Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Νοε-2017 12:02

  BlackRock: Overweight στην Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες

  BlackRock: Overweight στην Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H BlackRock εκτιμά ότι το δολάριο αναμένεται κερδίσει κι άλλο (λίγο) έδαφος το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο θεωρεί ότι πολλές από τις κατηγορίες assets που τείνουν να σφυροκοπούνται όταν το δολάριο ανατιμάται - συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και των αναδυόμενων αγορών - θα είναι πιο ανθεκτικά αυτή τη φορά. Παράλληλα εκτιμά ότι οι μετοχές της ευρωζώνης θα κερδίσουν από το πιο ισχυρό δολάριο.

  Όπως σημειώνει η BlackRock, ο δείκτης του δολαρίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 7% φέτος και κάποιοι στοιχηματίζουν στη μείωσή του αφού οι short θέσεις είναι στα υψηλά 3,5 ετών. Θεωρεί ότι αυτή η συσσώρευση θέσεων οδήγησε τον Απρίλιο σε ένα "σπάσιμο" της ιστορικά θετικής συσχέτισης μεταξύ του δολαρίου ΗΠΑ και premium των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες αγορές.

  Ωστόσο, η γενική ανοδική πορεία του δολαρίου από τα μέσα του 2014 θα αρχίσει να επιστρέφει σιγά-σιγά, καθώς η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής επανεμφανίζεται. Η Fed εξομαλύνει τα επιτόκια ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρούν πιο χαλαρές πολιτικές και έχει επανέλθει η θετική συσχέτιση μεταξύ του δολαρίου και των αποδόσεων των Treasuries.

  Όπως τονίζει η BlackRock, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο καθώς η Fed προχωρά στις αυξήσεις επιτοκίων και η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ παρουσιάζει ανοδική δυναμική. Ωστόσο, τα κέρδη θα είναι συγκρατημένα βραχυπρόθεσμα, καθώς η άνοδος των επιτοκίων πιθανόν να είναι βραδύτερη από ό, τι σε προηγούμενους κύκλους, δεδομένου του σχετικά συγκρατημένου πληθωρισμού των ΗΠΑ.

  Τα εμπορεύματα και τα assets των αναδυόμενων αγορών έχουν ιστορικά αντίστροφη συσχέτιση με το δολάριο και υποχωρούν όταν ανατιμάται ενώ ενισχύονται όταν το αμερικάνικο νόμισμα χάνει έδαφος. Ωστόσο αυτή τη φορά οι αγορές θα αντιδράσουν διαφορετικά, όπως εκτιμά η BlackRock.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απόδοση αυτών των assets. Τα εμπορεύματα σημείωσαν ράλι και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υπεραπέδωσαν των ανεπτυγμένων αγορών τον περασμένο μήνα παρά το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ.

  Η BlackRock εκτιμά ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα "αντέξουν" ένα μέτρια υψηλότερο δολάριο ΗΠΑ, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, της αύξησης των κερδών και του επενδυτικού κλίματος. Επίσης, το ισχυρότερο δολάριο έναντι του ευρώ και του γεν θα στηρίξει επίσης τις μετοχές της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, δεδομένου ότι οι χρηματιστηριακές αυτές αγορές είναι εξαγωγικές.

  Ο κύριος κίνδυνος ωστόσο, είναι η εντονότερη ανατίμηση του δολαρίου. Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ είναι το κλειδί σε αυτό: Οι φορολογικές περικοπές που χρηματοδοτούνται από το έλλειμμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την έκδοση αμερικάνικων ομολόγων καθώς και την ανάπτυξη, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια και μια ταχύτερη άνοδο του δολαρίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων