Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 17:50

  Χ.Α.: Στήριξη από Coca Cola HBC για το θετικό πρόσημο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τελικά κατάφερε να κρατήσει στο τέλος το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και κινδύνευσε να το χάσει λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, με τους πωλητές να μην αφήνουν όμως για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, τον γενικό δείκτη να δοκιμάσει με αξιώσεις το επίπεδο των 770 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 763,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 761,21 μονάδων (-0,17%) και 770,37 μον. (+1,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 37,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 417 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,44%, στις 2.012,42 μονάδες, ενώ στο +1,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.040,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,43% στις 784,51 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,29%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,42%.

  Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, η έντονη κίνηση στην αγορά ομολόγων φαίνεται να αφύπνισε και την αγορά μετοχών, η οποία έδειξε μετά από αρκετές εβδομάδες διάθεση να κινηθεί ουσιαστικά υψηλότερα. Το έναυσμα δόθηκε από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είχε βρεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο αρνητικής φημολογίας ή απαισιόδοξων σεναρίων αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την διενέργεια του τεστ αντοχής αλλά και της προσαρμογής από την υιοθέτηση του "Λογιστικού Προτύπου 9". 

  Η σταδιακή αλλαγή στάσης συνδέεται και με τη διευκρίνιση τέτοιων εκκρεμοτήτων, στις οποίες η ελληνική αγορά τείνει πάντα να παίρνει υπόψη της ακραία ενδεχόμενα, επηρεασμένη από τις δύο πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις μετά το 2013. Η περίοδος που διανύουμε έως το τέλος Νοεμβρίου προσφέρεται επικοινωνιακά για τις τράπεζες στο να βελτιώσουν την ενημέρωση των επενδυτών σε αυτά τα θέματα, μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου. 

  Το μοίρασμα μέχρι στιγμής των ημερομηνιών των ανακοινώσεων (16, 22 και 30 Νοεμβρίου) αφενός θα προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα, αφετέρου δημιουργεί και ένα καλύτερο αίσθημα στους επενδυτές, αφού μέχρι πρότινος η συμπίεση του χρόνου δημοσίευσης συνοδεύονταν από μετριότατες οικονομικές επιδόσεις.

  Πέρα από τις τράπεζες η άρνηση των ξένων αγορών να κινηθούν διορθωτικά για διάστημα μεγαλύτερο των δύο συνεδριάσεων αύξησε τις αποκλίσεις των σχετικών αποτιμήσεων, δίνοντας κάποια επιμέρους εναύσματα ενδιαφέροντος, τα οποία συνδέονται και με επικείμενες αναδιαρθρώσεις δεικτών.

  Για τις 30 εταιρείες που αναμένεται να δώσουν εικόνα αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου υπάρχει ενδιαφέρον και λόγω θεμελιωδών δεδομένων, αφού η προαιρετική πλέον δημοσίευση των εννεαμήνων δεν έχει πλέον τον ίδιο βαθμό ανταπόκρισης πληροφόρησης ακόμα και σε εισηγμένες του FTSE-26. Λίγο-πολύ αυτοί είναι οι λόγοι που συνθέτουν το σκηνικό διαπραγμάτευσης των μετοχών την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην ελληνική αγορά.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με διάσπαση και διαφυγή των 770 μονάδων, επίπεδο απαιτητικό ως προς την απορρόφηση της προσφοράς αφού ο κύριος όγκος των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ 830 και 770 μονάδων. Τα τεχνικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί καθώς μετά το "πρόδρομο" σήμα του MACD ακολούθησε σήμα αγορών (31/10) από τον κινητό μέσο των 30 ημερών.

  Πλέον, οι 770 μονάδες έχουν αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα, καθώς τόσο ο 200άρης και ο 30άρης πλαγιοανοδικά, όσο και οι 50 ημέρες πλαγιοκαθοδικά  συγκλίνουν σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει και σύγκλιση διαρκείας, καθώς η αγορά έδειξε αναποφάσιστη να επιλέξει κατεύθυνση δίνοντας διαδοχικά αναιρούμενα σήματα. Την ίδια στιγμή, οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες κρατώντας μια σχετική ισορροπία με δυνητικό περιθώριο 40 – 50 μονάδες έως τις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών. 

  Όπως και να έχει, η απομάκρυνση από τα επίπεδα των 720 μονάδων φαίνεται να έχει αναιρέσει τα σενάρια διάσπασης των 700 μονάδων ο δε πυθμένας που έχει σχηματιστεί μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου διαγραμματικού μοτίβου αντίστροφής. Ωστόσο, το βασικό προαπαιτούμενο για την αλλαγή της καχεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναζητηθεί στις συναλλαγές, αφού κάθε προσπάθεια αλλαγής σκηνικού με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, το +2,25% της ΕΕΕ στήριξε το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, με τη Λάμδα και τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με το δικό τους +1,85% και +1,08% αντίστοιχα. Μικρότερα του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Grivalia, Motor Oil, ΟΛΠ, Σαράντης, Εθνική, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Μυτιληναίος. 

  Στον αντίποδα, οι Jumbo, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Πειραιώς άσκησαν πιέσεις στην αγορά, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Eurobank, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Aegean. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων