Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 12:21

  UBS: Οι τρεις κύριοι κίνδυνοι για τους επενδυτές το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Οι τρεις κύριοι κίνδυνοι για τους επενδυτές το 2018

  Από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως τις γεωπολιτικές διαταραχές και το χρέος της Κίνας, η UBS περιγράφει τους πιθανούς και πιο σημαντικούς κινδύνους για τις αγορές το 2018, στα πλαίσια της έκθεσής της για τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

  1. Ο έντονα υψηλότερος πληθωρισμός ενδέχεται να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πολύ επιθετική νομισματική πολιτική

  Κατά την άποψη της UBS, θα μπορούσαν να προκύψουν δύο περιστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να ενεργήσουν πιο επιθετικά: μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη τους ερμηνεύουν τα οικονομικά στοιχεία και μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού.

  Μια απότομη αλλαγή στη "φιλοσοφία" των κεντρικών τραπεζών πάντως φαίνεται απίθανη. Τα βασικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών παραμένουν τα ίδια στις περισσότερες περιοχές. Στις ΗΠΑ, ο διορισμός του Jerome Powell ως νέου προέδρου της Fed δείχνει τη συνέχεια της τρέχουσας πολιτικής, καθώς ο Powell έχει υπηρετήσει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το 2012 και έχει υποστηρίξει την τρέχουσα πολιτική.

  Όσον αφορά τον πληθωρισμό, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ξαφνική άνοδος, σημειώνει η UBS. Η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, λόγω της διακοπής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή, είναι ένας εξωτερικός κίνδυνος. Ένας άλλος και αναμφισβήτητα μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη δυνατότητα αύξησης των μισθών και των τιμών στις ΗΠΑ. Στο μόλις 4,1%, η ανεργία των ΗΠΑ είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970. Αν και η αύξηση των μισθών παραμένει συγκρατημένη, μπορεί να υπάρξει μία "έκρηξη" εάν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν τέτοια δυσκολία στην πρόσληψη που αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το προσωπικό ή αν οι εταιρείες με πλήρη παραγωγική ικανότητα αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να επεκτείνουν την παραγωγή και θα αυξήσουν τιμές σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζήτησης.

  Αν και η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι αναγκαστικά κακή από μόνο της, η Fed, αν καταστεί προφανές ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει πιο γρήγορα τα επιτόκια για να περιορίσει τη ζήτηση. Αυτό θα ενισχύσει τον κίνδυνο ύφεσης - κάθε περίοδος ύφεσης των ΗΠΑ τα τελευταία 45 χρόνια έχει προηγηθεί από έναν απότομος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed.

  2. Μπορεί να προκύψουν γεωπολιτικές διαταραχές από τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας ή την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή

  Παρόλο που η UBS θεωρεί απίθανη μια "πρώτη επίθεση", οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αυξάνουν τον κίνδυνο και τις συνέπειες του εσφαλμένου υπολογισμού. Για παράδειγμα, οι δοκιμαστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να χάσουν τους επιδιωκόμενους ουδέτερους στόχους τους ή η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να υπολογίσει λανθασμένα τη θέση ή την πρόθεση των αμερικανικών αεροπλάνων, που ασκούν τακτικά ασκήσεις στην περιοχή. Η δυνητική απειλή για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, την τρίτη και την ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντίστοιχα, σημαίνει ότι οποιαδήποτε σύγκρουση ή φόβος αυτής, μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

  Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ελέγχει τα περισσότερα από τα 2,5-3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Η πρόσφατη αύξηση των εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχει αυξήσει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού. Εάν οι πόλεμοι μεταξύ των δύο χωρών διαταράξουν τις εξαγωγές ενέργειας και εάν αυτό συμπίπτει με τις ανανεωμένες κυρώσεις για τις εξαγωγές ενέργειας από την Ιράν, η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με την UBS, θα μπορούσε να φθάσει τα 80 δολάρια / βαρέλι και να μείνει εκεί για τρεις έως έξι μήνες.

  3. Η Κίνα θα μπορούσε να μην διαχειριστεί σωστά το αυξανόμενο χρέος της, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση.

  Η UBS βλέπει δυο τρόπους με τους οποίους οι αγορές θα μπορούσαν να πανικοβληθούν από μια κρίση χρέους στην Κίνα.

  Ο πρώτος και πιο πιθανός είναι η εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων μικρότερων πιστωτικών κρίσεων σε περιφερειακό ή κλαδικό επίπεδο. Ορισμένοι κλάδοι έχουν σημαντικά προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και πολλές μεγάλες κινεζικές εταιρείες στον κλάδο των ασφαλίσεων, των ακινήτων και των αερομεταφορών εμφανίζουν ήδη αρχικά σημάδια πιστωτικών προβλημάτων. Εάν αρχίσουν να υπάρχουν πιστωτικά defaults θα υπάρξουν ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση στην ευρύτερη οικονομία. Κατά την άποψη της UBS, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η κινεζική κυβέρνηση θα έχει πιθανώς επαρκείς πόρους για να αποτρέψει την εκτεταμένη "μόλυνση", αλλά η μεταβλητότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι να περιοριστεί η κατάσταση.

  Ο δεύτερος είναι αν η κυβέρνηση υπολογίσει λανθασμένα και προβεί σε ενέργειες για την απελευθέρωση του λογαριασμού κεφαλαίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να προκαλέσει μια ανανεωμένη ξαφνική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Όπως και το 2015, θα μπορούσαν να προκύψουν παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αποθεμάτων της Κίνας και την ανάγκη να υποτιμηθεί σημαντικά το νόμισμά της, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τις εταιρείες που προμηθεύουν αγαθά και εμπορεύματα στην κινεζική οικονομία. Και πάλι, η UBS πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να μπορέσει να περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο μέσω στοχοθετημένης ρύθμισης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά οι ανησυχίες της αγοράς δεν μπορούν να αποκλειστούν.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων