Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 17:33

  Το εβδομαδιαίο +18,5% των τραπεζών έφερε το Χ.Α. κοντά στις 750 μονάδες

  Το εβδομαδιαίο +18,5% των τραπεζών έφερε το Χ.Α. κοντά στις 750 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μία ανάσα κάτω από τις 750 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αρχίζοντας τον τελευταίο μήνα του έτους με τις καλύτερες προϋποθέσεις, "μακριά" από τις κρίσιμες στηρίξεις και επιβεβαιώνοντας τη θετική του τάση. 

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 748,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 736,90 μονάδων (-0,45%) και 750,51 μον. (+1,39%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 97,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,41%, στις 1.947,78 μονάδες, ενώ στο +1,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.063,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,75% στις 774,64 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,52%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 18,53%.

  Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, με ένα εμφατικό σερί 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων απάντησε η αγορά στις επιφυλάξεις των σκεπτικιστών των προηγούμενων εβδομάδων αποφορτίζοντας ένα κλίμα δυσπιστίας που είχε αρχίσει να αποκτά οπαδούς πέρα και από τους τραπεζικούς τίτλους. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί ξανά τον Απρίλιο όταν το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων έφθασε τις 13. 

  Η επίδοση αυτή κάθε άλλο πάρα εύκολα επιτεύχθηκε. Ο Γενικός Δείκτης "ταλαιπωρήθηκε" πολύ, παρουσίασε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και -1,2% ενώ το θετικό πρόσημο την Πέμπτη ήρθε στις... καθυστερήσεις των τελικών δημοπρασιών. Λίγο τα αποτελέσματα των εισηγμένων και κυρίως τα σχόλια των τηλεδιασκέψεων, λίγο η αναδιάρθρωση του MSCI, λίγο η αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων, λίγο η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ξύπνησαν την αγορά και έδωσαν εναύσματα δραστηριοποίησης σε μεγαλύτερο πλήθος εταιριών στο ταμπλό.

  Σε αντίθεση με άλλες αξιολογήσεις επικρατεί η αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, δημιουργεί ένα θετικό άκουσμα ως προς την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού. 

  Από εκεί και πέρα φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 7επτίας που θα συμπληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και θα φέρει πιο κοντά την έξοδο της χώρας από την δανειακή μνημονιακή σύμβαση. Αν ο οδικός δρόμος που περιγράφεται διανυθεί χωρίς αρνητικές εκπλήξεις ή άλλες καθυστερήσεις τότε η συζήτηση για το χρέος θα μπει δυνατά στην ατζέντα με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολικότερη αναθεώρηση των προοπτικών της χώρας.

  Ως τώρα τα νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου είχαν ως επί το πλείστον θετικές αναγνώσεις: Οι τράπεζες είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μείωσης των επισφαλών ανοιγμάτων εξασφαλίζοντας μικρή κερδοφορία σε μητρικό επίπεδο στο σύνολο της χρήσης ενώ οι αρχικές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 είναι εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων τους. 

  Τα διυλιστήρια έχουν κέρδη ρεκόρ με ικανοποιητικά προμερίσματα, το λιανικό εμπόριο είχε σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές επιδόσεις κερδών και ταμειακών ροών, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean και ΟΠΑΠ κινήθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επομένως θεμελιωδώς υπάρχουν οι αφορμές για θετικές αναθεωρήσεις που θα υποστήριζαν ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο για τις περισσότερες εταιρίες του Δείκτη.

  Τεχνικά, τα δεδομένα άλλαξαν καθώς ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11). Ο τζίρος ήταν εποικοδομητικός ως προς την απορρόφηση της προσφοράς ωστόσο θα απαιτηθεί η διατήρηση του σε επίπεδα μέσης ημερήσια δραστηριότητας 50 – 60 εκατ. ευρώ για να έχει κάποια συνέχεια το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις 700 μονάδες. 

  Οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να φέρουν αλλάξουν επίπεδα στο Γενικό Δείκτη ωστόσο το διάγραμμα δεν είναι ακόμα καθαρά ανοδικό και μένει ένα ακόμα επίπεδο που η κατάκτηση του θα σηματοδοτήσει την καθαρή αλλαγή της τάσης. Η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες πριν η αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Folli Follie και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 7%, σε ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Κέρδη 5,9% και για την Jumbo, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της +5%. Άνοδος 3,07% για την Alpha Bank, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. Μυτιληναίος και Aegean έκλεισαν με μικρά κέρδη. 

  Στον αντίποδα, η μετοχή της Attica Bank δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις που την οδήγησαν στο -28,57%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 198 εκατ. ευρώ και νέα τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους μέχρι 900 εκατ. ευρώ. Απώλειες 2,01% σημείωσε η Βιοχαλκο, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Φουρλής. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων