Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Νοε-2017 20:00

  Goldman Sachs: Τα 10 θέματα-κλειδιά για τις αγορές το 2018 και η... τύχη της bull market

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τους αμερικανικούς δείκτες σε ρεκόρ 10 ετών και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε κοντά σε ιστορικά χαμηλά, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στους κινδύνους πτώσης των αγορών όταν ξεκινήσει το νέο έτος. Αν και η G.S. καταλαβαίνει αυτές τις ανησυχίες, ωστόσο δεν βλέπει ούτε τον ελάχιστο κίνδυνο ότι ο καταλύτης νούμερο ένα για τη διόρθωση της αγοράς -δηλαδή η ύφεση- είναι πιθανό να υλοποιηθεί το 2018, και εκτιμά ότι η bull market έχει πολλούς λόγους να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Συνήθως, ο κίνδυνος ύφεσης είναι ανησυχητικός κατά τη διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων στα τέλη του κύκλου. Όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, η ύφεση συχνά χτυπά. Αλλά αυτήν τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, όπως σημειώνει η G.S. Δεδομένης της αδυναμίας του πληθωρισμού και της σταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σήμερα έχουν λιγότερα σαφή κίνητρα για να ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική τόσο επιθετικά ή προληπτικά. Η αυστηρότερη εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί, αλλά σταδιακά, και αυτό δεν θα δημιουργήσει απότομες διαταραχές στις αγορές.

  Ωστόσο, οι διορθώσεις της αγοράς δεν απαιτούν μόνο ύφεση. Πρώτον, η G.S. ανησυχεί ότι συνέχιση του ράλι στις μετοχές σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα υψηλότερα εταιρικά κέρδη. Δεύτερον, ενώ δεν αναμένει ότι η "ποσοτική συρρίκνωση" της Fed θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων, μπορεί παρ' όλα αυτά να δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχολογία της αγοράς. Οι πελάτες της G.S. τοποθετούν το QE πολύ ψηλά στη λίστα των λόγων "φουσκωμένων" αποτιμήσεων των μετοχών.

  Δεδομένου ότι οι διορθώσεις χωρίς ύφεση τείνουν να είναι βραχύβιες, η G.S. εκτιμά ότι η στρατηγική της "αγοράς στη βουτιά" θα κυριαρχήσει το 2018. Αν και τέτοιοι απλοί κανόνες είναι "αφελείς", ωστόσο, αν η ύφεση αποφευχθεί το 2018, υπάρχει σημαντικός λόγος αυτός ο απλός κανόνας να ισχύσει.

   

   

  Δεδομένων των παραπάνω, στα Top Trades του 2018 της Goldman Sachs συμπεριλαμβάνονται η έκθεση σε μετοχές των αναδυόμενων αγορών καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης, αλλά και στα νομίσματα όπως αυτά της Χιλής και του Περού. Στην αγορά πίστωσης, συστήνει long θέσεις στα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έναντι στα ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα συστήνει short θέσεις στα 10ετή των ΗΠΑ - λόγω των αυξήσεων επιτοκίων της Fed. Στην αγορά FX του G10 FX συστήνει long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/γεν.

  Τα 10 θέματα-κλειδιά των αγορών

  1) Παγκόσμια Ανάπτυξη: Σταθερή και Συγχρονισμένη

  Μετά από χρόνια απογοητεύσεων στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, το 2017 είναι το πρώτο έτος στο οποίο η ανάπτυξη εκπλήσσει θετικά. Η εκτίμηση της G.S. για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 τοποθετείται στο 4,0%, από 3,7% το 2017, με τη "δύναμη" να είναι ευρεία και να αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και τις αναδυόμενες αγορές. Για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5% το 2018, στην Ευρωζώνη στο 2,2% και στην Ιαπωνία στο 1,6%. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς αναμένεται να σημειώσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη, στο 1,3%, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός θα επιβαρύνει το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση. Όπως σημειώνει, το "μήνυμα" της δύναμης μεταφέρεται και στον αναδυόμενο κόσμο, αν και με μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των χωρών.

  2) Νομισματική πολιτική

  Γενικά, "αξίζει" να υπάρχουν ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης, όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια πολύ αργά σε μια περίοδο οικονομικής επέκτασης. Ωστόσο η G.S. εκτιμά ότι η τρέχουσα επέκταση έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πιθανότατα δεν ήταν ποτέ τόσο σταθερές όσο είναι σήμερα. Αυτό μειώνει την ανάγκη να ανταποκριθούν "προληπτικά" οι κεντρικές τράπεζες στις πληθωριστικές πιέσεις. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης και πρόωρου τερματισμού της επέκτασης θα πρέπει να είναι χαμηλότερος.

  3) Κίνδυνος διόρθωσης: Προειδοποιητικά σημάδια bear market

  Ο χαμηλός κίνδυνος ύφεσης δεν συνεπάγεται αναγκαστικά χαμηλό κίνδυνο διόρθωσης. Ο S&P 500 είναι στην πέμπτη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς τουλάχιστον 5% διόρθωση από το 1929, το οποίο φυσικά θέτει το ερώτημα "πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος διόρθωσης;". Οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας από τα μέσα του 2016, αλλά πολλές από τις προϋποθέσεις για μια bear market (αποτιμήσεις, η ορμή ανάπτυξης του ISM, ανεργία, πληθωρισμός και κλίση της καμπύλης αποδόσεων) έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τους δείκτες της G.S., ο κίνδυνος για bear market έχει πιθανότητα 68% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

  Αλλά δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Όχι μόνο ο σταθεροποιημένος πληθωρισμός μετριάζει τον κίνδυνο που η νομισματική πολιτική θέτει σε αυτή την αγορά ταύρων, σήμερα υπάρχουν λίγα στοιχεία για την ύπαρξη των ανισορροπιών που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επιπλέον, το 2017 ήταν ένα έτος ασυνήθιστα χαμηλής μεταβλητότητας και, κάπως απροσδόκητα, η ιστορία υποδηλώνει ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο διόρθωσης.

  Ενώ η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, υπάρχει ωστόσο το πρόβλημα των υψηλών αποτιμήσεων. Τα αυξημένα επίπεδα των σημερινών αποτιμήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο διόρθωσης για τον απλό λόγο ότι υπάρχει λιγότερο μαξιλάρι για την απορρόφηση των κραδασμών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Δύο βασικοί κίνδυνοι για την bull market ξεχωρίζουν. Πρώτον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών, με τον στατικό πληθωρισμό τιμών και την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα περιθώρια κέρδους των ΗΠΑ. Δεύτερον, ενώ δεν αναμένεται ότι η "ποσοτική σύσφιξη" (QT) θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων, οι αγορές ενδέχεται να πιστεύουν ότι το παγκόσμιο QE υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη του ράλι. Ως εκ τούτου, η επικείμενη απομάκρυνσή του μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το επενδυτικό κλίμα. Πάντως, οι διορθώσεις χωρίς ύφεση πιο συχνά ανακάμπτουν. Όσο καλύτερο παραμένει το μακροοικονομικό υπόβαθρο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ότι η επόμενη διόρθωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επόμενης bear market.

  4) Αναδυόμενες αγορές: Περισσότερα περιθώρια για ανάπτυξη

  Ενώ η G.S. είναι βέβαιη ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή στις αναπτυγμένες αγορές το επόμενο έτος, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες σήμερα αναπτύσσονται πολύ πάνω από τα δυνητικά ποσοστά ανάπτυξής τους, χωρίς ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγικότητας, η επέκταση θα είναι πιθανό μέτρια. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης το 2018. Και τόσο το εγχώριο όσο και το εξωτερικό περιβάλλον υποδεικνύουν την υπεραπόδοσή τους.

  5) Κίνα: Καλή διαχείριση της επιβράδυνσης

  Αν και η G.S. αναμένει την επιβράδυνση της Κίνας φέτος (προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 6,5% το 2018 από 6,8% το 2017), δεν βλέπει μεγάλο κίνδυνο επανάληψης του "παγκόσμιου φόβου για την ανάπτυξη" που επιδεινώθηκε εν μέρει από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2015. Θεωρεί ότι η επιβράδυνση θα είναι υπό την καθοδήγηση της πολιτικής και η διαχείρισή της θα είναι προσεκτική, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο κλονισμού των κινεζικών assets, των τιμών των εμπορευμάτων ή της παγκόσμιας ανάπτυξης, γενικότερα.

  6) Υποτονικό δολάριο, κέρδη για το ευρώ

  Με το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ να συνεχίζει να μειώνεται και να αυξάνεται η ανάπτυξη των μισθών, η Federal Reserve φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2018. Η Goldman αναμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν μεταφράζονται αυτόματα και απαραίτητα στην ανατίμηση του δολαρίου στο πλαίσιο της υγιούς παγκόσμιας ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου νομισματικής σύσφιξης από τα μέσα του 2004 έως τα μέσα του 2006, για παράδειγμα, η FOMC αύξησε τα επιτόκια σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις, φέρνοντας το επιτόκιο Fed Funds από 1% στο 5¼%. Την ίδια αυτή περίοδο, το δολάριο επιβαρύνθηκε κατά περίπου 7%, τόσο έναντι στα νομίσματα του G10 όσο και των αναδυόμενων αγορών. Οι ευνοϊκές εξελίξεις εκτός ΗΠΑ πιθανώς είχαν ως αποτέλεσμα την ανατίμηση άλλων νομισμάτων - η βελτίωση των όρων του εμπορίου από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, τα μειωμένα ασφάλιστρα κινδύνου και η υπεραπόδοση των risk assets. Ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ένα καλό πρότυπο για τις επιδόσεις του δολαρίου στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.

  Οι κύριοι ωφελημένοι από ένα σχετικά "μαλακό" δολάριο θα είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στις αναδυόμενες αγορές. Στις αναπτυγμένες αγορές, οι εγχώριοι και παγκόσμιοι παράγοντες ευνοούν το ευρώ σε σχέση με το γεν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, ο συνδυασμός του Brexit και του εύθραυστου πολιτικού περιβάλλοντος κρύβουν κινδύνους για τη στερλίνα.

  7) Κίνδυνοι πολιτικής στις ΗΠΑ

  Το 2018, ένας από τους κορυφαίους κινδύνους πολιτικής που για τους επενδυτές είναι το πέρασμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ένας δεύτερος κίνδυνος πολιτικής που έχει βγει από τα ραντάρ, αλλά που παραμένει ενεργός, είναι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι δύο κίνδυνοι είναι δυνητικά συνδεδεμένοι. Αν η φορολογική νομοθεσία δεν περάσει, θα ήταν η δεύτερη σημαντική νομοθετική αποτυχία της θητείας του Trump. Τα ποσοστά του θα πέσουν και θα βρεθεί υπό νέα πίεση για να "κάνει κάτι" πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η G.S. Βλέπει τον κίνδυνο ότι το "κάτι" θα ήταν μια πιο ισχυρή στάση για το εμπόριο και την εξωτερική πολιτική.

  Ενώ η απόσυρση από τη NAFTA θα είχε μάλλον περιορισμένες οικονομικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το μεξικανικό νόμισμα. Από την άλλη πλευρά, αν επιτευχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, τότε ο Trump θα είναι σε μια καλύτερη πολιτική θέση για να επιτύχει τους απαιτούμενους συμβιβασμούς για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA. Ενώ μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση θα χρειαζόταν χρόνια, οι οικονομίες των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού θα επωφεληθούν πιθανώς από την αναμενόμενη επιτυχία. Αυτήν τη στιγμή η G.S. δίνει μια πιθανότητα 80%
  ότι η φορολογική μεταρρύθμιση για γίνει νόμος στις αρχές του 2018.

  8) Σταδιακή ομαλοποίηση στα premia των ομολόγων

  Ο όρος term premium στα κρατικά ομόλογα -η πρόσθετη αποζημίωση που οι επενδυτές απαιτούν για τους κινδύνους να διακρατούν μακροπρόθεσμους τίτλους σταθερού εισοδήματος- είναι σε ιστορικά χαμηλά ή και σε αρνητικά επίπεδα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές. Μέρος της μείωσης του ασφαλίστρου είναι πιθανότατα μια αντανάκλαση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη επέκταση δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, αλλά συγκριτικά μικρό πληθωρισμό. Αλλά το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο προέρχεται πιθανότατα από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Τα αρνητικά επιτόκια και η έναρξη μαζικών αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων φαίνεται να έχουν διαδραματίσει έναν αυξανόμενο ρόλο στην πτώση των παγκόσμιων αποδόσεων ομολόγων, ειδικά από το 2014, οδηγώντας τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να ξεκινήσουν ένα "κυνήγι αποδόσεων".

  Το 2018, το περιβάλλον αυτό θα αλλάξει και θα ομαλοποιηθεί. Με την εμβάθυνση της επέκτασης, τις πιέσεις στο κόστος των μισθών και βασικών εμπορευμάτων και τις χαλαρές δημοσιονομικές συνθήκες, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν κινηθεί προοδευτικά. Η Fed έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να μετακυλήσει ένα μικρότερο ποσό από τα κρατικά ομόλογα που λήγουν και η ΕΚΤ θα φέρει σταδιακά τις καθαρές αγορές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σε ένα τέλος το επόμενο έτος. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν με προσοχή στη μείωση του QE, η στροφή προς το QT συμβαίνει, προβλέψιμα, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό επιταχύνονται καθώς ο επιχειρηματικός κύκλος ωριμάζει - δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα premia.

  9) Κίνδυνος για την Ευρώπη: Προετοιμασία για μια Ευρώπη μετά τον Draghi

  Το 2018 θα είναι ένα σημαντικό έτος αλλαγής ηγεσίας στην Ευρώπη. Καθώς αρχίζει η ΕΚΤ να σταματά το QE, οι πολιτικές αλλαγές που θα έρθουν το 2019 είναι σημαντικές , κυρίως η λήξη της θητείας του Draghi. Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προετοιμαστεί. Από την ομιλία του "whatever it takes" και την έναρξη του QE στις αρχές του 2015, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης υποχώρησε σταθερά στα επίπεδα πριν από την κρίση. Ταυτόχρονα, η θεσμική αναβάθμιση της ζώνης του ευρώ έχει σταματήσει και ο λαϊκισμός έχει αυξηθεί. 

  Οι μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο ευρείες κατηγορίες, εκείνες που στοχεύουν σε "μείωση του κινδύνου" μεταξύ των ασθενέστερων περιφερειακών οικονομιών, και εκείνες που αποσκοπούν στην "κατανομή των κινδύνων" μεταξύ των κρατών-μελών. Η πρώτη περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοτικότητας της ΕΕ στα μάτια του εκλογικού σώματος, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων. Η Ευρωζώνη θα εφαρμόσει ορισμένα από αυτά τα μέτρα το επόμενο έτος, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για θέματα όπως η μεταναστευτική κρίση.

  Η G.S. είναι λιγότερο αισιόδοξη όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σκοπό να συμβάλουν στη συγκράτηση μιας μελλοντικής κρίσης με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης στα σοκ. Αυτές οι πολιτικές -π.χ. η αναβάθμιση του ESM και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης- θα απαιτούσαν σημαντικές προσπάθειες μείωσης των κινδύνων μεταξύ των χωρών της περιφέρειας (μείωση των NPEs και των θέσεων σε κρατικά ομόλογα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις εγχώριες αγορές). Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι ιταλικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και οι εντάσεις στην Καταλονία, απειλούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης και να βαρύνουν το κλίμα της αγοράς.

  Ωστόσο, η G.S. είναι αισιόδοξη ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη, ο περιορισμένος κίνδυνος εκδήλωσης και η επιθυμία περιορισμού των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρωζώνη θα στρώσουν το έδαφος για αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης το 2018, οι οποίες θα δημιουργήσουν... ουρές για τα ευρωπαϊκά assets. Ο κίνδυνος είναι ότι, εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί και τα επιτόκια αυξηθούν, η Ευρωζώνη θα αξιολογείται ολοένα και περισσότερο με βάση την ανθεκτικότητά της στα σοκ. Η επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας το επόμενο έτος δικαιολογεί σαφώς ιδιαίτερη προσοχή.

  10) Τα assets χαμηλής ρευστότητας είναι η νέα μόχλευση

  Το κυνήγι των αποδόσεων στο τέλος του κύκλου οδηγεί συχνά σε ανισορροπίες στη χρηματοπιστωτική αγορά. Στον προηγούμενο κύκλο, η αναζήτηση αποδόσεων ώθησε τους επενδυτές να εφαρμόσουν υψηλή μόχλευση σε προϊόντα τα οποία είχαν πολύ δραματικές αναντιστοιχίες μεταξύ της ωρίμανσης και της ρευστότητας. Όταν τα προβλήματα χρηματοδότησης οδήγησαν στη μείωση αυτών των θέσεων, οι αγορές κλονίστηκαν. 

  Αυτήν τη φορά, τα assets χαμηλής ρευστότητας είναι η νέα μόχλευση. Στην τρέχουσα επέκταση, το κυνήγι αποδόσεων έχει υπάρξει εξίσου έντονο, αλλά τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση αποθαρρύνουν μια επανάληψη των παρελθόντων λαθών. Η αναζήτηση αποδόσεων έχει οδηγήσει τους επενδυτές να σημειώσουν κέρδη επικεντρώνοντας έντονα στο premium ρευστότητας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία θα συμβάλουν στην επόμενη κρίση. Αντίθετα, το σημείο-κλείδί αυτής της μετατόπισης στην αναζήτηση αποδόσεων είναι ότι οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερη μόχλευση από ό,τι στον τελευταίο κύκλο. Σε αντίθεση με την περίοδο προ της κρίσης, τα μακροπρόθεσμα, μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία ανήκουν εκ νέου και πρωτίστως σε μακροπρόθεσμους επενδυτές με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Έτσι, σε περίπτωση σημαντικής πτώσης της αγοράς, υπάρχουν πλέον χρήματα στο περιθώριο που θα μπορούσαν να μπουν και να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες και να αμβλύνουν το sell-off.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων