Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 11:24

  Μπαράζ εκτιμήσεων των αναλυτών για νέο ράλι του ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μπαράζ εκτιμήσεων των αναλυτών για νέο ράλι του ευρώ


  Το ευρώ σημειώνει άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ανακάμπτοντας σημαντικά από τις απώλειες που υπέστη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν το ενιαίο νόμισμα με βάση τις προσδοκίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ανοδική τάση του ευρώ θα συνεχιστεί και συστήνουν "αγορά στις βουτιές" της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

  Με την risk-on επενδυτική διάθεση να έχει επιστρέψει δριμύτερη, τις παγκόσμιες μετοχές να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ και τους δείκτες μεταβλητότητας της αγοράς να οδεύουν σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και τα νομίσματα που συνδέονται με τα βασικά εμπορεύματα, όπως το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία υπέστησαν "σφυροκόπημα" πρόσφατα, δέχονται σημαντική στήριξη.

  "Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το γερμανικό πολιτικό αποτέλεσμα, η εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών θα συνεχιστεί και οι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία της αδυναμίας του ευρώ για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους", σημειώνει η Credit Agricole.

  Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,25% φθάνοντας στο 1,1769 δολάρια έναντι του δολαρίου και κοντά στο υψηλό ενός μηνός που άγγιξε την περασμένη Τετάρτη και το 1,182.

  Το ευρώ κερδίζει επίσης έδαφος από τη γενική τάση της αδυναμίας του δολαρίου λόγω της πτώσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

  Το spread μεταξύ των 10ετών και των 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκε στις 57,4 μονάδες βάσης κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, το πιο επίπεδο από τα τέλη του 2007. Με την Janet Yellen να μην προσφέρει καμία ένδειξη σχετικά με τη θέση της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η βραχυπρόθεσμη προοπτική του δολαρίου παραμένει αβέβαιη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
   
  "Η νομισματική πολιτική είναι απίθανο να προσφέρει οποιαδήποτε ώθηση στο δολάριο μέχρι το τέλος του έτους" σημειώνει η Commerzbank σε σημείωμα.

  Η Societe Generale, εξετάζοντας τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου υπό το πρίσμα των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία, καταλήγει ότι το ράλι του ευρώ θα επιστρέψει.

  "Τώρα, θα δοθεί περισσότερη προσοχή στη Γερμανία, όπου η δήλωση της Angela Merkel ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από μία κυβέρνηση μειοψηφίας, ανανέωσε την αβεβαιότητα και άσκησε κάποια πίεση στο ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν σταματήσει επίσημα, ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει και αναμένονται περισσότερες ανατροπές", όπως σημειώνει.

  Όπως τονίζει, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει στήριξη στο 1,1710 και μπορεί να βρεθεί σε ακόμη πιο στενό εύρος για λίγο διάστημα. Οι αγορές ομολόγων σίγουρα δεν δίνουν κανέναν λόγο να περιμένουμε μια απότομη κίνηση στην αγορά, σημειώνει, τονίζοντας ότι η μακροπρόθεσμη εκτίμησή της είναι ότι τελικά το ευρώ θα ξεφύγει από αυτό το εύρος και θα επιστρέψει δριμύτερο στην ανοδική του πορεία, δεν έχει αλλάξει.

  Όπως σημειώνει η Credit Agricole, το ευρώ ξεκίνησε την εβδομάδα σε αδύναμη βάση, κυρίως λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας μετά την επίσημη διακοπή των συνομιλιών στη Γερμανία. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η εξέλιξη είναι απίθανο να προκαλέσει ουσιαστική αλλαγή στο χειρισμό των υποθέσεων της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις εγχώριες συνθήκες.

  Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι άλλοι παράγοντες όπως οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, θα οδηγήσουν το ευρώ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις long θέσεις τους στο νόμισμα ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους δείκτες C.A., το σημερινό επίπεδο long τοποθετήσεων είναι πολύ χαμηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Έτσι, η Credit Agricole βλέπει χαμηλό κίνδυνο περαιτέρω διορθωτικών κινήσεων από αυτά τα επίπεδα και παραμένει υπέρ της αγοράς του ευρώ στις βουτιές.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η Nomura δήλωσε πως αναμένει ότι το ευρώ θα κινηθεί με περισσότερη "ανθεκτικότητα" το επόμενο διάστημα και έτσι διατηρεί bullish στάση για το ενιαίο νόμισμα στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,25 έως το τέλος του έτους και στο 1,28 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων