Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 17:40

  ΧΑ: Μικρές απώλειες… μικρός τζίρος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΧΑ: Μικρές απώλειες… μικρός τζίρος

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει τις τραπεζικές πιέσεις που δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δοκίμασε τις 760 μονάδες, δεν άφησε τους πωλητές να αναλάβουν πλήρως τα ηνία της συνεδρίασης.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 761,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 755,23 μονάδων (-1,09%) και 765,13 μον. (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 860 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 2.009,69 μονάδες, ενώ στο -0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.036,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,27% στις 766,72 μονάδες.

  Οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος μονοπώλησαν τη συνεδρίαση, δεδομένου και του ότι η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυστηρώς εστιασμένη στις τραπεζικές μετοχές. Οι πέντε τραπεζικές μετοχές διακίνησαν σχεδόν το 80% του σημερινού όγκου, αφήνοντας λίγες χιλιάδες τεμάχια στην υπόλοιπη αγορά.

  Είναι σαφές ότι εκτός των τραπεζικών εξελίξεων, η αγορά τηρεί στάση αναμονής για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, περιμένοντας τα μηνύματα του σημερινού Eurogroup για να έχει μία καλύτερη εικόνα. Αν και ακόμη η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό είναι ασαφής, εντούτοις υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για μια τεχνική (έστω) συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

  Η αναμονή όμως δεν υφίσταται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς τα προβλήματα εξακολουθούν να βαρύνουν τις μετοχές. Ενδεικτική της στάσης είναι η σημερινή μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών από την Bank of America, η οποία μείωσε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,30 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 0,21 ευρώ, από 0,32 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,31 ευρώ, από 4,62 ευρώ, και τέλος για την Eurobank στα 0,58 ευρώ, από 0,94 ευρώ προηγουμένως.  Η BofA διατηρεί τη σύσταση underperform για τις 4 συστημικές τράπεζες.

  Σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch, οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΚΤ για τις αλλαγές σχετικά με τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα απαιτήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα απαιτήσει 100% κάλυψη, για τα νέα προβληματικά δάνεια, ενώ ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Συνεπώς, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής αυξάνουν το κόστος των υποθέσεων κινδύνου για τις ελληνικές, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοείται ο κίνδυνος να επεκταθούν οι νέοι κανόνες και σε υφιστάμενα NPLs.

  Στο μεταξύ, σταδιακά τα αποτελέσματα του 9μήνου θα αρχίσουν να κινούν την αγορά τις επόμενες μέρες ενώ περιμένουμε και τυχόν αλλαγές στον MSCI οι οποίες θα δώσουν και τον πολυπόθητο τζίρο στην αγορά. Από την άλλη με την προσδοκία του swap των πολλών σειρών και 30 δις ομολόγων έχει δώσει ανάλογη θετική κίνηση και στις τιμές με το spread να έχει ήδη βρεθεί κοντά στα χαμηλά του εκεί που η αγορά ήταν στις 850 μονάδες. Βλέπουμε πως αργά και σταδιακά το spread δείχνει να μπορεί να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τραπεζικό κλάδο που τόσο το έχει ανάγκη.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank δεν κατάφερε να περιορίσει περισσότερο από το -4,39% τις απώλειες της, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς έκλεισαν στο -2,09% και -2,83% αντίστοιχα, παρόλο που ενδοσυνεδριακά η πτώση τους ξεπερνούσε το 4%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Λάμδα, Alpha Bank και ΔΕΗ. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Βιοχαλκο, Folli Follie, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάν, με τις ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Ήπια ανοδικά οι Φουρλής, Jumbo, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil και ΕΕΕ, ενώ οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Attica Bank και ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων