Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 12:05

  Ράλι στα επίπεδα του 2009 για τα ελληνικά ομόλογα, εν αναμονή του swap-μαμούθ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ράλι στα επίπεδα του 2009 για τα ελληνικά ομόλογα, εν αναμονή του swap-μαμούθ

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνεχίζεται η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις στο 10ετές να επιστρέφουν στα επίπεδα που είχε βρεθεί το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2009, σε ακόμα καλύτερα επίπεδα δηλαδή από εκείνα λίγο πριν τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι όπου είχε προηγηθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.

  Αιτία και αφορμή για το "ζέσταμα" της αγοράς είναι οι όλο και πιο έντονες ενδείξεις ότι πολύ σύντομα, πιθανότατα εντός του μήνα, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στο swap του strip των 20 ομολόγων του PSI, γεγονός που θεωρείται από τους επενδυτές ότι στρώνει το έδαφος προς την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

  Αυτή η εξέλιξη σε σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν ότι αυτό που φαίνεται να προκρίνεται για την Ελλάδα δεν είναι ούτε ένα τέταρτο μνημόνιο ούτε μία προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά ένα "υβριδικό σύστημα εποπτείας" για το διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018, το οποίο και προϋποθέτει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αλλά και τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ενισχύει την διάθεση των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους, αφού "κλειδί" για την επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα αποτελεί για τους ξένους η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Έτσι, οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούν σήμερα στο 5,122% με πτώση της τάξης του 3,70% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ μέσα σε δύο ημέρες η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 8%. Αξίζει να σημειώσουμε πως στα επίπεδα αυτά τελευταία φορά το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2009.

  Οι αποδόσεις στο ελληνικό 2ετές ομόλογο υποχωρούν κάτω από 3% και στο 2,893% με πτώση της τάξης του 3,08%, επεκτείνοντας την σημαντική χθεσινή υποχώρηση η οποία διαμορφώθηκε στο 3,5%, και στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

  Παράλληλα, η απόδοση του ομολόγου της Ελλάδας που λήγει το 2042 μειώθηκε κάτω από 6% για πρώτη φορά σε 3,5 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.

  Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων οφείλεται στο ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η χώρα θα προχωρήσει σύντομα στην άσκηση-μαμούθ διαχείρισης χρέους.

  Όπως αναφέραμε και χθες, το swap αφορά τις 20 εκδόσεις ομολόγων του PSI του 2012, πολύ χαμηλής ρευστότητας (περίπου 1,5- 2 δισ. ευρώ η καθεμία) με λήξεις από το 2023 έως το 2042. Η πολύ χαμηλή ρευστότητά τους, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.  Η σύμπτυξη των 20 αυτών εκδόσεων συνολικού ποσού περίπου 30 δισ. ευρώ σε λιγότερες, τέσσερις με πέντε πχ. μεγαλύτερης ρευστότητας η κάθε μία, θα ομαλοποιήσει την καμπύλη αποδόσεων δίνοντας στην αγορά μεγαλύτερο βάθος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων