Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 17:39

  Ούτε το swap ανέκοψε την πτωτική πορεία του ΧA

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να προσπάθησε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κλείσει σε θετικά εδάφη το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά με απώλειες, μετά από ένα ακραίο ρόλερ κόστερ στους περισσότερους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 718,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 711,88 μονάδων (-1,15%) και 727,08 μον. (+0,96%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 58,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,49 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,18%, στις 1.875,24 μονάδες, ενώ στο -1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 982,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 667,84 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα ακολούθησε τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ. Μέχρι εκείνη την ώρα, δηλαδή μέχρι τις 14:00, δεχόταν ισχυρές πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν τον γενικό δείκτη έως τις 711 μονάδες, για να αλλάξει λίγο αργότερα το κλίμα, και να φτάσει έως τις 727 μονάδες.

  Η διακύμανση στον γενικό δείκτη ξεπέρασε τις 15 μονάδες, ή 2,11%, ενώ εκείνη του τραπεζικού δείκτη έφτασε στο 8%, καθώς ο κλαδικός κυμάνθηκε από το -2,36% έως το +5,63%. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη διακύμανση την κατέγραψε η Eurobank, ήτοι στο 10%, καθώς κινήθηκε από το -2,98% έως το +7%. Στο 2,29% και η διακύμανση του FTSE 25 σήμερα, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακτήσει τις 1.900 μονάδες.

  Πάντως, η προσοχή της αγοράς θα παραμείνει εστιασμένη στο swap για το επόμενο τουλάχιστον τριήμερο, αλλά και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίοι είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

  Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται "καμπύλη επιτοκίων", συμβάλλοντας συνακάλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.

  Ωστόσο, η αγορά δεν δείχνει να μπορεί να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την έφεραν κοντά στο κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 710 μονάδων, όπως έδειξε και η συμπεριφορά αρκετών τίτλων. Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί την αγορά το τελευταίο διάστημα είναι οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Τα "κρούσματα" διακοπής ή αναβολής επενδύσεων έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι τα σοβαρά εμπόδια που τίθεται σε μεγάλα επενδυτικά project θα επηρεάσουν σοβαρά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Εάν σε αυτό το περιβάλλον, εντάξουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, τότε οι συνθήκες δεν μπορούν να συνηγορήσουν στη συνέχιση της τροχιάς ανάκαμψης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Με άλλα λόγια, το ΧΑ θα περιορίζεται σε μικρές περιόδους ανοδικής ανακούφισης λόγω της εφαρμογής των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης, οι οποίες θα ανακόπτονται μόλις τα πραγματικά γεγονότα αναδύονται στην επιφάνεια.

  Το μοτίβο που θα αντιμετωπίζει το ΧΑ από εδώ και στο εξής θα συνδέεται με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναφέρει αναλυτές μεγάλης ξένης τράπεζας στο Capital.gr. Οι σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι ομαλοποιημένες, με τις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών επενδυτών να περνούν στο προσκήνιο. Και αν η ελληνική κυβέρνηση δεν διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τότε αυτό θα αποτυπωθεί πολύ γλαφυρά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

  Στο ταμπλό τώρα, τα παραπάνω αποτυπώθηκαν για ακόμη μία φορά στη μετοχή της Λάμδα, η οποία υποχώρησε κατά 4,44%, με τις Attica Bank, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν. 

  Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ ήταν από τις "σταθερές" σήμερα μετοχές, καταγράφοντας κέρδη 3,61%, επίπεδα που είχε από την αρχή της συνεδρίασης. Η Ελλάκτωρ κατάφερε στο τέλος να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με κέρδη 1,32%, από το -3,97% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Eurobank, Aegean, Alpha Bank και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή τελικά οι Βιοχαλκο, Φουρλής, ΔΕΗ και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων