Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 08:13

  Deutsche Bank: Οι προοπτικές για οικονομία, μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Deutsche Bank: Οι προοπτικές για οικονομία, μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα το 2018

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις εκτιμήσεις της για τη νέα χρονιά σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα, πολιτική των κεντρικών τραπεζών και ανάπτυξη, δημοσίευσε η Deutsche Bank, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που "κρύβει" η νέα χρονιά για τους επενδυτές.

  Όπως σημειώνει στην έκθεσή της Capital Markets Outlook 2018, η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει σταθερή σταθερή ανάπτυξη το 2018 και η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν ωστόσο αρκετοί οικονομικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. "Εάν οι πιέσεις των τιμών  επιταχυνθούν, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν σε μία πιο επιθετική έξοδο από τη συνεχιζόμενη επεκτατική νομισματική τους πολιτική - με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία", όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της D.B, Stefan Schneider.

  Το 2018 θα χαρακτηρίζεται από δύο παράγοντες που θα καθορίζουν την αγορά: η ισχυρή παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες που θα πρέπει να επιτύχουν μια προσεκτική μετάβαση σε μια λιγότερο επεκτατική νομισματική πολιτική. "Αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο για την έξοδο από μια πολιτική μηδενικών επιτοκίων", σημειώνει η τράπεζα. "Είμαστε, ωστόσο, αισιόδοξοι ότι οι δράσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών δεν θα έχουν μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία το 2018", καταλήγει.

  Ισχυρή ανάκαμψη

  Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έντονη ανάκαμψη, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομικών περιοχών να αναμένεται να υπαραποδώσει. Αυτή η τάση θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου. Ταυτόχρονα, οι οικονομικοί οδηγοί μετατοπίζονται: "Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση έχει οδηγήσει την ανάπτυξη μέχρι σήμερα, κυρίως χάρη στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στις αυξήσεις της αγοραστικής δύναμης που προκαλούνται από τις τιμές του πετρελαίου, οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αποκτούν πλέον σημασία – τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές όσο και στις αναδυόμενες αγορές", σημειώνει η DB.

  Συνολικά, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2018.  Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν ωστόσο να περιορίσουν την ανάκαμψη.

  Ευρώπη και Γερμανία: η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, τέλος στο QE

  Η Deutsche Bank δεν βλέπει σημάδια κυκλικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την πρόοδο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων του Brexit και τα αποτελέσματα των ιταλικών κοινοβουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για την επόμενη άνοιξη, προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και θα κινηθεί στο 2% 2018. Αυτό θα παρακινήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει το QE έως το το τέλος του 2018, ενώ στα μέσα του 2019 θα αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

  Σε ότι αφορά την Γερμανία, οι αβεβαιότητες που προκάλεσε η κατάρρευση των συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης, δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην γερμανική οικονομία. "Εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση χωρίς να διεξαχθούν νέες εκλογές", σημειώνει Deutsche Bank, και προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία θα είναι περίπου 2% το 2018.


  ΗΠΑ: ισχυρή ανάπτυξη

  Η αμερικανική οικονομία βασίζεται όλο και περισσότερο σε πιο γερές βάσεις: η παραδοσιακά ισχυρή κατανάλωση συμπληρώνεται από την αύξηση των εταιρικών επενδύσεων. "Αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα ισχυρότερη αν εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις", επισημαίνει η D.B Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος της αλλαγής του επικεφαλής της Fed, που έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2018, είναι πιθανό να είναι μικρός. Ο Jerome Powell θα επιμείνει στην πολιτική που χάραξε η προκάτοχός του Janet Yellen, οπότε η D.B. εξακολουθεί να αναμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων έως τέλη του 2018 - συμπεριλαμβανομένης μίας αυτό το Δεκέμβριο. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι το επόμενο έτος η αμερικανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,6% - σε σύγκριση με 2,2% για το 2017.


  Νομίσματα: Το ευρώ στο τέλος θα ανακάμψει

  Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης στην αρχή του έτους στήριξαν το ενιαίο νόμισμα το 2017. Αυτή η τάση θα μπορούσε να αντιστραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι έναντι του ευρώ, λόγω της νομισματικής πολιτικής της Fed. Παρόλα αυτά, το ευρώ ενδέχεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018: μόλις η ΕΚΤ τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως πυροδοτήσει μία αρχική συζήτηση σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Μετά από ένα προσωρινό υψηλό για το δολάριο ΗΠΑ ίσως κάτω από το 1,15, το ευρώ θα επανέλθει στα τέλη του 2018 στο 1,20.


  Ομόλογα: Δύσκολος αποχαιρετισμός

  Το 2018 δεν θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2017 για τους επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια bear market στα ομόλογα, η bull market σιγά σιγά φθάνει στο τέλος της μετά από πολλά χρόνια. Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο στα βραχυπρόθεσμα όσο και στα μακροπρόθεσμα σημεία της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη. Οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθούν όχι μόνο από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και από την μείωση του ισολογισμού της Fed  και τα μικρότερα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας -  σε συνδυασμό με λιγότερες αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

  Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, αναμένεται ωστόσο αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, κοντά στο 1% στα τέλη του 2018.

  Από την άποψη των επιδόσεων, αξίζει να κοιτάξει κανείς πέρα ​​από τις ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά ότι το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές έχει και υψηλότερους κινδύνους, κυρίως την στιγμή που τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνονται.


  Μετοχές: Το τελευταίο χιλιόμετρο είναι το καλύτερο

  Η ανοδική τάση στις παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να εισέλθει στο δέκατο έτος της το Μάρτιο του 2018. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερο risk premium λόγω του ήδη μακροχρόνιου κύκλου. Παρ 'όλα αυτά, οι προοπτικές είναι ενδιαφέρουσες λόγω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας: "Πιστεύουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, ίσως και μετά το 2018". Μια ιδιαίτερη πηγή ελπίδας είναι το γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν πλέον γίνει η κύρια κινητήρια δύναμη των κινήσεων των τιμών. "Ενώ οι αποτιμήσεις των εταιριών μπορεί να μειωθούν ελαφρώς, τα παγκόσμια κέρδη για το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε μέσο όρο κατά 10%", εξηγεί η D.B.

  Η Deutsche Bank προτιμά κυκλικούς κλάδους όπως η τεχνολογία, οι τράπεζες, η βιομηχανία και τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά. Δεδομένης της έντασης μεταξύ του οικονομικού κύκλου και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. "Μετά τις συγκρατημένες διακυμάνσεις φέτος, οι προσωρινές διακυμάνσεις των τιμών το 2018 θα αποτελούσαν την ομαλοποίηση των αγορών", τονίζει.

  Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από τον κυκλικό προσανατολισμό της - παρόλο που οι τιμές ενδέχεται να έχουν πολύ πιο έντονη μεταβλητότητα ως αποτέλεσμα. Οι εταιρείες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους εκτός Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι ωφελημένοι της βελτιωμένης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής. Η D.B. προβλέπει ότι το DAX θα φτάσει τις 14.100 μονάδες στο τέλος του 2018.

  Για τις ΗΠΑ, τα κέρδη ανά μετοχή του S & P 500 θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 12% το 2017. Συνολικά, οι αποτιμήσεις μετοχών στις ΗΠΑ είναι ήδη συγκριτικά φιλόδοξες. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η αύξηση των κερδών και των κεφαλαιουχικών δαπανών θα συνεχιστεί το 2018. Η πρόβλεψή της για τον S&P 500 για το τέλος του 2018 είναι οι 2.850 μονάδες.


  Εμπορεύματα: Η αναγέννηση του (σούπερ) κύκλου

  Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να σταθεροποιούνται κατά το επόμενο έτος.

  Αυτό ισχύει και για το πετρέλαιο. Οι τιμές δεν θα αυξηθούν σημαντικά ωστόσο, κυρίως λόγω των Αμερικανών παραγωγών πετρελαίου οι οποίοι ενδέχεται να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ.

  Η εξέλιξη των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. "Οι μειώσεις στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις βαριές βιομηχανίες της Κίνας, για παράδειγμα στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, θα υποστηρίξουν τις αντίστοιχες τιμές των μετάλλων, ενώ οι τιμές πρώτων υλών όπως ο σίδηρος και ο βωξίτης, θα παραμείνουν υπό πίεση". Ωστόσο, η Κίνα θα παραμείνει σημαντικός πελάτης της αγοράς. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιπροσωπεύει το 47% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού, για παράδειγμα. Έτσι, κατά τα προσεχή έτη, η ζήτηση πετρελαίου, αλουμινίου και χαλκού, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank βλέπουν μικρή πιθανότητα για άνοδο της τιμής του χρυσού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και αναμένουν ότι η τιμή του πολύτιμου θα κινηθεί στα 1230 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του 2018.


  Οι κίνδυνοι

  Ακόμα και χωρίς ενδεχόμενη υπέρβαση του πληθωρισμού, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές κατά το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως η εντατικοποίηση της σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα και οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, έχουν πιθανότητες αναταράξεων. Παρόλο που η Deutsche Bank δεν αναμένει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι τόσο ανθεκτική στις διακυμάνσεις όσο το 2017, ωστόσο, η τράπεζα τονίζει ότι είναι θετική για το 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων