Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 12:26

  Axia: Αναμένεται ένα καλό γ' τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Axia: Αναμένεται ένα καλό γ' τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες

  Ένα καλό τρίτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Axia, όπως σημειώνει σε νέο της report, υπογραμμίζοντας πως αυτό που εννοεί λέγοντας "καλό" είναι ότι περιμένει να είναι ένα ακόμα τρίμηνο μείωσης των NPEs, με αρνητικό ρυθμό σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοδικές τάσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες.

  Σύμφωνα με την Axia αυτοί είναι οι παράγοντες-κλειδιά καθώς οι τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τα stress tests το 2018.  Όπως εκτιμά, ο δρόμος προς το 2019 έχει ήδη χαραχθεί και οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, οι οποίοι έχουν πολλές προκλήσεις.

  Ωστόσο, εκτιμά ότι η κερδοφορία του γ' τριμήνου θα έχει μεικτή εικόνα με διαφορετικές επιδόσεις. Τα σημαντικά στοιχεία από τα αποτελέσματα θα είναι η πρόοδος γύρω από την μείωση των NPEs, η βελτιωμένη κάλυψη και η ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση.

  Για την Alpha Bank, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30 Νοεμβρίου, η Axia αναμένει καθαρά κέρδη 36 εκατ. ευρώ. Εκτιμά ότι η κερδοφορία θα οδηγηθεί από το ελαφρώς χαμηλότερο ΝΙΙ, ενώ τα συνολικά έξοδα θα κινηθούν στις ίδιες γραμμές με αυτά του προηγούμενου τριμήνου αλλά η κάλυψη καταναλωτικών δανείων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς η τράπεζα προετοιμάζεται για την εφαρμογή του IFRS 9. Σε ότι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, αναμένεται μείωση των NPEs και των NPLs, οδεύοντας στην επίτευξη των στόχων του έτους, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση 10 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 στο 17,9%.

  Για την Εθνική η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 22 Νοεμβρίου, αν και αναμένει θετικές τάσεις στον ισολογισμό (αρνητικός σχηματισμός NPEs, χαμηλότερο απόθεμα NPEs και μείωση του ELA) εκτιμά ότι θα είναι ένα ακόμη τρίμηνο προκλήσεων. Βλέπει πίεση στην top line τάση (απομόχλευση και ωρίμανση τίτλων), σε συνδυασμό με ένα ακόμα τρίμηνο αρνητικής ροής εσόδων. Εκτιμά ότι ο δείκτης κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 17% από 16,3% λόγω των χαμηλότερων RWAs (σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό).

  Για την Πειραιώς η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 28 Νοεμβρίου, αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 24 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων απομειώσεων των δανείων καθώς η τράπεζα αυξάνει την κάλυψή της εν όψει του IFRS 9. Kατά τα άλλα, περιμένει ένα τρίμηνο χωρίς εκπλήξεις. Τα NPLs  και τα NPEs θα μειωθούν λόγω του αρνητικού σχηματισμού και των διαγραφών με την Πειραιώς να πιάνει στους στόχους του 2017. Ο δείκτης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 16,6%.


  Ελ. Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων