Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 13:05

  Morgan Stanley: Στα 7,6 δισ. δολάρια η επίπτωση του IFRS9 στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tις επιπτώσεις της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 για τις τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΕΜΕΑ), αναλύει η Morgan Stanley σε νέο της report καταλήγοντας ότι για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να φτάσουν στο 3,57% των κεφαλαίων  τους ή τα 7,6 δισ. δολάρια.

  Εξετάζοντας το εάν οι μετοχές των τραπεζών της περιοχής έχουν αποτιμήσει τον κίνδυνο του IFRS η Morgan Stanley τονίζει ότι συνολικά έχουν σημειώσει ράλι 13% το τελευταίο διάστημα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει sell-off της τάξης του 29% στις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, λόγω των μεγάλων ανησυχιών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την ποιότητα των assets. Όπως τονίζει, εάν και οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι θα υποφέρουν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του IFRS 9 και η αγορά θα επικεντρωθεί έντονα σε αυτές, το phasing-in δηλαδή η σταδιακή εφαρμογή του λογιστικού προτύπου θα μειώσει των κίνδυνο στο επόμενο διάστημα.

  Σε ότι αφορά την κάθε μία ελληνική τράπεζα μεμονωμένα, η Morgan Stanely εκτιμά ότι η επίπτωση στον εκτιμώμενο δείκτη CET 1 για το 2017, για την Πειραιώς είναι στο 3,57%, για την Alpha Bank στο 3,20%, για την Eurobank στο 2,15% και στην Εθνική στο 1,65%.Ειδικά για την Alpha Bank, η Morgan Stanley θεωρεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες μέσω ιδίων κεφαλαίων με ορίζοντα 5ετίας, για την Eurobank αναμένονται κατά 10% υψηλότερες προβλέψεις, για την Εθνική η εικόνα θα είναι καλύτερη το δ' τρίμηνο του έτους, ενώ για την Πειραιώς αναμένεται μεγαλύτερη άμεση επίπτωση στο μετοχικό κεφάλαιο.

  λλ

  Συνολικά, για όλο το περιβάλλον των τραπεζών του ΕΕΜΕΑ η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 30 δισ. δολ, λόγω των ήδη αναγνωρισμένων επιπτώσεων αλλά και τις νέες προβλέψεις. Αν ληφθεί ε υπόψη το υφιστάμενο απόθεμα προβλέψεων και ειδικότερα κάθε υπέρβαση κάλυψης πάνω από 100%, η καθαρή αύξηση του υφιστάμενου αποθεματικού των ζημιών τοποθετείται στα 17,4 δισ. δολάρια. Από αυτό το σύνολο (καθαρό), οι ρωσικές τράπεζες έχουν τον μεγαλύτερο "λογαριασμό" (~ 50%) , ενώ οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες το  25%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της M.S, η  Πειραιώς  θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της κατά 2,8 δισ. δολάρια, η Alpha Bank 2,5 δισ. δολάρια, η  Eurobank 1,3 δισ. δολάρια και η Εθνική 1 δισ. δολάρια, δηλαδή  7,6 δισ. δολάρια συνολικά.

  μμ

  Πιθανό το re-rating των μετοχών

  Από τον Αύγουστο του 2017, σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των αρνητικών ειδήσεων για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας σημαντική πτώση στις μετοχές τους (μεταξύ -26% έως -51% σε όρους P/TBV από την 1η Αυγούστου έως την 9η Νοεμβρίου).

  Μαζί με τις απατήσεις του ΔΝΤ για AQR και ανακεφαλαιοποίηση καθώς και τους φόβους ότι οι γερμανικές εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, το αρνητικό επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε και από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του IFRS9.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι πολιτικοί / εξωτερικοί κίνδυνοι απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό με την Κομισιόν να δηλώνει ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς κζαι το ΔΝΤ να κάνει "πίσω".

  Ωστόσο, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό: το IFRS9. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν χτυπηθεί. Εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με discount 34% σε όρους P / TBV.

  κκ

  Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει re-rating των μετοχών από 15% ως 64% (στην Alpha και την Πειραιώς αντίστοιχα) όταν η αγορά "χωνέψει" το πλήγμα στη λογιστική αξία. Επιπλέον, η επίπτωση του IFRS9 θα υπολογιστεί στην πενταετία, και αυτό μειώνει περαιτέρω την επιβάρυνση στα κεφάλαια.

  ττ

  Όλες οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι πιο σφυροκοπημένες μετοχές που καλύπτει η Morgan Stanley, από -22% σε όρους TBV για την Πειραιώς σε -8% στην Εθνική, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η αγορά είναι υπερβολικά bearish για αυτές τις μετοχές.


  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων