Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 13:32

  Capital Economics: Γιατί βλέπει βουτιά του ευρώ πριν ένα νέο ράλι

  Capital Economics: Γιατί βλέπει βουτιά του ευρώ πριν ένα νέο ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ αργότερα από ό, τι προβλεπόταν, σημειώνει η Capital Economics, εκτιμώντας ότι η πρώτη αύξηση θα έλθει τον Σεπτέμβριο του 2019. Για αυτόν τον λόγο προχώρησε στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου καθώς και για το ευρώ, το οποίο βλέπει να σημειώνει βουτιά στο 1,10 έναντι του δολαρίου το επόμενο έτος.

  Όπως σημειώνει, η ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν δραματικά διαφορετική από τις προσδοκίες. Η προγραμματισμένη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αγορών assets από τα 60 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο ήταν μόνο οριακά πιο επιθετική από τα 35 δισ. ευρώ που ανέμενε σε μέσο όρο η αγορά.

  Και δεδομένου ότι η αγορά έχει προβλέψει περαιτέρω μείωση του ρυθμού των αγορών σε 20 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, οι συνέπειες για το απόθεμα των assets της ΕΚΤ είναι σχεδόν οι ίδιες. Η Capital Economics είχε προβλέψει ένα σταδιακό tapering, το οποία θα σήμαινε μεγαλύτερη στήριξη πολιτικής κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους από ό, τι τώρα.

  Επομένως, η επακόλουθη υποτίμηση του ευρώ και η μείωση των αποδόσεων του Bund αντανακλούν το γεγονός ότι το πρόγραμμα έμεινε ανοιχτό. Έτσι, δεδομένου του ότι ο Draghi δήλωσε ότι οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο και ότι "σίγουρα δεν θα σταματήσουν ξαφνικά", η C.E. περιμένει ένα mini-tapering κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 για να έλθει το πρόγραμμα QE στο τέλος του.

  Οι συνέπειες για τον ισολογισμό είναι μικρές. Αλλά από τη στιγμή που ο Draghi είπε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν παρά μόνο "πολύ πέρα από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών ενεργητικού", η στιγμή της πρώτης αύξησης του επιτοκίου μετατίθεται πολύ αργότερα από την αρχική πρόβλεψη της C.E που ήταν τον Μάρτιο του 2019.

  Δεδομένης της έμφασης που έδωσε ο Draghi στην ανάγκη για "υπομονή" και στην είδηση ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο υποχώρησε, η Capital Economics αναμένει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα έρθει το Σεπτέμβριο και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί στο 0,5%.

  Το επιτόκιο των καταθέσεων θα αυξηθεί στην συνέχεια καθώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Έτσι, ενδέχεται να αυξηθεί από -0,4% τώρα στο +0,1% το Δεκέμβριο του 2019.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να έχουν παρόμοια άποψη, όπως σημειώνει η C.E. Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες επιτοκίων δύο ετών που προκύπτουν από τις πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων διάρκειας μίας ημέρας είναι μόλις στο -0,1%. Και η πιθανότητα μιας αύξησης μέχρι τα τέλη του 2018 έχει πέσει από την κορυφή του 85% τον Ιούνιο σε μόλις 17% τώρα.

  Ωστόσο, δεδομένου ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά πολύ περισσότερo από ό, τι οι αγορές αναμένουν το επόμενο έτος, η νέα πρόβλεψη της Capital Economics για τα επιτόκια της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υπάρξει μια κάπως μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ. Έτσι εκτιμά ότι το ευρώ θα βρεθεί το 2018 στο 1,10 έναντι του δολαρίου - κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις της για 1,15.

  Όπως σημειώνει, ενώ ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει την αργή ομαλοποίηση της πολιτικής της μέχρι το 2020, η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ από το 2019 θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αρχίσουν να προβλέπουν μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων από την Fed.

  Έτσι, το ευρώ θα σημειώσει ράλι και θα επιστρέψει στο 1,20 έναντι του δολαρίου το 2019.

  Οι αποδόσεις του Bund θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται το επόμενο έτος, παράλληλα με εκείνες των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αλλά η C.E αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την απόδοση του Bund από 1,25% σε 0,75%. Και προβλέπει μια περαιτέρω αύξηση στο 1,25% το 2019 παρά την πτώση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν μέχρι τότε.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων