Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 13:37

  Nomura: Τα κέρδη του swap για Ελλάδα και ομολογιούχους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To swap στρώνει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2018, σημειώνει η Nomura σε νέα έκθεσή της, υπογραμμίζοντας ότι σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας (NPV) τα κέρδη θα κυμανθούν σε μέσο όρο στο 1,4%.

  Όπως επισημαίνει, η ανταλλαγή θα βελτιώσει την ρευστότητα και τις συναλλαγές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, στηρίζοντας την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς η βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Η Nomura τονίζει πως το swap είναι θετικό για τους υφιστάμενους ομολογιούχους, καθώς προσφέρει ένα κίνητρο για τη συμμετοχή τους.

  Σε όρους NPV το κέρδος είναι μεγαλύτερο για τις μεγαλύτερες λήξεις ( πάνω από το 2037) και μικρότερο για εκείνες που είναι μεταξύ του 2028 και του 2037, ενώ σε μέρο όρο τα κέρδη (σε όρους NPV) είναι περίπου 1,4% για όλη την καμπύλη.

  νν

  Ο ιαπωνικός οίκος αναμένει η συμμετοχή να είναι υψηλή καθώς οι περισσότεροι εγχώριοι κάτοχοι ομολόγων αναμένεται να λάβουν μέρος, ενώ το κέρδος σε όρους NPV αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο.

  Λαμβάνοντας υπόψη το ράλι των ομολόγων του PSI έναντι του ομολόγου λήξης 2022 κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστική η συμμετοχή για εκείνους τους επενδυτές οι οποίοι δεν κατέχουν ήδη PSI ομόλογα να αγοράσουν τώρα για να επωφεληθούν από τα κέρδη στην NPV.

  Το όφελος για την Ελλάδα

  Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα στοχεύει να δημιουργήσει ένα cash buffer με εκδόσεις ομολόγων πριν από το τέλος του προγράμματος. Το swap, όπως σημειώνει η Nomura, μπορεί να διαμορφώσει μία καμπύλη αποδόσεων πιο ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα της αγοράς, ενώ θα βελτιώσει την ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.

  Αυτό θα βοηθήσει να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην πρωτογενή αγορά για χρηματοδότηση το 2018 και τελικά θα οδηγήσει σε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτή η άσκηση  είναι σχεδόν ουδέτερη για το χρέος αφού η μέγιστη αύξησή του είναι μόλις στα 33 εκατ. ευρώ.

  Το όφελος για τους ομολογιούχους

  Η βελτίωση της ρευστότητας είναι κάτι που πρέπει να ωφελήσει τόσο τον εκδότη όσο και τους ομολογιούχους. Πρακτικά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευτεί ένα ομόλογο 5-6 δισ. ευρώ από 20 διαφορετικά ομόλογα μικρής ρευστότητας.  Επιπλέον, οι όροι της ανταλλαγής σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρη η λειτουργία να είναι θετική σε όρους NPV για τους υφιστάμενους ομολογιούχους. Φυσικά, αυτό που θα έχει σημασία στο τέλος είναι το πώς οι νέες συναλλαγές ομολόγων θα κινηθούν μετά την ανταλλαγή σε σχέση με τα ομόλογα του PSI. Τα κέρδη στην NPV δημιουργούν ένα μικρό περιθώριο στην περίπτωση που τα νέα ομόλογα υποαποδώσουν.

  Η διαφορά με τα ομόλογα του PSI, η συμφωνία co-financing

  Τα ελληνικά ομόλογα του PSI ήρθαν με μία συμφωνία συγχρηματοδότησης (co-financing) που αποσκοπούσε στη σύνδεση των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων των ομολόγων του PSI με τη σύμβαση διευκόλυνσης PSI LM (η οποία είναι στην πραγματικότητα υποομάδα δανείων EFSF στην Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του PSI). Η ουσία της συμφωνίας ήταν να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα νέα ομόλογα του PSI με την υπόσχεση ότι, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει για τα ομόλογα αυτά, τότε θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το ίδιο για ορισμένα δάνεια από το EFSF  (αλλά όχι όλα ), κατατάσσοντας ουσιαστικά αυτά τα δύο στοιχεία του χρέους ως ίσα μέσω ενός κοινού φορέα πληρωμών. Αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των ομολόγων PSI που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής και καθώς η πιθανότητα default της Ελλάδας είναι τόσο χαμηλή όσο είναι σήμερα, έχει μικρή αξία. Επιπλέον, η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αφορά μόνο τον επίσημο τομέα σε αυτό το στάδιο και φαίνεται πολύ απίθανο ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να επιδιώξει εκ νέου την ελάφρυνση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι αποτελεί λιγότερο από το 10% του ελληνικού χρέους. Τα νέα ομόλογα δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και αυτή είναι μια από τις διαφορές μεταξύ των ομολόγων PSI και των νέων ομολόγων του swap.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων