Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 11:31

  "Ταύρος" για το ευρώ η Goldman Sachs, κορυφαίο trade για το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ταύρος" για το ευρώ η Goldman Sachs, κορυφαίο trade για το 2018

  Αν και οι περισσότερες οικονομίες βιώνουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας, υπάρχει ακόμα περιθώριο για αποκλίσεις στις ροές κεφαλαίων και συνεπώς για αποδόσεις στην αγορά του FX, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

  Μεταξύ των μεγάλων αναπτυγμένων αγορών, η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ευρώ και το γεν. Έτσι αναμένει ότι το ευρώ θα βρεθεί στο 1,20 και το γεν στο 120 στους επόμενους μήνες και συστήνει στους επενδυτές long θέσεις στο ευρώ, ειδικά έναντι του γεν με στόχο το 140 και stop το 130.

  Λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψή της για ένα "υποτονικό δολάριο" το 2018, συστήνει long τοποθετήσεις στο ευρώ έναντι του γεν καθώς αναμένεται σημαντική στροφή προς τα ευρωπαϊκά assets και συνέχιση της πολιτικής της BoJ.

  Όπως σημειώνει η G.,S, η πορεία του ευρώ το 2017 ερμηνεύεται ως ένα είδος "short covering" ράλι. Η  ανάπτυξη της ευρωζώνης αυξήθηκε, η εθνική πολιτική τείνει προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση και η ΕΚΤ άρχισε να στρέφει την προσοχή της από τη νομισματική χαλάρωση προς την τελική εξομάλυνση της πολιτικής με το tapering του QE.

  Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί οι επενδυτές φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι τα shorts στο ευρώ δεν ήταν πλέον κατάλληλα – ειδικά με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις της μακροπρόθεσμης "εύλογης αξίας" για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου είναι περίπου στο 1,30. Και οι τοποθετήσεις των επενδυτών το επιβεβαιώνουν αυτό. Για παράδειγμα, οι καθαρές θέσεις στο ευρώ από 9 δισ. δολ. short στις αρχές του έτους, έχουν "γυρίσει" σε 12,5 δισ. δολ. long. Σύμφωνα με την G.S αυτές οι μετατοπίσεις χαρτοφυλακίου φαίνεται να έχουν περισσότερο περιθώριο: τα ομολογιακά funds παραμένουν long στο δολάριο ΗΠΑ και οι διαχειριστές της αγοράς συναλλάγματος δεν έχουν αρχίσει να καλύπτουν τις μεγάλες underweight θέσεις τους στο ευρώ.

  Οι συνεχιζόμενες εισροές στα assets της ζώνης του ευρώ θα υποστηρίζουν το ευρώ, ακόμη και καθώς τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, τονίζει η G.S.

  Το αντίθετο ισχύει για το ιαπωνικό γεν. Λόγω της πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας γύρω από τον έλεγχο της απόδοσης του κρατικού ομολόγου, η ισοτιμία δολαρίου/γεν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένη με τις αποδόσεις των αμερικανικών μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων . Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων γενικών εκλογών, η συνέχιση της πολίτικης της BoJ φαίνεται πολύ πιθανή προς το παρόν. Αν και η πολιτική αυτή αρχίζει να αποφέρει καρπούς - όσον αφορά τη βελτίωση των τάσεων στις τιμές και τους μισθούς - ο  Kuroda (ή πιθανή αντικατάστασή του) θα κρίνει αυτά τα ευνοϊκά σημάδια, καθώς και τα όρια που χρειάζονται για να σκεφτεί κανείς την αντιστροφή της πολιτικής. Ως εκ τούτου, με τις παγκόσμιες αποδόσεις να πιέζονται υψηλότερα λόγω της σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης, η G.S εκτιμά ότι η ισοτιμία δολαρίου/γεν μπορεί να προσεγγίσει και πάλι τα κυκλικά υψηλά της επίπεδα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων