Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 11:45

  Capital Economics: Οι καλές μέρες για τις μετοχές δεν τελείωσαν – Η "ημερομηνία" του επόμενου σοκ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Οι καλές μέρες για τις μετοχές δεν τελείωσαν – Η "ημερομηνία" του επόμενου σοκ

  Τα risk assets έχουν δεχθεί σημαντική πίεση το τελευταίο διάστημα, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι, όταν κλονίστηκαν από την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, όπως σημειώνει η Capital Economics τονίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά εκτιμά ότι η μεγάλη διόρθωση στις αγορές δεν θα έλθει πριν το 2019, δεδομένων των οικονομικών προοπτικών.
   

  Τα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ από την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς μετοχές έχουν επίσης υποστεί σημαντική πίεση.  Πάντως, όπως σημειώνει η Capital Economics, δεν υπάρχει προφανής "ένοχος" στα οικονομικά δεδομένα που να δικαιολογεί το πρόσφατο sell-off. Βεβαίως, ένας παράγοντας που μπορεί να συνέβαλε είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες και προκάλεσαν ένα σημαντικό ράλι στο πετρέλαιο.  Ωστόσο αυτή η άνοδος δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

  Επιπλέον, όπως σημειώνει, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν γρήγορα από την πτώση τους μετά από την ένταση με τη Βόρεια Κορέα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου. Έτσι, οι τελευταίες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιστραφούν - τουλάχιστον εν μέρει - σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί και η άμεση σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
   

  Οι ρευστοποιήσεις ως απάντηση στις ανανεωμένες ανησυχίες σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών είναι αυτό που πιθανότατα εξηγεί περισσότερο την πρόσφατη διόρθωση στις αγορές, με αρκετούς βασικούς διεθνείς δείκτες να έχουν σημειώσει ιστορικά ή πολυετή ρεκόρ.

  Οι αποτιμήσεις των risk assets  είναι όντως  υψηλότερες τώρα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους λόγω της διαρθρωτικής μείωσης των επιτοκίων. Παρ 'όλα αυτά, αυτό δεν υποδηλώνει ότι έρχεται η μεγάλη διόρθωση, επισημαίνει η C.E. Για παράδειγμα, η εκτίμησή της είναι ότι ο S & P 500 θα τελειώσει το έτος στις 2.500 μονάδες,  που είναι περίπου 3% κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει την άποψή της ότι έχουν αποτιμηθεί τα όποια καλά νέα για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

  Ωστόσο, η C.E αμφιβάλλει ότι η πτώση στις αγορές  θα διαρκέσει και εκτιμά ότι ο S & P 500 θα τελειώσει το 2018 με ελάχιστη διαφορά από τα επίπεδα του 2017, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές σε πολλές άλλες χώρες θα σημειώσουν άνοδο.

  Ιστορικά, οι μεγάλες πτώσεις στις τιμές των μετοχών σημειώθηκαν κυρίως στην πορεία προς ή κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες. Έχοντας αυτό υπόψη, δεν αναμένεται να υπάρξει μία μεγάλη διόρθωση στον S & P 500 πριν από το 2019, όταν αρχίσουν να αναδύονται ρωγμές στην οικονομία των ΗΠΑ, τονίζει η Capital Economics. Οι τιμές των μετοχών και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου πιθανότατα θα υποχωρήσουν επίσης απότομα, έστω κι αν οι οικονομίες τους θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.


  Φυσικά, οι τιμές των μετοχών έχουν καταρρεύσει σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς μια σαφή οικονομική ώθηση. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι όταν η φούσκα του dot com, ξέσπασε το 2000. Ωστόσο η C.E δεν θεωρεί ότι οι μετοχές είναι το ίδιο υπερτιμημένες σήμερα όπως ήταν τότε. Η απόδοση κερδών του S & P 500 είναι τώρα ελαφρώς υψηλότερη, παρόλο που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερες.

   

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων