Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 11:06

  UBS: Παρά την ισχυρή βουτιά δεν ήρθε το τέλος της "εποχής του πετρελαίου"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Παρά την ισχυρή βουτιά δεν ήρθε το τέλος της "εποχής του πετρελαίου"

  Οι τιμές του αργού πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειές τους χθες μετά τις αναφορές ότι η Ρωσία ανησυχεί ότι η παρατεταμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα συνεχιστεί έως το 2018 κι έτσι θα επιτρέψει στους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς.

  Οι ανησυχίες της Ρωσίας φαίνονται δικαιολογημένες, σημειώνει η UBS σε νέο της note, αλλά η ετήσια έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας της ΙΕΑ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, υποδεικνύει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές θα αντιμετωπίσουν πολύ έντονες και νέες προκλήσεις, τις εξής:

  Όπως σημειώνει η UBS, "η εποχή του πετρελαίου δεν έχει τελειώσει", αλλά η ισορροπία της "εξουσίας" στην αγορά, αλλάζει. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ μέχρι το 2025 θα είναι η ισχυρότερη στη σύγχρονη ιστορία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% της συνολικής αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς. Η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου θα κορυφωθεί στα 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας έτσι τις ΗΠΑ τον "αδιαφιλονίκητο" ηγέτη μεταξύ των παραγωγών.

  Επίσης,η αποδοτικότητα είναι καθοριστική, προσθέτει η UBS. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2040, με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι σήμερα, ωστόσο αν δεν υπάρξει βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η προβλεπόμενη άνοδος της τελικής χρήσης ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί.

  Τρίτον το μέλλον είναι στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να ανέλθει στο 40% της αύξησης της τελικής κατανάλωσης έως το 2040 - το ίδιο μερίδιο της ανάπτυξης που είχε το πετρέλαιο για τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μόλις 2 εκατ. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 εκατ. μέχρι το 2025 και τα 280 εκατ. μέχρι το 2040.

  Όπως σημειώνει η UBS, η IEA αναμένει ότι η άνθηση της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστόλιθου θα διατηρήσει βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Έτσι η ελβετική τράπεζα βλέπει επενδυτικές δυνατότητες στις εταιρείες που επικεντρώνονται στη βελτίωση των βιομηχανικών διαδικασιών μέσω της αυτοματοποίησης και των έξυπνων δικτύων / κτιρίων, καθώς και των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων και κατασκευαστών ημιαγωγών που επικεντρώνονται στην έξυπνη κινητικότητα.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων