Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 14:41

  "Καμπανάκι" της Capital Economics για τις ιταλικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Καμπανάκι" της Capital Economics για τις ιταλικές τράπεζες

  Οι τράπεζες της Ιταλίας θα χρειαστεί να περιμένουν πολλά χρόνια πριν γίνουν απόλυτα "υγιείς", όπως σημειώνει η Capital Economics. Και όσο παραμένουν αδύναμες, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ευάλωτη στην απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

  Όπως είναι γνωστό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών είναι πολύ υψηλά. Στο τέλος του 2016, ανήλθαν σε πάνω από 320 δισ. ευρώ, ήτοι 17,5% του συνόλου των δανείων. Αυτό συγκρίνεται με το 5,4% για την ευρώζώνη ως σύνολο.

  Αυτό που ίσως είναι λιγότερο κατανοητό είναι η απειλή που παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών, όπως τονίζει η C.E. Οι προβλέψεις των ιταλικών τραπεζών υποδηλώνουν ότι το ποσοστό ανάκτησης των "κακών" δανείων εκτιμάται στο 38% (τα "κακά" δάνεια αποτελούν υποσύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα και αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων). Αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρει ότι το πραγματικό recovery rate πέρυσι ήταν μόλις 34,5%. Εάν ο ρυθμός ανάκτησης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένων των επισφαλών δανείων και των άλλων προβληματικών δανείων) ήταν 34,5%, η Capital Economics εκτιμά ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ιταλικών τραπεζών θα μειωθεί από 13,8% σε 12%, πολύ χαμηλότερα από ότι σε άλλες χώρες.


  Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων χτυπά επίσης την οικονομία. Για τους δανειολήπτες, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση του υφιστάμενου χρέους καθιστούν δυσκολότερη την απόκτηση πρόσθετης πίστωσης. Για τους δανειστές, οι υψηλότερες αναμενόμενες ζημίες τους οδηγούν στη μείωση του κεφαλαίου που είναι διαθέσιμο για τη στήριξη δανείων, ειδικά όταν χρειάζεται να αυξήσουν τις προβλέψεις τους. Αντικατοπτρίζοντας όλα αυτά, οι δανειοδοτήσεις από τις ιταλικές τράπεζες είναι 11% χαμηλότερες από την κορυφή τους στα τέλη του 2011 και εξακολουθούν να μειώνονται. Για λόγους σύγκρισης, η Capital Economics σημειώνει ότι ο δανεισμός στη Γαλλία είναι κατά 13% υψηλότερος από τα τέλη του 2011.

  Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης. Για παράδειγμα, μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο τα δάνεια καθίστανται μη εξυπηρετούμενα. Το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μόλις το 1,5% των δανείων προς τα νοικοκυριά έγινε μη εξυπηρετούμενο. το μικρότερο ποσοστό από πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες βγάζουν τα NPLs από τους ισολογισμούς τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκτησης πιστώσεων και εν μέρει επειδή οι τράπεζες πωλούν όλο και περισσότερο τα προβληματικά τους δάνεια.

  Πάντως, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, οι τράπεζες της Ιταλίας θα αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία τα επόμενα χρόνια. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθούν τα NPL σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Και η πώληση των επισφαλών δανείων μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να αναλάβουν περαιτέρω ζημίες. Επιπλέον, οι νέοι διεθνείς κανονισμοί θα αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν περισσότερες προβλέψεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων το επόμενο έτος, οι οποίες θα ωφελήσουν τη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα, βραχυπρόθεσμα.

  Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να βασίζονται λιγότερο σε μια ενισχυμένη οικονομία για να μειώσουν τα επίπεδα των NPLs. Και υπάρχουν διαρθρωτικά ζητήματα που περιορίζουν την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών, όπως το μικρό τους μέγεθος και ο μεγάλος αριθμός υποκαταστημάτων.

  Όπως καταλήγει η Capital Economics, ενώ δεν προβλέπει μία κρίση στην Ιταλία, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε απώλεια εμπιστοσύνης. Αυτός θα είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που θα κυριαρχήσουν το επόμενο έτος εν όψει και των εκλογών στη χώρα.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων