Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 12:58

  Ποια μεγάλα funds "παίζουν" το GREK, το ελληνικό ETF

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  To ελληνικό ETF γνωστό ως GREK, όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελούσε στα μέσα περίπου της χρονιάς ένα από τα αστέρια των αποδόσεων, αφού στα υψηλά του έτους και στις 19 Ιουλίου, σημείωνε κέρδη της τάξης του 37% υπεραποδίδοντας ακόμη και του Χ.Α. Από τότε και έως σήμερα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, σημειώνοντας διόρθωση της τάξης του 19%, τη στιγμή που το Χ.Α έχει διορθώσει κατά 16%, κυρίως λόγω της βουτιάς των τραπεζικών μετοχών τις οποίες περιέχει και οι οποίες έχουν 29% βάρος σε αυτό.

  Ωστόσο σε σχέση με το σφυροκόπημα που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν υποχωρήσει από 30% έως 60% από τα μέσα του Ιουλίου με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 40% το ίδιο διάστημα, οι "απώλειες" των μεγάλων funds στο GREK είναι πιο περιορισμένες χάρη στις αντιστάσεις που έχουν δείξει έναντι της πτώσης του Χ.Α, μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η Μotor Oil και η Μυτιληναίος.

  grek

  Το GREK αποτελεί έναν δείκτη της ελληνικής οικονομίας καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημειώνει κέρδη ή υποχωρεί ανάλογα με τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα. Η αρνητική πορεία  του μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αποδεικνύει πως η επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα παραμένει, ενώ η μη ένταξη στο QE και το ακόμη αβέβαιο τοπίο γύρω από την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θολώνει τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

  Το GREK παρακολουθεί 26 μετοχές του δείκτη MSCI All Greece στον οποίο "συμμετέχουν" ελληνικές εταιρείες ( όχι μόνο εισηγμένες στο Χ.Α αλλά και στο ΝΥSΕ) έχει ενεργητικό ύψους 353 εκατ. δολαρίων, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αγγίζει τα 5 εκατ. δολάρια, η κεφαλαιοποίηση του τα 2,47 δισ. δολάρια, ενώ ο δείκτης p/e διαμορφώνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και στο 20,86, τη στιγμή που για παράδειγμα το p/e στον S&P 500 διαμορφώνεται στο 18, ενώ τα κέρδη του από τις αρχές του έτους αγγίζουν το 11%.

  Το 61,37% των συμμετοχών του αποτελούν οι OTE, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς, GasLog Ltd και GasLog Partners LP, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI.

  γ

  γ2

  Ποια funds μείωσαν και ποια αύξησαν τις θέσεις τους

  H Calamos Advisors LLC μείωσε τις θέσεις του στο GREK κατά 69,7% στο γ' τρίμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Το fund έχει 248.000 ,μετοχές του ETF αφού πούλησε 570.000 μετοχές.  Η αξία της θέσης του αγγίζει τα 2,346 εκατ. δολάρια.

  Η Manning & Napier Advisors LLC μείωσε και αυτή τις θέσεις της στο GREK κατά 12,9% στο γ/ τρίμηνο και τώρα κατέχει 504,860 μετοχές αξία 4,775 εκατ. δολ. αφού πούλησε 74.675 μετοχές το συγκεκριμένο  διάστημα.

  Και άλλα μεγάλα funds έχουν πρόσφατα αυξήσει ή μειώσει τις θέσεις τους στο ελληνικό ETF.

  H Bienville Capital Management LLC έκτισε νέα θέση στο GREK στο β΄τρίμηνο αξία 15,7 εκατ. δολ.

  Οι οικονομικές Αρχές του Τενεσί (State of Tennessee Treasury) στις ΗΠΑ αύξησαν την θέση τους κατά 9% στο γ' τρίμηνο και τώρα κατέχουν1.206.468 μετοχές του ΕΤF αξίας 11,413 εκατ. δολ., αφού πρόσθεσαν 99.417 μετοχές.

  Η Puplava Financial Services Inc. αγόρασε νέο ποσοστό στο GREK στο β' τρίμηνο, αξίας 260.000 δολαρίων.

  Το Quantitative Investment Management LLC αύξησε την θέση του κατά ... 1367.0% (!) στο β' τρίμηνο και τώρα κατέχει 492.900 μετοχές αξίας 4,983 εκατ. αφού πρόσθεσε 459.300 μετοχές.

  Η 3EDGE Asset Management LP αγόρασε και αυτή νέο μερίδιο στο β' τρίμηνο αξίας 1,711 εκατ. δολ.

  Η Goldman Sachs Group Inc. επίσης αγόρασε μεγαλύτερο μερίδιο στο β' τρίμηνο αξίας 1,845 εκατ. δολ.

  Τέλος, η Empirical Finance LLC αγόρασε μετοχές αξίας 1,494 εκατ. δολ. στο β΄τρίμηνο.

  Η τιμή του GREK διαμορφώνεται στα 8,70 δολάρια, με υψηλό έτους και 52 εβδομάδων τα 10,79 δολάρια και χαμηλό 52 εβδομάδων τα 7,40 δολάρια.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων