Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 14:59

  Το swap δεν φέρνει την… άνοιξη σήμερα στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το swap δεν φέρνει την… άνοιξη σήμερα στα ελληνικά ομόλογα


  H κίνηση διαχείρισης χρέους στην οποία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα, δηλαδή το swap των 20 ομολόγων του PSI του 2012, φαίνεται πως έχει αποτιμηθεί από την αγορά, αφού παρά την ισχυρή βελτίωση των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας σήμερα λόγω της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάπτυξη, τα ελληνικά ομόλογα δεν αντιδρούν παρόλο που η ανταλλαγή ομολόγων δείχνει να είναι κυριολεκτικά προ των πυλών.

  Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,103% με άνοδο της τάξης του 0,3%, ενώ η απόδοση του 2ετούς σημειώνει μικρή πτώση στο 2,874%, κοντά στα επίπεδα που διαμορφώθηκε μετά την έντονη βελτίωση της αγοράς στις αρχές του μήνα.

  Φαίνεται πως το ράλι που σημείωσαν οι ελληνικοί τίτλοι στις αρχές του μήνα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να επιστρέφουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009 και κοντά στο 5%, ήταν αρκετό για τους επενδυτές. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και λίγο πριν την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούλιο όπου το ράλι δεν κατάφερε να κρατήσει.

  Όπως τονίζουν οι αναλυτές ωστόσο, ένα σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογων σε συνδυασμό με την επιστροφή και εδραίωση της ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ισχυρή δέσμευση για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή ενός νέου πακέτου διάσωσης, ακόμη και αν η χώρα δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές.

  Ωστόσο, το ζήτημα του χρέους τοποθετείται μετά το τέλος του προγράμματος όπως δείχνουν οι δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, ενώ σε ότι αφορά την ανάπτυξη αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν ύφεση για φέτος, ωστόσο τοποθετούν τις προβλέψεις τους πολύ χαμηλότερα από αυτές των Θεσμών ή της ελληνική κυβέρνησης.  

  Όπως αναφέρει σε πρόσφατο report της η Citigroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλίδισε την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας για φέτος στο 1,6% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1%, ωστόσο σύμφωνα με τις δικές της επιτιμήσεις της δεν πρόκειται να ξεπεράσει  το 1%-1,5% το 2017.

  Η HSBC στο τελευταίο της report για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2017 καθώς όπως σημειώνει, η  αβεβαιότητα γύρω από την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος καθώς και η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ακόμη υψηλή, ενώ μια "καθαρή έξοδος" από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη και πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη έχει σταματήσει.

  Όλα αυτά την στιγμή που τα πορτογαλικά ομόλογα σημειώνουν ράλι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τους αναλυτές να υπογραμμίσουν ότι οι προσδοκίες για μία νέα αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της χώρα ανεβάζουν την ζήτηση για τους πορτογαλικούς τίτλους

  Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχωρεί περισσότερο από 5 μονάδες βάσης στο 1,94%, μειώνοντας το spread σμε το γερμανικό Bund στις 153 μ.β, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2½ ετών.

  Τα ομόλογα της Πορτογαλίας σημειώνουν από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη φέτος, ενώ το Σεπτέμβριο η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε σε επενδυτικό βαθμό από την S & P.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων