Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 13:29

  Bearish η Goldman για ομόλογα το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Bearish η Goldman για ομόλογα το 2018

  Bearish είναι οι προοπτικές που "δίνει" η Goldman Sachs για τις κυριότερες αγορές ομολόγων το 2018, λόγω των εκτιμήσεων για ισχυρή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, για επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed.

  Έτσι, συστήνει short θέσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με στόχο την απόδοση της τάξης του 3%, ενώ δηλώνει neutral στάση στα spreads ευρωζώνης, τα οποία όπως τονίζει θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντίθετες δυνάμεις.

  Όπως εξηγεί, η βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα υποστηρίζει ένα περιβάλλον σύσφιξης των spreads στην ευρωζώνη, αλλά η μείωση των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (QE) ως ποσοστό των ακαθάριστων εκδόσεων, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Η G.S αναμένει ότι ο συστημικός κίνδυνος ή ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης θα παραμείνει χαμηλός, αλλά αυτό είναι ήδη προεξοφλημένο. Όλα τα παραπάνω οδηγούν την αμερικάνικη τράπεζα να είναι "ουδέτερη" προς τα ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ επισημαίνει ότι η εγχώρια πολιτική θα επηρεάσει τα spreads στην περιφέρεια ( ιταλικές εκλογές, εντάσεις γύρω από την Καταλονία), όπως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις-συζητήσεις στην ευρωζώνη γύρω από την "αρχιτεκτονική" της νομισματικής ένωσης.

  Αυτή τη στιγμή τα ιταλικά ομόλογα είναι πιο φθηνά από αυτά της Ιβηρικής και εδικά της Πορτογαλίας. Με βάση το βασικό της σενάριο για μία κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την πιθανή αδυναμία των ιταλικών κρατικών ομολόγων πριν από τις γενικές εκλογές της άνοιξης, για θέσεις long στους ιταλικούς τίτλους έναντι των ισπανικών και των πορτογαλικών.

  H Goldman εκτιμά ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα κινηθούν σε μέσο όρο στα 25-35 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μείωση της του 30% στον ρυθμό αγορών της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

  Πώς θα επηρεάσει αυτό τα spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης; Η τράπεζα σημειώνει ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ (LTROs, αρνητικά καταθετικά επιτόκια και QE), έχουν μειώσει τις αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και στις αγορών ομολόγων με αξιολόγηση "ΑΑΑ" στην περιοχή, κατά 40-60 μ.β συνολικά. Ο αντίκτυπος στις ιταλικές και τις ισπανικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερος ( 50-100 μ.β.) λόγω της εξαφάνισης τους πιστωτικού κινδύνου σε αυτές της χώρες. Με δεδομένο ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2018, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θετικών επιπτώσεων θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια και καθώς τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της τώρα, θα επανεπενδυθούν όταν λήξουν, ο περιορισμός των θετικών αυτών επιπτώσεων θα είναι σταδιακός.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S, η δραστηριότητα της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων της ευρωζώνης οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, με τη μέση μηνιαία μείωση να κυμαίνεται από 50 μ.β (το 2015) έως 10 μ.β πιο πρόσφατα. Η μείωση του QE αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση των ροών προς αυτά τα assets και έτσι θα πιεστούν ανοδικά τα spreads, ειδικά στις αγορές της ευρωπεριφέρειας οι οποίες και ωφελήθηκαν το περισσότερο από το QE.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων