Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 13:02

  Capital Economics: Γιατί τελικά το παγκόσμιο tapering δεν θα αναστατώσει τις αγορές

  Capital Economics: Γιατί τελικά το παγκόσμιο tapering δεν θα αναστατώσει τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά και την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, η Capital Economics εξακολουθεί να εκτιμά ότι η κλίμακα των αγορών assets των κεντρικών τραπεζών διεθνώς στο πλαίσιο των προγραμμάτων QE στις ανεπτυγμένες οικονομίες, θα επιβραδυνθεί σταθερά. Αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν οι συνολικοί ισολογισμοί αρχίσουν να συρρικνώνονται.

  Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι ελεύθερες και αρκετά "ενοποιημένες", και ότι τα υψηλού επενδυτικού βαθμού κρατικά ομόλογα αποτελούν "εναλλακτικές επενδύσεις", το συνολικό ή το "παγκόσμιο" QE πιθανότατα θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων και στις νομισματικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως σημειώνει C.E.

  Mε βάση τις προβλέψεις της για την νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, το "παγκόσμιο QE" θα μειωθεί πιο αργά και σταδιακά από ότι αρχικά προέβλεπε η αγορά. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επιβράδυνε τον ετήσιο ρυθμό των αγορών ενεργητικού σε 63 τρισεκατομμύρια γεν, από πάνω από 80 τρισεκατομμύρια νωρίτερα φέτος, και τώρα ότι είναι πιθανό να επιβραδύνει περαιτέρω, γύρω στα 50 και τα 40 τρισ. το 2018 και το 2019 αντίστοιχα .

  Εν τω μεταξύ, τα σχέδια που παρουσίασε η ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς. Η ΕΚΤ θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού από 60 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018 και να συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό "μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή και για περισσότερο αν είναι απαραίτητο.

  Σύμφωνα με την Capital Economics, η ΕΚΤ είναι απίθανο να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της πριν το 2020 το νωρίτερο. Σχεδιάζει να επανεπενδύσει τις αποπληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που αγόρασε στο QE και που ωριμάζουν "για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των καθαρών αγορών ενεργητικού". Και παρόλο που δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα περιμένει να αυξήσει τα επιτόκια πριν προχωρήσει στην μείωση του ισολογισμού της.

  Όλα αυτά υποστηρίζουν την άποψη της Capital Economics ότι το τέλος του QE δεν θα πρέπει να προκαλέσει τελικά σημαντικά προβλήματα τις αγορές. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού του QE, η ιαπωνική νομισματική πολιτική θα παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική: η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να προσθέτει τίτλους στο χαρτοφυλάκιό της και οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σταθερές κοντά στο μηδέν. Και η μείωση των ισολογισμών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών δεν πρόκειται να γίνει πριν να έχει διαμηνυθεί απόλυτα και ξεκάθαρα στις αγορές, όποτε θα είναι προβλέψιμη και σταδιακή, και το QE δεν θα αντιστραφεί πλήρως. Επιπλέον, τα επιτόκια, οι προοπτικές των οποίων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ αργά και σταδιακά επίσης.

  Έτσι, όπως καταλήγει η C.E, ο τερματισμός και η αναστροφή του QE δεν είναι πιθανό να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ