Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 11:21

  Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική "BTFD" που... καταπολέμα το sell-off στις αγορές

  Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική "BTFD" που... καταπολέμα το sell-off στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ισχυρό sell-off στις αγορές των ΗΠΑ την Παρασκευή, που πυροδοτήθηκε από τις έντονες ανησυχίες για την πιθανή σχέση του Donald Trump με τη Ρωσία, κάνει τους αναλυτές να συστήνουν πλέον μία από τις αγαπημένες τους στρατηγικές της τρέχουσας bull market: "Αγοράστε την βουτιά".

  Η στρατηγική αυτή - ή όπως την αποκαλούν εν συντομία οι traders "BTFD" ("buy the f'n dip”) - είναι η αγαπημένη πολλών επενδυτών καθώς, τα σχεδόν εννέα χρόνια που έχει κρατήσει η bull market, έχουν συνηθίσει να βλέπουν τις τιμές των μετοχών να σημειώνουν σταθερή και σταδιακή άνοδο και να διακόπτονται κάποιες στιγμές από περιστασιακές διορθώσεις ή οποίες στη συνέχεια αποδεικνύονται αγοραστικές ευκαιρίες.

  Το τελευταίο παράδειγμα ήρθε την Παρασκευή, καθώς ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,6% καθώς το ABC News ανέφερε ότι ο πρώην σύμβουλος ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn, ήταν έτοιμος να καταθέσει ότι ο Trump τον διέταξε να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους όταν ο Trump ήταν υποψήφιος για την προεδρία. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο δείκτης φόβου της Wall Street, έφτασε στο υψηλότερο σημείο του σε περισσότερο από τρεις μήνες.

  Όμως, σε λιγότερο από μία ώρα, οι αγορές ανέκαμψαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,3% στη συνεδρίαση.

  "Είμαστε κάπως συνηθισμένοι στα δράματα στον Λευκό Οίκο", δήλωσε ο Rob Stein στο Reuters, διευθύνων σύμβουλος της Astor Investment Management. "Είτε αποδειχθεί είτε όχι ότι υπάρχουν σχέσεις με την Ρωσία, αυτό δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αξία της χρηματιστηριακής αγοράς", όπως τονίζει.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Goldman Sachs στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2018 στις αγορές, σημείωσε ότι δεδομένου ότι οι διορθώσεις χωρίς ύφεση τείνουν να είναι βραχύβιες, η στρατηγική της "αγοράς στη βουτιά" θα κυριαρχήσει το 2018. Όπως σημειώνει, αν η ύφεση αποφευχθεί το 2018, υπάρχει σημαντικός λόγος αυτός ο απλός κανόνας να ισχύσει και η bull market έχει πολλούς λόγους να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Όπως τόνισε, συνήθως, ο κίνδυνος ύφεσης είναι ανησυχητικός κατά τη διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων στα τέλη του κύκλου. Όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, η ύφεση συχνά χτυπά. Αλλά αυτήν τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, όπως σημειώνει η G.S. Δεδομένης της αδυναμίας του πληθωρισμού και της σταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σήμερα έχουν λιγότερα σαφή κίνητρα για να ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική τόσο επιθετικά ή προληπτικά. Η αυστηρότερη εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί, αλλά σταδιακά, και αυτό δεν θα δημιουργήσει απότομες διαταραχές στις αγορές.

  Η (τελική) ανάκαμψη της αγοράς την Παρασκευής βοηθήθηκε και από τις εξελίξεις γύρω από την φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία δήλωσαν ότι είχαν αρκετή υποστήριξη για να περάσουν την μεταρρύθμιση μετά από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες έγιναν με σκοπό να ηρεμήσουν οι ανησυχίες ορισμένων γερουσιαστών σχετικά με τον αντίκτυπό της στο έλλειμμα και στους φόρους υγειονομικής περίθαλψης και ιδιοκτησίας.

  "Εμείς αγοράζουμε οποιοδήποτε μεγάλο sell-off και θα συνεχίζουμε να συστήνουμε αυτή την στρατηγική μέχρι να υπάρξουν σημάδια ύφεσης της οικονομίας, διότι αυτό είναι που τελικά θα σηματοδοτήσει θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της bull market", σημειώνει ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων Independent Advisor Alliance.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η αναζήτηση στο διαδίκτυο για το "BTFD" στο Google την τελευταία εβδομάδα άγγιξε υψηλό 5ετίας, με πολλές από τις αναζητήσεις να σχετίζονται με τις μετοχές και το bitcoin.


  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων