Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 14:44

  "Ηχηρή" προειδοποίηση ΟΟΣΑ για απότομο sell-off στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ηχηρή" προειδοποίηση ΟΟΣΑ για απότομο sell-off στις αγορές

  Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τους επενδυτές ότι οι τιμές των assets διεθνώς είναι πλέον υπερβολικά υψηλές για μια παγκόσμια οικονομία που θα φτάσει στην κορυφή της το επόμενο έτος, και μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

  Η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα θα αγγίξει το 3,7% το 2018, το καλύτερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2019, όπως δήλωσε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της το επόμενο έτος, ενώ η ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Κίνα πιθανόν να επιβραδυνθούν τόσο το 2018 όσο και το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

  "Τα στοιχεία συνεχίζουν να ενισχύουν το γεγονός ότι οι τιμές των assets δεν δικαιολογούνται από τις προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη και τη στάση πολιτικής, επιδεινώνοντας τους κινδύνους διορθώσεων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης", όπως επισημαίνει.

  Με τον δείκτη MSCI World να έχει σκαρφαλώσει κατά 18% φέτος και περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου του Φεβρουαρίου του 2009, η πιθανότητα "απότομων" διορθώσεων είναι υψηλή, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

  Μπορεί να βρισκόμαστε "στην κορυφή του κύκλου", όπως υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Catherine Mann. Η κατάσταση είναι "εύθραυστη από την άποψη της χρηματοοικονομικής έκθεσης", ανέφερε.  "Η επέκταση της οικονομική δραστηριότητας είναι ανεπαρκώς θεμελιωμένη στην πραγματικότητα για να υποστηρίξει τις προσδοκίες των νέων για θέσεις εργασίας, των ατόμων μέση ηλικίας για εισόδημα και των ηλικιωμένων για συντάξεις".

  Οι τιμές των assets ενισχύθηκαν από την χαλαρή νομισματική πολιτική και αυτό ενδέχεται να αλλάξει ριζικά καθώς αποσύρονται αυτά τα κίνητρα, ανέφερε η Mann. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση της κλίμακας του 2008, αυτό σημαίνει ότι μια βουτιά στις αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

  Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, όπως προσθέτει, έχουν μικρή ικανότητα να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο σοβαρό sell-off. "Ο δημοσιονομικός και νομισματικός χώρος είναι πολύ περιορισμένος για να μην υπάρξει οικονομική ζημιά", δήλωσε η Mann. "Αυτό αποδίδει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες διαρθρωτικής πολιτικής".

   

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων