Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 14:27

  Νέοι φόβοι "στοιχειώνουν" τις ιταλικές τράπεζες, ισχυρό sell-off

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέοι φόβοι "στοιχειώνουν" τις ιταλικές τράπεζες, ισχυρό sell-off

  Η κίνηση της ιταλικής τράπεζας Creval για άντληση μετρητών έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ωθεί σήμερα τους επενδυτές σε ισχυρές ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών της Ιταλίας λόγω των ανησυχιών ότι και οι υπόλοιπες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

  Οι μετοχές της Creval κατέρρευσαν κατά 30% μετά την ανακοίνωση της έκδοσης των μετοχών, παρασύροντας σήμερα την μετοχή της Banco BPM, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, και την μετοχή της BPER Banca, σε πτώση άνω του 6%, η UBI Banca σημειώνει απώλειες 3%, ενώ πιέσεις δέχονται και οι Intesa Sanpaolo και η Mediobanca.


  Η Creval δήλωσε αργά την Τρίτη ότι θα επιδιώξει να αντλήσει μέχρι και 700 εκατομμύρια ευρώ σε μια πώληση μετοχών, προκειμένου να "ξαναχτίσει" τα κεφάλαιά της την στιγμή που θα προχωρά σε διαγραφή και πώληση των επισφαλών δανείων.

  Η τράπεζα, η οποία έχει NPLs που ισοδυναμούν με λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου των δανείων της, έχει ως στόχο να μειώσει το ποσοστό αυτό σε μόλις πάνω από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και να ενισχύσει τις προβλέψεις για την κάλυψη του 74% των επισφαλειών και του 45% των δανείων που είναι απίθανο να αποπληρωθούν.

  Θα μειώσει ακόμη περισσότερο το λόγο προβληματικών δανείων σε ποσοστό μόλις κάτω από το 10% έως το 2020, ενώ στοχεύει σε δείκτη Core Tier 1 άνω του 11%.

  Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν το ένα τέταρτο των προβληματικών δανείων της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις πιέζει να μειώσουν το ποσοστό των NPLs, ενώ οι νέες οδηγίες της για τα νέα επισφαλή δάνεια έχουν ήδη ταρακουνήσει την ιταλική κυβέρνηση αλλά και την αγορά, αφού σφίγγουν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τον προβληματικό αυτό κλάδο της χώρας.

  Η Creval ακολουθεί τα βήματα της UniCredit, η οποία φέτος άντλησε το ποσό των 13 δισ. ευρώ σε μετοχές για να αντισταθμίσει το χτύπημα από τα "κακά" δάνεια.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τράπεζες όπως η Banco BPM, η BPER Banca ή η Carige, όπου τα προβληματικά δάνεια υπερβαίνουν το ένα πέμπτο των συνολικών δανείων, θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους και ίσως χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια, αναφέρει το Reuters.

  Η εφαρμογή των στόχων της Creval σε άλλες τράπεζες θα δημιουργούσε κεφαλαιακή τρύπα ύψους 1,65 δισ. ευρώ στη Banco BPM, 900 εκατ. ευρώ σε BPER και UBI Banca, και περίπου 300 εκατ. ευρώ στην Popolare Sondrio, σύμφωνα με τους αναλυτές.


  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων