Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 17:40

  "Ταβάνι" βρήκε η ανοδική αντίδραση του χρηματιστήριου

  "Ταβάνι" βρήκε η ανοδική αντίδραση του χρηματιστήριου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να αντιδράσει ανοδικά, αλλά δεν κατάφερε να ανακαταλάβει τις 725 μονάδες, ένα επίπεδο κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη τάση του.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 720,18 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 717,43 μονάδων (-0,01%) και 726,35 μον. (+1,24%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,57 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23%, στις 1.878,64 μονάδες, ενώ στο +0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 993,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 666,41 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα κινήθηκε με κύριο γνώμονα τη βελτίωση της τεχνικής της εικόνας, με βασικό στόχο την ανακατάληψη των 725 μονάδων. Τεχνικά η αγορά θα ήθελε κλείσιμο έως το τέλος της εβδομάδας πάνω από τις 1.910 μονάδες του f25 και τις 725 μονάδες του ΓΔ, προκειμένου να μην απειλήσει στηρίξεις που θα τη θέσουν σε περιπέτειες.

  Εντούτοις, μπορεί να ήρθε σήμερα η αντίδραση, αλλά ούτε ο τζίρος "έπεισε" για τη δυναμική της αγοράς, ούτε και η κίνηση ορισμένων μετοχών. Μετά από το -6% του γενικού δείκτη και το -15,6% του τραπεζικού, η αγορά ήθελε μια πιο "ηχηρή" κίνηση για να ενεργοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που θα της δώσουν την ώθηση που έχει ανάγκη, σχολιάζουν στο Capital.gr χρηματιστηριακές πηγές.

  Και ο λόγος για τον οποίο η εικόνα δεν ήταν αυτή που θα προσέφερε ανακούφιση είναι ότι η αγορά έχει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας απέναντι επενδυτές που αναβάλλουν ή διακόπτουν επενδύσεις, δανειστές που ζητούν συνεχώς μεταρρυθμίσεις και φορολογούμενους στα όρια των αντοχών τους. Κι εκεί που προσπαθεί να προωθήσει την έξοδο από τα Μνημόνια και τις επιτροπείες, το στοίχημα της δυναμικής ανάκαμψης φαίνεται να χάνεται.

  Στο μεταξύ, στο επίκεντρο τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η πρώτη μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα πραγματοποιηθεί αύριο. Το Swap, όπως είναι ήδη γνωστό, περιλαμβάνει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων στα οποία συγκεντρώνονται οι διαθέσιμες στην αγορά ποσότητες 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων από το 2012.

  Ο βασικός στόχος των εκδόσεων αυτών είναι να διαμορφώσει ένα πεδίο αγορών και για την ΕΚΤ όταν αυτή εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στις κατηγορίες των επιλέξιμων για το QE. Αποτέλεσμα αυτής της ανακατανομής χρέους που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ θα είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

  Σημαντικό μέρος στην ανταλλαγή αυτή θα έχουν ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και η ΤτΕ με περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ από το Κοινό Ταμείο, δηλαδή το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων. Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει επίσης και το πώς θα διαχειρισθεί η ΤτΕ το δικό της "πακέτο" ομολόγων σε σχέση με το swap. Σύμφωνα με στοιχεία του Capital.gr η ΤτΕ έχει "δικά" της ομόλογα του 2012 από τις ίδιες σειρές τα οποία δεν είναι γνωστό αν θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο swap.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 2,58%, εμφανίζοντας ισχυρό ενδιαφέρον σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του 2,51%, καθώς "απόλαυσε” την είσοδό του στο small cap του MSCI. Κέρδη 2,21% και για τον ΟΠΑΠ, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,08% και η Attica Bank κατά 2%. 

  Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τιτάν, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ, με τις Folli Follie, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με ήπια κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο και Εθνική, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουλής, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil. Άνω του 1% οι απώλειες σε ΕΕΕ, Aegean και Ελλάκτωρ, ενώ η Eurobank, από το +2,92% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικά στο -2,06%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων