Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 17:41

  Άντεξαν οι 710 μονάδες στο Χ.A.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με ελεγχόμενες απώλειες και πολύ χαμηλό τζίρο ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει τις 710 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 710,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 704,99 μονάδων (-1,05%) και 713,64 μον. (+0,17%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,10%, στις 1.865,81 μονάδες, ενώ στο -0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 971,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 638,63 μονάδες.

  Η επαφή με τις 710 μονάδες διασφαλίστηκε σήμερα, κυρίως εξαιτίας της κίνησης ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών, που κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων. Ωστόσο, τεχνικά, για να καταφέρει ο γενικός δείκτης να προασπίσει τα επίπεδα, θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τις 715 μονάδες.

  Η αγορά διαπίστωσε σήμερα ότι εκτός του τραπεζικού κλάδου, έχει να αντιμετωπίσει και την αβεβαιότητα γύρω από τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Και μπορεί σήμερα να διατηρήθηκε μια ήπια στάση αναμονής, όπως μαρτυρά και ο τζίρος, αλλά τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια θετικών προσδοκιών.

  Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η προσωρινή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, εκτός των εξελίξεων στην Ευρώπη που επηρεάζει, διαμορφώνει ένα αβέβαιο -ως προς τις συνέπειές του -περιβάλλον για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν γύρω από τη συνέχεια και το τέλος του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας το νέο περιβάλλον, σχολίασαν στο Capital.gr, ότι "είναι νωρίς ακόμα” να μιλήσει κανείς για συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οπωσδήποτε "η αναβολή συγκρότησης κυβέρνησης μπορεί να προσθέσει δυσκολίες για τις οποίες κανείς δεν είναι προετοιμασμένος...”.

  Από την άλλη, μικρά στηρίγματα έδωσε η τελευταία ανάλυση της Bank of America, η οποία όπως εκτιμά, θα υπάρξουν κάποιες μακροοικονομικές βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά το μέγεθος της βελτίωσης δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση των NPEs των τραπεζών.

  Όπως σημειώνει, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η γ' αξιολόγηση - αντίθετα με τις προηγούμενες - θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ή δημοσιονομικές απαιτήσεις. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο αλλά σύμφωνα με τις απόψεις των αξιωματούχων τα stress tests είναι απίθανο να είναι αποσταθεροποιητικά.

  Από την άλλη, το swap των κουρεμένων ομολόγων του 2012 δείχνει ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Το spread κάνει προσπάθεια σταθεροποίησης κοντά στα χαμηλά του 2014 αλλά και του 2017 ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες να εκδώσουν ομόλογα με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από το παρελθόν.

  Στο ταμπλό τώρα, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου και πορείας η Αttica Bank έκλεισε με απώλειες 4,17%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, Folli Follie, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Άνω του -1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Grivalia και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Aegean. 

  Στον αντίποδα, το +3,45% του ΟΤΕ, αλλά και το +2,69% του Σαράντη και το +2,04% της ΔΕΗ λειτούργησαν υποστηρικτικά στην αγορά, ενώ θετική ήταν και η παρουσία της Alpha Bank, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,45%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Motor Oil και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων