές, τις ιαπωνικές και τις αναδυόμενες αγορές.

  Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, η αισιοδοξία των επενδυτών φέτος έχει τροφοδοτηθεί από τις εντυπωσιακές αποδόσεις των μετοχών και την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα. Το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι η χρονιά της ευφορίας. Το συναίσθημα είναι πλέον ένας πιο σημαντικός οδηγός του S & P 500 από τα θεμελιώδη μεγέθη, και το συναίσθημα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα. Η bull market του S&P 500 αν κρατήσει έως τις 22 Αυγούστου 2018 θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και αν οι μετοχές υπεραποδώσουν των ομολόγων για έβδομη συνεχή χρονιά, θα είναι η πρώτη φορά από το 1928 και μόνο η τρίτη φορά τα τελευταία  220 χρόνια.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις BofA στις αρχές του 2018 ο S&P 500 αναμένεται να αγγίξει τις 2863 μονάδες με τον Nasdaq να φτάνει τις 8000, πριν από την αναμενόμενη 10% ή μεγαλύτερη διόρθωση, ακολουθούμενη από βραδύτερη ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους.

  "Έχουμε εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της bull market, μιας φάσης θετικής και βελτιούμενης οικονομικής ανάπτυξης. Η ιστορία δείχνει ότι μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις μπορούν να έρθουν στο τέλος των bull markets. Με τις αποτιμήσεις και το συναίσθημα τόσο υψηλά όσο είναι τώρα, εν μέσω σχετικής οικονομικής ηρεμίας, παρά την πολιτική αναταραχή, εκτιμούμε ότι η διόρθωση το επόμενο έτος είναι κάτι το φυσιολογικό. Και για τους καλά τοποθετημένους επενδυτές, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αγοράς. "

  Τέλος, η BofA έχει εποικοδομητική στάση για τα εμπορεύματα. Αν και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και το ισχυρό δολάριο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εμπόδια στα εμπορεύματα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η σύσφιξη της προσφοράς αναμένεται να ωθήσουν το αργό Brent στα $ 70 / βαρέλι στα μέσα του έτους. Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, η ανοδική πορεία για το χρυσό το 2018 είναι περιορισμένη, με τις τιμές να φτάνουν στα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά. Το αξιοσημείωτο και ασυνήθιστο ράλι χαλκού το 2017 θα μπορούσε να συνεχιστεί  το 2018, με τις τιμές χαλκού στα 3,50 δολ. / λίβρα στα μέσα του 2018.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων