Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 21:35

  Στην Ευρώπη έμειναν (μόνο) τα ελληνικά ομόλογα με αποδόσεις καλύτερες από τα αμερικανικά

  Στην Ευρώπη έμειναν (μόνο) τα ελληνικά ομόλογα με αποδόσεις καλύτερες από τα αμερικανικά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Μία πρόσφατη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα (δημοσιεύθηκε στην ιταλική Repubblica) έφερε στην επιφάνεια ότι αν δεν είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, το ιταλικό χρέος σήμερα θα ήταν στο 157,3% του ΑΕΠ, αντί του 130% που είναι σήμερα. 

  Και αυτό το ποσοστό χρέους θα εκτινασσόταν στο 177,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, δηλαδή ψηλότερα και από το ελληνικό χρέος το οποίο δεν στηρίζεται μέχρι σήμερα από τις αγορές του QE της ΕΚΤ (!). 

  Ανάλογες θα ήταν οι συνέπειες και για τις άλλες χώρες με υψηλό χρέος ή με ισχυρή αυξητική τάση όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή ακόμα και της Γαλλίας...

  Η "ελάφρυνση” που ασκεί σταθερά το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ στα κρατικά ομόλογα έχει συμπιέσει σχεδόν αδιάκριτα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πρωτοφανή επίπεδα, που στην πλειονότητα των τίτλων είναι χαμηλότερα και από τα αμερικανικά T-Bills. 

  Με άλλα λόγια το χρέος των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης εμφανίζεται με καλύτερες τιμές και χαμηλότερες αποδόσεις, ακόμα και από τον βασικό τίτλο της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης στον πλανήτη με τα κλασικά συγκριτικά στοιχεία. Η διαπίστωση αυτή κάνει πολλούς αναλυτές να μιλούν πλέον για μία "φούσκα” άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, που συντηρείται και επεκτείνεται μέσω του προγράμματος της ΕΚΤ. 

  Το απειλητικό βέβαια της διαπίστωσης αυτής είναι ότι αν αυτό το πρόγραμμα δεν υπήρχε σε εξέλιξη, πολλοί τίτλοι ευρωπαϊκού χρέους θα ήταν κάτι που λίγο θα διέφερε από junk bonds, όπως αποδεικνύει η μελέτη για το ιταλικό χρέος σε σχέση με το QE...

  To παράδοξο της υπόθεσης αυτής – και αυτό φαίνεται να αντανακλάται έμμεσα και στην ευνοϊκή υποδοχή του swap που ξεκίνησε χθες από τον ΟΔΔΗΧ – είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα (λίγα διαθέσιμα στην αγορά) αποτελούν πλέον μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις ελκυστικών αποδόσεων στην Ευρώπη, αλλά παράλληλα και μοναδικής εκτός QE... 

  Στο μεταξύ οι διαδικασίες προσέλκυσης ενδιαφέροντος για το swap των πέντε νέων εκδόσεων προχωρούν σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε σχετικό "άτυπο” ερώτημα του Capital.gr για το αν η ΤτΕ μπορεί να συμμετάσχει και με τα ομόλογα του δικού της χαρτοφυλακίου – πέραν εκείνων του κοινού κεφαλαίου των ταμείων – στο swap, το "ανεπίσημο” σχόλιο ήταν ότι "ως θέμα εξετάζεται...”. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων